Abrogare simbolică

Guvernul Sandu a abrogat azi patru hotărîri ale executivelor din 2012-2013 legate de concesionarea Aeroportului Chișinău. Mai exact, hotărîrile abrogate vizează inițierea proiectului de parteneriat public-privat, selectarea cîștigătorului prin concurs închis, concesionarea propriu-zisă a activelor și reconfirmarea concesionării. Ministra Justiției Olesea Stamate a explicat că hotărîrile privind concesionarea au fost aprobate de executive în exercițiu (Vlad Filat a rămas ceva timp în fotoliul de premier după moțiunea de cenzură, fiind înlocuit de premierul interimar Iurie Leancă), iar potrivit interpretărilor CC, un astfel de cabinet nu are competența de a lua decizii politice cu efecte pe termen lung.

Abrogarea hotărîrilor însă nu înseamnă automat rezilierea contractului de concesionare. Anterior prim-ministra Maia Sandu a declarat că se pregătesc actele pentru a face asta în instanță.

Să fie străini, dar moldoveni

Cetățenia RM va rămîne o condiție obligatorie pentru a deveni Procuror General, potrivit ministrei justiției. Unul din argumentele invocate de Olesea Stamate e că pentru a invita un specialist străin e nevoie să se modifice multe legi. De asemenea, condiția ca procurorul-șef să cunoască limba română (o condiție care, probabil, e la fel foarte-foarte greu de modificat) limitează numărul țărilor de unde ar putea proveni specialistul străin la una singură. Mai mult, potrivit ministrei, o „persoană necunoscută” nu ar contribui la consolidarea încrederii în instituție. Anterior, prim-ministra Maia Sandu a declarat că nu s-a renunțat la ideea unui procuror european, dar că există cetățeni RM care lucrează ca procurori în România sau SUA, de exemplu, care ar putea candida. Azi, Sandu a spus-o aproape pe șleau: se împotrivește „o componentă a majorității parlamentare.”

Totodată, Stamate a declarat că judecătorii la CSJ vor fi aleși în primul și în primul rînd conform criteriului integrității. Cînd candidații își vor prezenta declarațiile de venituri, „nu vor fi acceptate bunuri declarate la prețuri derizorii sau cadouri făcute la nuntă, cumetrie de 30-50 de mii de euro,” indiferent de cît de profesioniști ar fi.

Căpușa umflată

Procuratura Anticorupție a reactivat, la ordinul procurorului general interimar Dumitru Robu, un dosar penal în legătură cu umflarea tarifului la electricitate pe parcursul mai multor ani. Cazul fusese pornit în octombrie 2015 și clasat în 2016. În legătură cu presupusa schemă, au mai fost deschise două dosare proaspete, pe articole ce vizează spălarea banilor și abuz în serviciu, pentru a verifica implicarea persoanelor sus-puse. Newsmaker amintește că în 2015 s-a aflat despre existența firmei transnistrene Energocapital, cu proprietari din off-shore, care intermedia importul de electricitate de la termocentrala Cuciurgan începînd cu 2014. Experții Sergiu Tofilat și Victor Parlicov au sesizat Procuratura după ce apariția firmei-căpușă a dus la creșterea tarifului cu 30%, însă dosarul a fost clasat peste ceva timp.

Șapte profesori vs Șaptefrați

În debutul ședinței Guvernului de azi, prim-ministra Sandu a declarat că fostul director SIS Vasile Botnari și adjunctul acestuia trebuie să răspundă pentru expulzarea celor 7 profesori turci acum un an. Potrivit premierului, există probe care demonstrează că anume Botnari și Alexandru Baltaga ar fi luat deciziile abuzive. Sandu a somat procurorii să investigheze cazul „cu toată seriozitatea” și să nu tergiverseze procesul.

Procurorul-șef al Chișinăului, Ștefan Șaptefrați, a declarat că ancheta este în plină desfășurare, iar dosarul va fi iată-iată trimis în judecată. Cu toate acestea nu există niciun bănuit și nici măcar n-a fost audiat nimeni.

Citiți mai multe despre caz în articolul nostru de acum un an: „Cum autoritățile (nu) comunică despre „extrădarea” cetățenilor turci regimului Erdogan”

Banii au miros

Tot azi, Guvernul a abordat problema Stației de epurare din capitală și situației rîului Bîc. Potrivit unui grup de lucru care investighează problema, mai multe întreprinderi nu au instalații de pre-epurare, deși sunt obligați de lege, iar Stația nu face față cantităților mari de ape reziduale. Cîteva companii deja sunt anchetate penal pentru asta. „Se întîmplă de ani de zile. Agenții economici știu că există o lege, (dar) nu se conformează”, a declarat secretara de stat Iuliana Cantaragiu. Ea a adăugat că nu s-ar fi ajuns la această situație dacă ar fi fost aplicate sancțiuni dure în trecut.

Ca formă și ca conținut

După ce Partidul Democrat s-a plîns că Procuratura Generală refuză din motive politice să inițieze un dosar penal pe presupusa uzurpare a puterii de către actualul guvern, PG a explicat că denunțul depus de PD ar fi alcătuit prost. Denunțului îi lipsesc elemente obligatorii de formă, cum ar fi numele și domiciliul celor 21 de deputați care l-au depus, dar și de conținut. Potrivit procurorilor, deputații PD trebuiau să specifice care ar fi după părerea lor „consecința prejudiciabilă” a uzurpării. PG acuză deputații de dezinformare și zice că va da curs oricărui demers care corespunde procedurii penale.

Între timp, Parlamentul l-a promovat pe deputatul ACUM/PAS Mihai Popșoi la șefia anchetei parlamentare „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.” Popșoi îl înlocuiește pe Vladimir Țurcan, care a devenit președinte CC, iar socialistul Vasile Bolea va fi vicepreședinte al Comisiei în locul lui Popșoi.

Nici da, nici ba

Pavel Voicu nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația că ar fi gata să schimbe fotoliul de ministru al apărării pe cel al internelor, în caz că Andrei Năstase va cîștiga primăria capitalei în octombrie. Deocamdată însă Năstase nu se grăbește să confirme intenția de a candida.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.