Statul Palmă

CEDO a obligat guvernul moldovean să-l despăgubească pe un pensionar din Glodeni cu €7680 pentru o internare forțată la psihiatrie, a anunțat Promo-Lex. Cazul pensionarului, acum în vîrstă de 76 de ani, făcuse ceva vîlvă în 2014. Bărbatul i-a dat o palmă democratei Valentina Buliga, pe atunci ministră a protecției sociale, la o întîlinire cu locuitorii raionului. Acesta îi ceruse explicații pentru pensia mică, după 45 de ani lucrați ca inginer, iar demnitara n-a avut un răspuns mai bun decît: „Da’ ce, nu-ți ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflație?” Și pensionarului i-a sărit țandăra. Înroșirea obrazului oficial l-a costat pe domnul Dogotar un dosar penal, cu amendă, și 7 zile la psihiatrie.

Taxa aproape unică

Principala facilitate făgăduită rezidenților IT Park Moldova, o inițiativă guvernamentală de stimulare a sectorului, e perceperea unei taxe unice de 7% din vînzări. Și iată că recent premierul Pavel Filip a fost surprins să afle că rezidenților li se mai cer taxe suplimentare. Moldstreet sugerează că Fiscul ar fi cel care nu înțelege pînă la capăt noțiunea de „taxă unică”. Instituția pretinde de la rezidenți impozite din banii cheltuiți pe hrana și deplasările angajaților, care sunt costuri semnificative, spune Vasile Nedelciuc, director Endava. Fiscul arată cu degetul înspre Finanțe și Ministerul Economiei, responsabili de politici fiscale. „Așa ceva se întîmplă frecvent ca urmare a legislației adoptate în grabă și cu prevederi care oferă spațiu larg [pentru] interpretări”, explică publicația economică.

Chirtoacă sub control

Dorin Chirtoacă va rămîne sub control judiciar încă două luni în dosarul parcărilor cu plată. Procurorul spune că pericolul imixtiunii în desfășurarea procesului persistă pînă n-au fost audiați toți martorii. De altfel, spune procurorul, Chirtoacă face tot ca să tărăgăneze procesul. Fostul primar la rîndul său spune că e absurd să prelungești un control judiciar în raza municipiului, de vreme ce martorii tot în Chișinău se află. Învinuitul mai spune că toate deciziile în dosarul său se iau mai întîi la sediul PD și că martorii—Nistor Grozavu, Igor Gamrețchi și alții—ar trebui să stea ei pe banca acuzaților.

Adevărul lui Ghimpu

În cadrul emisiunii „Adevărul Live”, Mihai Ghimpu a făcut cîteva declarații curioase. În primul rînd, președintele PL susține că data alegerilor a fost stabilită așa de tîrziu anume pentru a-i permite liderului PD Vlad Plahotniuc să-și rezolve problemele în Chișinău pe care nu le putea rezolva cînd era Dorin Chirtoacă primar. Experții IPN observă că e vorba de același Plahotniuc pe care Ghimpu l-a ajutat să devină coordonator executiv și același PD cu care liberalii au fost în coaliție din 2009 și pînă în 2017. O altă afirmație e că manifestația unionistă din 1 septembrie a devenit intenționat protest pentru a-l victimiza pe Constantin Codreanu. Manifestație unionistă la care Ghimpu a lipsit. „Scuza lui e că a avut o deplasare în teritoriu, planificată din timp”, Experții IPN.

Țînțari cu dureri de cap

În Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu virusul West Nile, care a provocat 61 de îmbolnăviri în România în acest sezon (țara vecină fiind afectată cel mai mult în Europa, după Italia). Însă Arcadie Guțu, epidemiolog la Agenția de Sănătate Publică, spune că trebuie să fim vigilenți. Virusul e adus de păsările călătoare și apoi purtat de țînțari (și primele, și ceilalți se întîlnesc din plin în Delta Dunării). Partea bună e că 75% din persoanele infectate de țînțari cu virusul West Nile manifestă simptome foarte ușoare sau deloc. Partea proastă e că sub 1% dezvoltă chestii urîte precum encefalita sau meningita, care oricum sunt perfect tratabile dacă mergi la medic la timp. Măsurile de prevenire includ monitorizeze stării păsărilor, evitarea înțepăturilor de țînțar și evitarea călătoriilor în zonele afectate.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.