Da pentru Chișinău

Andrei Năstase l-a bătut pe Ion Ceban în turul doi al alegerilor noi pentru primăria Chișinău, cu 52,57% la 47,43%. Rata de participare, de 39,12%, a fost ceva mai mare decît în primul tur. A participat cam fiecare al doilea alegător din categoriile de vîrstă 26-55 ani și peste 56 de ani, în timp ce tineretul a fost pasiv.

Politologul Dionis Cenușa spune că victoria lui Năstase e un semnal pozitiv pentru opoziția extra-parlamentară înainte de parlamentarele de la sfîrșitul anului, însă „greșelile și ezitările lui Năstase în funcția de primar al Chișinăului vor fi contabilizate și folosite ca critici de către Ion Ceban și Socialiști.”

What the FPTP

Promo-Lex a pliat rezultatele turului doi pe circumscripțiile uninominale din Chișinău. Rezultatul simulării ar fi 5 mandate pentru socialiștii și 6 pentru Platformă. Asta contrastează cu rezultatele din primul tur, cînd socialiștii ar fi obținut tocmai 9 mandate din 11 cu nici jumătate din totalul voturilor. Experimentul demonstrează probabil cea mai importantă carență a regulilor sistemului FPTP (din engleză „first past the post”, sau primul ajuns la finiș) după care se vor disputa circumscripțiile uninominale începînd cu acest an: alegătorii nu vor avea un tur II în care să-și schimbe votul în funcție de candidații rămași. Opoziția, tradițional divizată, va pierde cel mai mult, în timp ce partidele de la guvernare/cele cu resurse multe se vor consolida, iar asta va duce la crearea unui sistem bipartit.

Citiți mai multe în articolele noastre mai vechi: „Pe placul cui au fost croite circumscripțiile?” și „Care partide vor fi avantajate de sistemul mixt?”

Felicitări oarecum

În pofida semnelor că au jucat împotriva lui Năstase, democrații au sugerat azi că au pus și ei umărul la victoria acestuia. Ei afirmă că au „făcut apel la cetățeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar și în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor”. Deși pediștii au promis mai întîi că vor sprijini un candidat comun al dreptei, acest lucru nu s-a întîmplat. În primul tur, televiziunile afiliate au arătat că PD a mizat pe altcineva. În al doilea, Năstase a fost iarăși nefavoritul pediștilor. Citiți mai multe în articolul nostru „Pe cine a susținut PD la primăria capitalei în turul doi?”.

Colaboratori în organele municipale

Andrei Năstase îl îndeamnă la colaborare pe Ion Ceban și fracțiunea pe care o conduce în CMC, însă nu e gata să-i întoarcă favoarea și să-i propună o funcție de viceprimar. Ceban spune că rămîne la CMC, e gata să discute și îl așteaptă pe Năstase în fiecare zi, la ora 8, la Ștefan cel Mare, 83. Primarul interimar Ruslan Codreanu a rezumat astfel principala provocare ce-l așteaptă pe viitorul primar: „CMC nu trebuie evitat, Andrei Năstase va trebui să depună multă vigilență ca să găsească consens în CMC, mai ales că acesta nu s-a convocat deja de patru luni.” După cum remarcă Ruslan Codreanu, e greu să implementezi decizii ca primar, dacă CMC nu adoptă mai întîi aceste decizii.

CC respinge și admite parțial

Curtea Constituțională a respins azi sesizarea președintelui Igor Dodon privind anularea așa-zisei „legi anti-propagandă”. Juristul de la președinție, Maxim Lebedisnchi, a argumentat că legea, care interzice știrille și programele de analiză din Rusia în special, ar constitui cenzură și ar încălca astfel dreptul fundamental la exprimare și libertatea opiniei. Reprezentanții Guvernului și Parlamentului au parat prin invocarea necesității de a proteja spațiul informațional. Curtea a constatat, printre altele, că legea se referă doar la TV și radio și astfel nu „echivalează cu o ingerință disproporționată”.

Tot azi, CC a admis parțial sesizarea PL împotriva prevederilor care stabilesc limba rusă drept limbă de comunicare interetnică în Moldova. Formal, Curtea a constatat că prevederile, adoptate încă în MSSR, sunt învechite și inutile. Practic însă, „caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova nu exclude traducerea actelor normative adoptate sau emise de către unele autorități centrale ale Republicii Moldova în alte limbi”, inclusiv în rusă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.