Pur și simplu n-au răspuns

Președinția și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost menționate de cele mai multe ori în răspunsurile a 23 de redacții, în cadrul unui sondaj CJI privind instituțiile care încalcă cel mai des Legea privind accesul la informație. Pe locul trei e Inspectoratul Fiscal. Cel mai frecvent, spun jurnaliștii, „nu [s-]au invocat motive, pur și simplu nu au răspuns la cererea noastră”. În iulie 2016, Parlamentul a votat în prima lectură cîteva amendamente care ar fi obligat autoritățile să ofere informația solicitată într-un termen mai scurt. Însă de atunci legislativul nu a mai revenit la acest proiect.

Paradă sfidătoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu informațiile din presa locală cum că trupele ruse aflate în regiunea transnistreană se pregătesc să mărșăluiască la Tiraspol, de 9 mai, alături de trupele regimului separatist. „Astfel de acțiuni subminează în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Judecători cu sponsori pensionari

Anticoruptie.md publică un material amplu în care povestește despre zeci de judecători care au primit de la rude donații generoase sub formă de mii de euro, imobile și mașini. În condițiile în care nu avem o autoritate de integritate funcțională, multe din aceste cazuri ar putea fi o practică prin care magistrații își legalizează bunurile nedeclarate. Însă Mariana Kalughin, de la CAPC, spune că odată cu apariția inspectorilor de integritate, în cadrul ANI, situația s-ar putea schimba. „Inspectorii de integritate au mai multe pîrghii de investigare decît au avut simplii colaboratori”. Asta cu condiția că vor colabora și alte instituții ale statului, de exemplu Fiscul, care să le comunice inspectorilor că rudele, în multe cazuri de vîrstă pensionară, pur și simplu n-au avut de unde face aceste donații.

ACC deznămolit

Șefa de la ApăCanal Chișinău a anunțat că, după o perioadă de cel puțin cinci ani, furnizorul a devenit profitabil în 2017. „Dacă în 2016, ACC a înregistrat pierderi de 87 de milioane de lei, în 2017 am reușit să evităm falimentul, înregistrînd un profit de 9,5 milioane lei”, a declarat Veronica Herța. Herța a mai vorbit despre proiectul de renovare a Stației de Epurare, implementat cu ajutorul BERD și BEI. Acesta va dura 900 de zile și va implica și linia de tratare a nămolului.

Mai galben

Meteorologii au emis cod galben de pericol excepțional de incendii ce ar putea afecta fîșiile forestiere și culturile agricole, pericol care se va menține cel puțin pînă luni, 7 mai. Aveți grijă de natură cînd ieșiți la frigărui. Weekend plăcut!

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.