Alianța la dospit

Miercuri pe la amiază, conducerea PSRM a primit dezlegare de la consiliul republican al partidului să inițieze negocieri pentru o „guvernare stabilă,” dîndu-se prioritate Partidului Democrat ca fiind „unicul partid parlamentar deschis dialogului” la acest subiect. PD și-a convocat și el în grabă consiliul național, iar spre seară a anunțat despre desemnarea unui grup de negociere.

În acest timp, cei de la PAS s-au plîns că au încercat în ultimele cîteva săptămîni să găsească limbă comună cu PD în mai multe chestiuni – cum ar fi ireversibilitatea cursului european – dar au fost refuzați de fiecare dată.

Președintele PD Pavel Filip a declarat mai tîrziu că pro-europenismul partidului său nu va pleca nicăieri. „Vom pune în prim plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții [cu socialiștii].”

Liderul neformal al socialiștilor a blagoslovit negocierile încă din ajun, spunînd că nimeni nu-și dorește alegeri anticipate. Decît poate doar socialiștii, care, în opinia lui Igor Dodon, ar lua 55-60 de mandate (chiar și așa, ei preferă stabilitatea!).

S-a vehiculat că PD s-ar fi înțeles deja să preia fotoliile miniștrilor de externe, apărării, economiei, educației și altele. În orice caz, dacă remanieri guvernamentale vor avea loc, premierul Chicu a promis că va avea o opinie.

O chestie schinoasă

Ion Ceban a trebuit să înceapă ziua de lucru miercuri cu scuze pentru locuitorii suburbiei Schinoasa care au fost nevoiți să meargă 3 km pe jos pînă la cea mai apropiată stație de troleibuz, din cauza că rutierele care deservesc suburbia respectivă n-au ieșit la lucru. Cu atît mai mult, a argumentat primarul capitalei, cele 100 de autobuze belaruse trebuie cumpărate cît mai curînd, iar rutierele – pensionate.

Însă consilierii municipali PAS și PDA au o altă părere despre afacerea MAZ. Ei au acuzat primarul că nu a supus proiectul consultărilor publice și că nu a prezentat oferte alternative. Potrivit lor, Ceban de asemenea se grăbește să ia un credit de 200 mln lei, pentru un termen de 5 ani, de la o bancă privată din Moldova. „Graba, lipsa transparenței, dorința arzătoare de contractare a unor credite, lipsa unor oferte alternative creează impresia că primarul are interes personal în toată această afacere,” a declarat Roman Cojocari, președintele comisiei economie din CMC.

Ceban a ripostat prin a-i acuza pe consilierii PDA că se împotrivesc achiziției de autobuze din cauza unei înțelegeri cu microbuziștii. „Este jocul celor care dețin monopolul asupra microbuzelor,” a declarat primarul, adăugînd că PDA încearcă să obțină pentru operatorii de rutiere subvenții de 70-90 mln lei de la municipalitate. Cît privește transparența, Ceban a invitat consilierii din opoziție să se alăture echipei de negociatori atît cu banca, cît și cu MAZ.

Fix în pix

Instanțele judecătorești din țară s-au trezit cu conturile blocate după decizia Guvernului de a tăia 70 mln lei din bugetul sistemului judecătoresc ca pedeapsă pentru condamnarea Moldovei la CEDO în cazul „Gemenii.” Deși premierul Chicu intenționa să lovească astfel în buzunarul judecătorilor, pe moment se pare că măsura afectează mai degrabă munca de birou din sistemul judecătoresc. Președintele Judecătoriei Chișinău, de exemplu, spune că instanța nu poate cumpăra hîrtie și rechizite de birou. S-a ajuns pînă la situația absurdă în care instanța poate fi dată în judecată pentru întîrzierea plăților către furnizori. CSJ a condamnat măsura Guvernului ca pe „o ingerință în procesul de înfăptuire a justiției.”

Nesurprinzător, dar dezamăgitor

Radio Europa Liberă a aflat de la oficiali americani, care au vorbit în condiții de anonimitate, că oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc a vizitat Statele Unite cel puțin o dată după ce a fost declarat în ianuarie persona non-grata de către Departamentul de Stat. RFE/RL o mai citează și pe Carmena Sterpu, purtătoarea de cuvînt a președintelui moldovean, care spune că ambasadorul american Dereck Hogan i-a confirmat lui Igor Dodon faptul că Plahotniuc se mai află încă pe teritoriul SUA. „Dacă Vladimir Plahotniuc se află într-adevăr undeva Statele Unite, asta ar fi nesurprinzător, dar dezamăgitor,” a comentat William Hill, diplomat american și fost șef al Misiunii OSCE în Moldova.

Condițional-optativ

Un alt fugar notoriu, Ilan Șor, a apărut miercuri într-o transmisiune live după o pauză de 9 luni. El spune că e gata să se prezinte „chiar mîine” în fața judecătorilor moldoveni, dar cu două condiții: să-i fie anulat imediat mandatul de arestare preventivă, iar ședințele de judecată să fie deschise pentru presă.

Între timp, CEC a decis să priveze Partidul Șor de alocațiile ce i se cuvin pentru succesele electorale. Asta pentru că partidul nu și-ar fi raportat corect cheltuielile și ar fi publicat ilegal o publicație periodică. La Hîncești, candidatul PȘor Vitalie Balinschi riscă să fie exclus din cursa electorală, ca urmare a unei plîngeri din partea PL, pentru că ar fi folosit în campanie fonduri și materiale nedeclarate.

Altele, într-o frază

◾ BNM a ieftinit creditele reducînd rata de bază cu un punct procentual, pînă la 4,5%, ca reacție la presiunile dezinflaționiste create de situația cu coronavirusul din lume.

◾ Guvernul a scos oficial la vînzare Metalferos și alte proprietăți de stat, cum ar fi Vinurile Ialoveni, dar a exclus din lista bunurilor pasibile privatizării Moldtelecom, RED Nord, baza de odihnă „Mecita” din Zatoka și altele.

◾ După protestul de luni, Ministerul Sănătății promite medicină gratuită pentru veterani, în lipsa unor calcule financiare.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.