Duelul dezvăluirilor

După ce procurorii moldoveni au declarat marți că asasinatul bancherului Gherman Gorbunțov a fost comandat de politicianul Renato Usatîi și că asasinul ar fi primit bani să arate cu degetul înspre politicianul Vlad Plahotniuc, ieri seara JurnalTV a difuzat un interviu exclusiv în care Vitalie Proca afirmă exact inversul: că Plahotniuc a comandat omorul nereușit și după asta a încercat să-l forțeze să-l „înfunde” pe Usatîi. Ca să-și demonstreze spusele, Proca l-a chemat pe Plahotniuc la un duel cu poligraful.

Liderul PD a transmis prin purtătorul de cuvînt al partidului că „nu comentează declarațiile făcute de o persoană condamnată la 21 de ani”, sugerînd că declarațiile unui interlop trebuie luate cu un grăunte de sare. Și Gorbunțov a respins alegația lui Proca, zicînd că Plahotniuc e „de treabă” și n-ar fi avut vreun motiv să-l asasineze.

Butonul blocat

Fosta vicedirectoare a CNA Cristina Țărnă susține că în perioada „furtului miliardului” Parlamentul a adoptat o modificare legislativă prin care putea fi deblocată din bănci, fără știrea Centrului, orice sumă arestată. „Dacă dai în instanța de judecată cererea prin care contești blocarea banilor în cont, ți-ai pus o ștampilă [și] tu cu această foaie cu ștampilă mergi la bancă și ei erau obligați să ridice suspendarea. Practic, în cinci minute mutai banii unde voiai tu”—spune Cristina Țărnă—„Pentru o perioadă de 1½-2 ani, exact în perioada fraudei bancare, Centrului Anticorupție i se blocase acel buton roșu pe care ar fi putut apăsa și bloca banii”.

Cristina Țărnă a plecat de la CNA în semn de protest față de felul în care se derulează reforma anticorupție și în special față de intenția de a scoate Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), despre care presa a scris că ar fi „proiectul său de suflet”, din componența Centrului. Ieri, „după o analiză mai bună”, Parlamentul a votat în primă lectură ca ARBI să rămînă în subordinea CNA.

Trei priorități ale lui Michalko

Într-un interviu pentru IPN, șeful Delegației UE Peter Michalko a declarat că intenționează să viziteze cît mai multe localități ale țării și să se întîlnească direct cu oamenii pentru a le comunica despre Uniunea Europeană și contribuția acesteia la dezvoltarea R. Moldova. Aceasta este una dintre cele trei priorități ale mandatului său, celelate fiind obținerea progreselor în implementarea AA/DCEFTA și un dialog constant cu politicienii, mediul de afaceri și societatea civilă.

În legătură cu inițiativa de a introduce orietarea europeană în Constituție, ambasadorul a spus că orice modificare constituțională trebuie să se realizeze prin „dialog cuprinzător și larg”. Diplomatul a menționat în cadrul interviului de cel puțin 6 ori societatea civilă, subliniind rolul acesteia.

După 25 de ani

Chișinăul și Tiraspolul au semnat proiectul unei decizii protocolare pentru a redeschide podul de peste Nistru de la Gura Bîcului-Bîcioc. Podul e nefuncțional încă de cînd a fost bombardat în 1992, deși a fost reconstruit în 2002 pe bani europeni. Șeful Misiunii OSCE Michael Scanlan a spus că această zi este una istorică, în care părțile au reușit să ajungă la un acord în beneficiul tuturor.

„Sperăm că acest pod va fi redeschis pînă la sfîrșitul lunii noiembrie, fapt ce va reduce din drumul pînă în orașul Odesa” a declarat vicepremierul moldovean pentru reintegrare Gheorghe Bălan.

Mitul urban

Un grup de lucru instituit azi de Consiliului Municipal Chișinău urmează pînă pe 15 decembrie să elaboreze Caietul de sarcini pentru implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public. Ulterior acesta va fi supus dezbaterilor publice pe platforma www.chisinau.md. Capitala așteaptă introducerea sistemului electronic încă din 2010.

Vedeți la temă ANIMAȚIE Poftim? Care sistem de tichetare electronic?

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.