„Republica Moldova are nevoie de investiții, nu de bani”, a declarat expertul Veaceslav Ioniță la o emisiune TV, atrăgînd astfel atenția asupra unei probleme cronice a sistemului bancar moldovean, cel al excesului de lichiditate. Potrivit economistului, băncile au atras în ultimii doi ani depozite în valoare de 14 miliarde de lei, iar credite se dau puține. Astfel, băncile au acum 15 miliarde de lei „cu care nu au ce face”. Pentru a evita instabilități, BNM e nevoită să absoarbă excesul de lichidități, inclusiv atrăgîndu-le ca depozite și plătind băncilor dobînzi, din banii contribuabililor. Expertul Roman Chircă a punctat o altă problemă: „pînă la 70% din sistemul bancar este deținut de companii off-shore”, concluzionînd: „am impresia că băncile sunt deconectate de sistemul economic real, nu înțeleg cum funcționează agenții economici, nu înțeleg filosofia lor, nu înțeleg necesitățile”.

Fals start

PCRM îi solicită CEC-ului să verifice acțiunile mai multor partide lansate în campania electorală cu mult înainte de startul oficial, pentru a fi penalizate. E vorba în special de PSRM, PD și Partidul Șor. Comuniștii consideră că aceste partide au încălcat legislația electorală prezentîndu-și deja candidații în unele circumscripții uninominale (socialiștii au anunțat deja 15 candidați de-ai săi). CEC a promis să răspundă „în termen proxim”.

Populism pe pîine

Vorbind de Ilan Șor, acesta se pare că vrea să le ia pîinea comuniștilor, cel puțin prin promisiunea electorală de a reînvia colhozurile. Pămînturile vor rămîne însă în proprietate privată. Omul care își datorează cel puțin o parte din avere afacerilor duty-free mai vrea majorarea veniturilor bugetare prin „utilizarea eficientă a impozitelor”, precum și introducerea monopolurilor de stat la importul produselor de tutun și petroliere. Apropo de carburanți, aceștia se vor ieftini după ce Șor va construi facilități de prelucrare a petrolului.

Economie de hîrtie

Din 8 octombrie, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cazierul juridic în diverse instituții, iar alte patru documente: polița de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător și certificatul privind lipsa datoriilor la stat pe suport de hîrtie vor fi anulate în timpul apropiat. Premierul Pavel Filip a explicat că există toate condițiile pentru ca instituțiile statului să folosească platforme online și să renunțe astfel la certificate pe hîrtie. „Va fi suficient [ca cetățeanul] să prezinte doar buletinul de identitate”. În prezent, la baza de date MConnect gestionată de Agenția de Guvernare Electronică sunt conectate peste 30 de instituții ale statului.

Audieri amînate

Biroul Permanent al Parlamentului a decis să amîne pentru săptămîna viitoare audierile privind recuperarea miliardului furat din sistemul bancar, după ce șeful CNA Bogdan Zumbreanu s-a scuzat că nu poate săptămîna asta din cauza agendei încărcate, iar procurorul general Eduard Harunjen că nu poate deloc, invocînd confidențialitatea anchetei.

Bonusic

https://edges.areweeurope.com/

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.