O stîngă întinsă dreptei

Liderul democrat Vlad Plahotniuc a anunțat (paywall) că PD va face alianță cu orice partid de dreapta care va accede în Parlament după alegerile din 2018. Potrivit lui, intenția este de salva cursul pro-european, care acum este pus „în pericol” de acțiunile acelorași partide de dreapta.

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon consideră că anunțul lui Vlad Plahotniuc e o dovadă că se încearcă crearea unei noi Alianțe pentru Integrare Europeană, în care „poporul nu mai are încredere”.

ONG cu ideologie

Anunțul lui Vlad Plahotniuc vine la o zi după ce vicepreședintele PD Marian Lupu a reafirmat atașamentul partidului pentru valorile de centru-stînga. Declarația a fost făcută cu ocazia lansării Fundației pentru o Democrație Modernă, „prima organizație neguvernamentală din Republica Moldova [cu] o ideologie”.

Boicotul se îngroașă

Și Partidul Democrat a anunțat (paywall) că se alătură formațiunilor care vor boicota referendumul de demitere a primarului Chirtoacă, după ce anunțuri similare au fost făcute de PNL, PAS, PUN și PL.

Potrivit liderului PNL Vitalia Pavlicenco, „se conturează o solidarizare tacită între partidele pro-europene și pro-românești”.

Totodată, liderul PL Mihai Ghimpu s-a declarat „șocat” de intenția PD de a susține boicotul, afirmînd că „tot ce a avut loc împotriva primarului, în cadrul și în afara consiliului, a fost cu sprijinul PD”. Publika.md dă știrea cu titlul următor: „Mihai Ghimpu despre decizia PDM de a boicota referendumul lui Chirtoacă: Dumnezeu i-a deschis cartea lui Plahotniuc”.

Verdict greu

Moldova nu va putea participa la Campionatul Mondial de haltere din acest an și nici la cel european de anul viitor, după ce Federația Internațională de profil a suspendat lotul Moldovei pentru cazuri anterioare de dopaj.

Rezoluție critică

Grupul PPE a înaintat Parlamentului European proiectul unei rezoluții, în care solicită stoparea oricărei finanțări pentru Moldova pînă în momentul în care vor fi analizate atent efectele modificării sistemului electoral din Moldova.

Europarlamentarii acuză derapaje democratice, cum ar fi deteriorarea statului de drept, lipsa de independență a sistemului judiciar, în special justiția selectivă ca instrument de exercitare a presiunii politice, politizarea instituțiilor statului, corupția sistemică etc. De asemenea, se cere aplicarea unei condiționări stricte pentru acordarea oricărui tip de sprijin financiar, iar în cazul asistenței financiare deja convenite, aceasta ar trebui suspendată pînă când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime.

Cu încredere în viitor

Doar 8% cetățeni consideră că în țara noastră lucrurile merg într-o direcție bună, potrivit unui sondaj realizat la comanda IDIS Viitorul. 63,3% dintre respondenți consideră că cel mai bine copiii lor se pot realiza în străinătate. Conform sondajului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlament, 25,9% din totalul respondenților ar vota cu PSRM, 12,2% cu PAS (de menționat că procentajul celor care nu au oferit un răspuns e de 34,3%, iar celor care nu vor vota 14,9%).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.