Președintele salvator

Proaspăt întors din Moscova, Igor Dodon a anunțat că va pleca din nou în capitala rusă la sfîrșitul săptămînii pentru a se întîlni cu omologul său Vladimir Putin să discute o „soluție finală (sic)” despre gaz. Dacă ieri președintele vorbea de o potențială reducere la tarif, azi el spune că presistă riscul ca acesta să crească cu pînă la 40-50%, „din cauza unor decizii politice luate anterior de conducerea ANRE”. Însă Dodon și-a pus sarcina să convingă partea rusă să nu mărească cu niciun procent, decizia finală urmînd a fi luată după întrevederea cu Putin sîmbăta asta. „Avem toate șansele,” a declarat Dodon.

Președintele a mai anunțat că vicepremierul rus Dmitri Kozak va face o nouă vizită în Republica Moldova în curînd. Dmitri Nicolaevici este așteptat la Forumul economic moldo-rus, din 20-21 septembrie. După cum remarcă Europa Liberă, este a treia vizită a lui Dmitri Kozak în R.M. de la începutul lunii iunie.

Nu tot ce zboară se înghite

Comisia Munteanu a audiat azi 7 foști oficiali ai Guvernului Filip în legătură cu modul în care a fost privatizată Air Moldova în 2018. Șeful comisiei parlamentare, Igor Munteanu, a prezentat principalele concluzii după 4 ore de audieri. De pildă, din 2014 la Air Moldova nu s-a efectuat niciun audit, deși pentru asta s-au plătit bani din buget. La fel, nu-i clar de ce statul nu a încercat să restructureze datoriile transporatorului național și a ales în schimb să privatizeze compania pe bani puțini. Statul a așteptat oferte doar ceva mai mult de o lună (în locul celor 9 recomandate) și încă în perioada estivală. Prețul de vînzare ar fi fost evaluat incorect și probabil cu „elemente infracționale,” iar în cele din urmă Air Moldova a fost dată unei companii cu un capital de doar 500 de lei.

Comisia va cere un audit complex pentru a arăta, între altele, cum noul proprietar își îndeplinește obligația de a achita datoria istorică de 1,3 mlrd lei. Deocamdată, „la 1 an de la privatizare, situația companiei Air Modova nu s-a schimbat esențial”, a declarat Munteanu.

Curios, oficialii din Guvernul Filip fuseseră invitați să vorbească în fața comisiei la un alt subiect, cel al privatizării Gărilor și Stațiilor Auto.

Albia nenormalității

Primele rezultate de laborator au arătat că Stația de Epurare din capitală a depășit cu mult limitele de poluanți deversați în Bîc, deși ieri autoritățile municipale ne asigurau că Stația funcționează normal. Bunăoară, valoarea ionilor de azot și amoniu (N/NH4+) a depășit norma de 43 de ori, iar concentrația detergenților – de peste 49 de ori, anunță Agenția de Mediu. În orice caz, responsabilii de la Apă-Canal au venit încă ieri cu o jumătate de scuză, declarînd că mirosul neplăcut nu are treabă cu faptul că Bîcul s-a colorat într-o nuanță albă de la deversările Stației, iar miasmele s-ar trage mai degrabă de la activitatea economică din preajma rîului și de la gunoiștele neutorizate de pe mal.

Azi, Apă-Canal și-au actualizat poziția, spunînd că mirosul se datorează activității consumatorilor non-casnici. În special, în filtrele Stației s-au găsit trei tone de resturi de pește. Vor fi estimate pagubele, iar responsabilii vor fi pedepsiți, spune ACC, care a numit companiile Slavena Lux și Zernoff printre cei vinovați.

Campanie cu miros

Pe fundalul situației de a la Stația de epurare (și a Stației la propriu), fostul primar Dorin Chirtoacă a declarat că de mirosul neplăcut se face vinovat chiar președintele Dodon. Potrivit liberalului, Dodon ar fi fost cel care a insistat ca Valeriu Meșca să rămînă la cîrma Apă-Canal după plecarea lui Plahotniuc. Meșca la rîndul său ar fi fost „iresponsabil” și a scos nămolul urît mirositor din geotuburi ca să le pună să se usuce la soare. În context, Chirtoacă spune că se gîndește să mai candideze o dată la Primărie, pentru un singur mandat, ca să se repună în drepturi după ce a „fost scos ilegal din funcție de Dodon și Plahotniuc”. Alți candidați, potrivit lui Chirtoacă, „nu au nicio șansă.”

Geotuburile, un fel de saci enormi în care se depozita nămolul de la Stație pentru a fi deshidratat, au fost proclamate de primarul Chirtoacă drept o „o victorie asupra putorii”. În realitate, pe timp de vară, capitala puțea și cu geotuburi.

Drepturi pe malul stîng

Apărătorii de la Promo-LEX au anunțat că au obținut 6 cîștiguri la CEDO pentru reclamanți din regiunea transnistreană. Toate cauzele îi au ca pîrîți pe guvernele FR și RM, iar suma totală a despăgubirilor se ridică la peste 130 de mii de euro. Toate cazurile vizează detenții ilegale și în condiții inumane și degradante, iar în unele din ele reclamanții au fost chiar răpiți de structurile transnistrene. De exemplu, Elena Dobrovițcaia a fost răpită de miliția din Bender și ținută ostatică pentru că mama sa nu s-a prezentat la anchetator.

Întîlnirea din parc

Deputatul Lilian Carp s-a întîlnit azi într-un parc cu șeful CFM Iurie Topală. Carp a explicat pentru TV8 (după ce deputatul socialist Grigore Novac a publicat o fotografie cu cei doi) că fostul coleg liberal l-a contactat pentru a-i transmite materiale legate de presupusele scheme cu metale neferoase. Carp a fost cel care a făcut, săptămîna trecută, dezvăluiri privind schemele de la nodul de cale ferată Bender, însă Topală susține că a sesizat oamenii legii mult mai devreme, pe 31 iulie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.