Explozibil de 100 de ani

Marșul Centenarului a ajuns sîmbătă la Chișinău, iar sărbătorirea evenimentului s-a transformat în protest după ce poliția a sechestrat trei autocare cu material unionist. Poliția spune că a trebuit să le percheziționeze pentru că ar fi primit avertizări despre explozive ascunse în autobuze (ulterior s-a declarat că nu s-a găsit nimic periculos). Organizatorii însă au respins spusele poliției ca pe un tertip, iar protestatarii au pornit în marș să aducă autobuzele în PMAN. Poliția a strămutat autobuzele, iritînd și mai mult protestatarii. Au urmat altercații, iar cîțiva lideri ai manifestației, inclusiv deputatul român Constantin Codreanu, s-au trezit luați pe sus. Apoi protestatarii au revenit în PMAN, unde, spre seară, iluminarea stradală a fost deconectată.

Mai multe organizații din domeniul drepturilor omului au emis azi o declarație în care condamnă intervențiile „disproporționate și provocatoare” ale poliției atît pe 1 septembrie, cît și în cadrul protestelor anti-guvernamentale din 26 și 27 august. Utilizarea polițiștilor în civil neidentificabili „ridică mari semne de întrebare cu privire la rolul autorităților publice în proteste, inclusiv în cazul unor provocări sau altercații”, se spune, între altele, în declarație.

Profesorii merită

Astăzi începe noul an școlar, iar membri ai grupului Pedagogi Solidari, părinți și alți susținători au mers la mai multe școli din capitală să colecteze semnături în susținerea petiției lansate la mijlocul lui august. Aceasta cere, în principal, majorarea urgentă a salariilor pentru pedagogi cu 50% și ale personalului non-didactic cu 100%. Grupul susține că poliția a încercat să împiedice colectarea semnăturilor.

Azi mai mulți părinți care-și duc copiii la grădinița nr.106 din capitală au fost surprinși să găsească instituția parțial închisă, din cauza că n-a reușit să angajeze bucătari și un spălător de vase. „Cîțiva părinți au lăsat, totuși, copiii în grupele unde erau educatori, conștienți că astăzi nu li se va aduce mîncare”, relatează ProTV Chișinău. „Așa-i când plătești oamenii cu un salariu de 1800 de lei pe lună”, au comentat Pedagogii Solidari.

Pachetul de tutun

Statul a scos la licitație proprietăți estimate la aproape 1 miliard de lei în total, între care un pachet de 90,8% din acțiunile Tutun-CTC cu prețul inițial de 237 mln lei. Se pare că deja există o ofertă concretă pentru această întreprindere, de vreme ce mai mulți acționari minoritari și-au scos și ei la vînzare acțiunile la același preț bucata. Pentru 100% din Barza Albă, statul cere 329 mln lei, aceasta fiind proprietatea cea mai scumpă din runda curentă de privatizare. În schimb, pentru 60,18% din Hotelul Chișinău, din centrul capitalei, statul vrea puțin sub 880 de mii de lei (cam €45 mii).

O mie de prime

Pînă la finele acestui an, de programul „Prima Casă”, cu toate opțiunile lui, ar putea beneficia circa o mie de familii. Asta deși pînă la ora actuală sunt puțin peste 300 de beneficiari (circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în țară). Ion Chicu, secretar de stat la Finanțe, spune că acum sunt acordate 20-30 de credite săptămînal, însă din toamnă ritmul de acordare va crește. Pe viitor, secretarul de stat estimează că anual vor fi 5-7 mii de beneficiari. Cam trei pătrimi din cele 300 de credite acordate pînă acum au fost pentru beneficiari din Chișinău. „Programul e bun—spune experta economică Gabriela Cuneva—dar el nu rezolvă problema de bază a populației: nivelul scăzut al veniturilor. Fără rezolvarea acestei probleme impactul programului nu va cel așteptat.”

Canicula tomnatică

Meteorologii au emis pentru perioada 3 și 4 septembrie avertizare cod galben de caniculă, cînd temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 și 34 grade pe întreg teritoriul țării. Tot de astăzi, a fost prelungit codul galben de pericol excepțional de incendiu al fîșiilor forestiere și culturilor agricole. Acesta va fi valabil pînă pe 5 septembrie. Temperaturile caniculare scad la început de week-end, cînd vom avea 24-27 de grade ziua.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.