Cetățenie la reducere

Minim 100.000 de euro pentru solicitantul principal sub formă de contribuții nerambursabile, plus 15.000 de euro pentru fiecare membru al familiei. Asta se prevede într-un proiect al Guvernului care completează programul „cetățenie contra investiții”. Mai mult, o familie compusă din 5 sau mai mulți membri va putea plăti doar 155.000 de euro pentru toți. Valoarea minimă a investiției (rambursabile) constituie 250.000 de euro.

Furia Mariei

„Pe lîngă toate ilegalitățile de pînă acum, vine amnistia fiscală, suspiciunile că banii care au fost cîștigați ilegal vor fi legalizați – acțiune care va lovi în fiecare cetățean sincer și corect”, a declarat Maria Flachsbarth, secretară de stat a ministerului german al economiei, într-o conferință la Chișinău. Demnitara e în vizită pentru a promova mai multe proiecte susținute de Germania, dar urma să aibă și un șir de întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului. Acestea însă au fost anulate, din cauza ultimelor evoluții de la Chișinău, inclusiv invalidarea alegerilor. „Cum ar putea veni investitori din Germania aici și eu să-i încurajez să o facă? Ce sfaturi să le dau, dacă există multe păreri divergente cu privire la statul de drept?”

Încheierea centurii

Azi a fost în sfîrșit tăiată panglica de inaugurare a centurii Ungheni, un drum de 7,7 kilometri care s-a construit, pe bani europeni, cu o viteză de mai puțin de 2km pe an (spre comparație, melcul de livadă ar face 31,54 km într-un an dacă nu s-ar odihni). Contractul de construcție a fost semnat cu o firmă cehă în martie 2014, drumul urmînd să fie dat în exploatare în iunie 2016. Comisia Europeană a alocat 11 milioane de euro, însă nu toți banii au reușit să fie absorbiți la expirarea acordului de grant, în decembrie 2017, pentru că drumul încă nu era gata. În consecință, Guvernul a trebuit să scoată din Fondul Rutier cam 40 de milioane de lei ca să încheie lucrările la centură (de ce nu a fost pusă să plătească firma care a întîrziat lucrările?). În orice caz, acum șoseaua îi va scăpa pe ungheneni de un flux zilnic de 450 de camioane în drum spre vamă.

Migranții - principalul partener extern

În trimestrul doi al acestui an, moldovenii au primit remitențe în valoare de $342,59 milioane, în creștere cu 14,2 la sută comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Potrivit BNM, țările UE au o pondere de 39,9%, din țările CSI au venit 29,2% din remitențe, iar ponderea altor state a constituit 30,9%. Rusia rămîne statul din care vin cele mai multe transferuri: în ultimul trimestru acestea s-au cifrat la $96,6 milioane, sau 28,2% din total. Vedeți aici (TV8) top zece țări.

Căsuțe de vară

De anul viitor, instalarea gheretelor în parcurile și pe străzile din Chișinău se va permite doar în sezonul estival, iar lista de produse în vînzare se va limita la răcoritoare, cafea&ceai și înghețată. Pînă la sfîrșitul lui octombrie anul curent, toate gheretele rămase vor fi evacuate. În prezent, cele mai multe gherete amplasare ilegal sunt pe străzile principale din sectoarele Rîșcani și Ciocana, bd. Moscova și Mircea cel Bătrîn, aproape 400 la număr.

Semn de bună portare

De cinci ani de cînd a devenit posibilă portarea, peste 200 de mii de utilizatori și-au schimbat operatorul de telefonie păstrîndu-și numărul. Majoritatea, peste 183 de mii, sunt utilizatori de telefonie mobilă. Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii, urmat de Orange – cu 47,7 mii de numere și Moldtelecom/Unite – cu 36,3 mii de numere.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.