Invalidare tranșantă

Prima tranșă a asistenței macrofinanciare promise de UE a fost suspendată din cauza invalidării alegerilor din Chișinău, se spune într-un răspuns obținut de NewsMaker de la Comisia Europeană. „Evaluarea realizată de Comisia Europeană în cooperare cu Serviciul European de Acțiune Externă a arătat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite. Această constatare a fost făcută urmare a ultimelor evoluții din Moldova, în particular a hotărîrii Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chișinău. Din această cauză, debursarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare a fost suspendată”, se precizează în răspunsul Comisiei Europene.

Legea e de vină

Premierul Pavel Filip a discutat cu Secretarul General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland situația privind invalidarea alegerilor din Chișinău și l-a anunțat despre planurile autorităților de a „analiza” prevederile legale care s-ar face vinovate de situație. Potrivit unui comunicat guvernamental, Jagland a confirmat disponibilitatea Consiliul Europei de a oferi expertiză juridică în această chestiune. Anterior, autoritățile moldovene au ignorat principala recomandare a Comisiei de la Veneția (organ consultativ al CoE) privind sistemul mixt, cea despre inoportunitatea acestuia.

Secretarul Jagland (unul dintre primii demnitari străini care a vorbit, în 2015, despre Moldova ca fiind un stat capturat) s-a mai întîlnit azi și cu liderii PAS, PDA și PLDM, care i-au transmis rezoluția de la protestul de duminica trecută. În discuția cu Jagland, liderii opoziției au „demascat falsurile guvernării, care încearcă să mintă partenerii internaționali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislației”.

Veniți de votați

Cetățenii moldoveni din Transnistria au posibilitatea să se înregistreze în prealabil pentru a-și anunța intenția de a vota la parlamentarele de la sfîrșitul anului. CEC vine cu un apel repetat în acest sens, în condițiile în care de la lansarea opțiunii, la sfîrșitul lunii mai, niciun alegător din regiunea transnistreană nu s-a înregistrat. Înregistrarea preliminară e o procedură opțională care ajută CEC să estimeze numărul de secții de votare și buletine de vot necesare. Pînă în prezent, s-au înregistrat în prealabil peste 1200 de moldoveni din diaspora, cei mai mulți fiind din Italia, Germania, România și SUA.

Secretarul general Plahotniuc

Liderul PL Mihai Ghimpu l-a calificat într-o conferință de presă pe liderul PD Vlad Plahotniuc drept „secretarul general al RSS Moldovenești”. Experții IPN remarcă faptul că secretarii generali dețineau puterea în virtutea unor prevederi constituționale. „Dar în bază căror virtuți personale și documente legale fundamentale deține puterea totală liderul PDM, Vlad Plahotniuc? La această întrebarea liderul liberal, Mihai Ghimpu, nu răspunde. Păcat, fiindcă o țară întreagă știe că anume domnia sa a fost unul dintre promotorii fervenți ai politizării instituțiilor de drept și de reglementare, fiind și semnatar al unui Protocol secret, în acest sens! Apoi, o țară întreagă își amintește că dintre liderii politici anume Mihai Ghimpu a susținut inițial protestele de mare amploare împotriva miliardului furat. (...) Numai că la foarte scut timp, același lider liberal, Mihai Ghimpu, a refuzat să susțină protestele, trecând de partea liderul PDM, Vlad Plahotniuc, evident, de dragul salvării vectorului european al Republicii Moldova.” Citiți mai multe în articolul „De ce ar trebui să ne fie frică…”

Luna lui cuptor

Regia Transport Electric Chișinău va dota 20 de troleibuze cu aer condiționat, primele 5 - chiar luna asta. Echipamentul necesar va fi livrat de la Minsk în prima parte a lui iulie. Totuși, vehiculele climatizate se așteaptă să fie puse pe linie nu mai devreme de sfîrșitul verii.

Măcar la tenis

Radu Albot a debutat cu o victorie de răsunet la turneul de Mare Șlem de la Wimbledon, învingîndu-l în cinci seturi pe numărul 12 mondial, spaniolul Pablo Carreno Busta. După patru seturi cîștigate alternativ de Busta și Albot, cel de-al cincilea set s-a întrerupt aseară din cauza întunericului. Tenismenul moldovean a rămas concentrat și a doua zi și s-a impus în ultimul set cu 6-1. În turul, Albot (#98 ATP), îl va întîlni pe slovenul Aljaz Bedene (#71).

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.