Candidat energic

Expertul în energie și activistul civic Sergiu Tofilat a anunțat că va candida independent pentru Primăria capitalei. Tofilat spune că nu candida împotriva lui Andrei Năstase, înaintat de Platforma DA și sprijinit de PAS, ci împotriva candidaților lui Plahotniuc, despre care spune că sunt patru la număr. Tofilat este, în prezent, unicul candidat independent înscris în cursă.

Dezamăgirea democrată

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvînt al PDM, spune că democrații nu-l vor sprijini pe Andrei Năstase la alegeri fiindcă el nu ar fi un candidat unic al dreptei, ci doar unul „bipartidic”. Gamurari a mai zis că, potrivit sondajelor, Maia Sandu ar fi avut șanse mai mari. Democrații continuă să „nu excludă” că o vor susține pe Silvia Radu, după ce primărița interimară își va anunța candidatura.

Pușculițe de partid

TV8 a publicat un infografic cu veniturile și cheltuielile raportate de partide pentru anul 2017. Democrații au adunat aproape 60 de milioane de lei, dintre care peste 48 le-au cheltuit pentru presă și publicitate. Formațiunea încă nu a reacționat la înregistrarea cu șeful PDM Criuleni, care le cere colegilor locali să adune donații pentru ca raionul să primească finanțare de la bugetul de stat. Pe locul doi la venituri sunt comuniștii, care au adunat peste 33 de milioane, dintre care 27 din „activități economice”. Socialiștii sunt pe locul trei, cu 10 milioane, inclusiv 7,5 de la bugetul de stat. Liberalii au primit puțin peste 4,5 milioane, majoritatea de la stat.

Demografie politică

Agora a publicat un infografic despre numărul membrilor partidelor, bazat pe datele raportate la CEC. Din 2015 pînă în 2017, PLDM a pierdut peste 40,000 de membri, iar PCRM peste 4000. Cifrele democraților și liberalilor rămîn stabile - PDM cu ~50,000 de membri, iar PL cu ~21,000. Socialiștii s-au înmulțit de la 9,000 la aproape 13,000. PAS are 7450 de membri, iar Platforma DA 13,500.

Fiare vechi

Renovarea căilor ferate din Moldova stagnează, iar CFM și Ministerul Finanțelor se învinuiesc reciproc de tergiversare, scrie Mold-Street. CFM încă nu a selectat un furnizor pentru noile locomotive și întîrzie valorificarea unui credit de 100 de milioane de euro de la BERD și BEI, pentru care a plătit deja comisioane de 560,000 de euro.

Judecători de treabă

Victor Boico, judecătorul care l-a condamnat la închisoare pe Veaceslav Platon și care a achitat doi șefi MAI în dosarul 7 aprilie 2009, a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție. Tot azi, CSM l-a propus pe Mihai Diaconu pentru funcția de magistrat la Curtea de Apel Chișinău. După protestele din aprilie 2009, Diaconu a judecat tineri protestatari în cadrul Comisariatului General de Poliție.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.