Ecouri din Bahamas

După mai mult de trei ani de judecată, RISE Moldova a obținut cîștig de cauză, în prima instanță, în dosarul cu Exclusiv Media. Compania deputatului socialist Corneliu Furculiță ceruse dezmințiri și despăgubiri după ce RISE a publicat în 2016 o investigație din care reieșea că socialiștii primiseră niște bani din Bahamas pentru a-l face pe Igor Dodon președinte. Marți, Judecătoria Chișinău a hotărît că pretențiile Exclusiv Media față de proiectul de investigație sunt nefondate. Într-un proces separat împotriva RISE, PSRM a obținut parțial cîștig de cauză, însă jurnaliștii s-au plîns la CEDO și astfel dosarul a ajuns să fie reexaminat de Curtea de Apel Chișinău. O nouă ședință în acest al doilea dosar va avea loc miercuri.

Echilibrarea vectorilor

În cadrul unei vizite la Bruxelles, președintele Dodon a promis Uniunii Europene că R. Moldova va continua implementarea Acordului de Asociere, cu asteriscul că țara noastră trebuie să aibă o politică externă „echilibrată, între Est și Vest.” Șeful statului a scris pe FB că a purtat „negocieri sincere și constructive” cu Olivér Várhelyi, comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere. După cum remarcă Europa Liberă, „vizita lui Dodon la Bruxelles, în timpul căreia a fost primit și de regele Belgiei, a fost una din puținele deplasări în Occident ale liderului moldovean,” care de obicei preferă destinații mai estice.

Mișcarea pentru regres

Ministerul Justiției lansează procesul de perfecționare a așa-numitului mecanism de regres, care va permite recuperarea prejudiciilor de la judecătorii care se fac vinovați de condamnările Moldovei la CEDO. Toți subiecții interesați sunt invitați să facă propuneri pînă vineri. După cum remarcă ZdG, o astfel de inițiativă a existat și în 2016, cînd ministrul de atunci, democratul Vladimir Cebotari a publicat o listă de 36 de magistrați ce urmau a fi acționați în judecată în regres. Deși cererile de chemare au fost depuse în februarie 2016, niciun judecător sau magistrat nu a fost pedepsit pînă la urmă. Ultima condamnare la CEDO care a stîrnit indignarea publicului și a guvernanților e cazul „Gemenii”, în care R. Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de €3,6 mln din cauza unei decizii judecătorești strîmbe.

Verificarea verificatorilor

Parlamentul solicită Guvernului să înainteze o sesizare penală pentru a-i verifica pe cei care trebuiau să monitorizeze, în perioada 2013-2019, cum se execută contractul de concesiune a Aeroportului Chișinău. Comisia de control finanțe publice a audiat marți un raport de audit privind concesionarea Aeroportului, constatînd, fără surprize, mai multe încălcări. Ministerul Economiei a fost însărcinat să cerceteze mai departe starea lucrurilor în cadrul unui audit (și mai) complex. În orice caz, deputații și-au reiterat opinia că Guvernul trebuie să ceară prin judecată anularea contractului de concesiune și, eventual, dizolvarea SRL Avia Invest, care a tot schimbat proprietarii în ultima vreme.

Voronin contraatacă

Săptămîna trecută, președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov a afirmat că Vladimir Voronin a luat el însuși bani de la „știți voi cine” ca să se despartă de cel puțin 8 din cei 14 deputați care au părăsit corabia comunistă în decembrie 2015. Deși neagă acuzația, liderul comunist crede că spusele lui Diacov pot fi folosite ca mărturii într-un eventual dosar penal, cerînd Procuraturii să organizeze interogatorii în contradictoriu cu el, Diacov și deputații vizați. Într-o adresare separată, Voronin mai cere Procuraturii să verifice ce averi au dobîndit deputații fugari și familiile lor după plecarea din PCRM și aderarea la PDM.

Altele, într-o frază

◾ PDA au înaintat o moțiune repetată împotriva ministrului de externe Aureliu Ciocoi, după ce Biroul Permanent al Parlamentului a blocat-o pe prima.

◾ Deputata socialistă Alla Darovannaia spune că, de la 1 iulie, pot fi majorate salariile pedagogilor, medicilor și altor bugetari și propuse măsuri suplimentare de protecție socială a veteranilor, dacă se va menține dinamica încasărilor la buget.

◾ Andrei Năstase se va judeca cu Consiliul Nediscriminare în legătură cu crucifixul pe care l-a instalat la MAI pe vremea cînd conducea ministerul și pentru care a fost obligat să-și ceară scuze.

◾ Autoritățile capitalei au interzis parcarea de-a lungul unor străzi centrale, inclusiv Pușkin și Bodoni, pentru a putea pregăti amenajarea unor benzi dedicate pentru transportul public.

◾ Titratul club de fotbal „Zimbru” își retrage echipa principală din competiții pe toată durata anului 2020 din cauza că businessmanul Nicolae Ciornîi nu-și mai permite să o finanțeze.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.