O problemă nevăzută

Duminică, premierul Ion Chicu a lansat invitații foștilor miniștri din guvernele Filip și Sandu să participe la ședințe comune. Potrivit lui, asta ar spori transparența activității executivului și ar motiva presa „independentă” (ghilimelele îi aparțin) să nu mai lanseze „fake-uri” despre guvern.

În replică, fosta ministră a finanțelor Natalia Gavrilița a declarat că discutarea unor rapoarte tehnice n-ar contribui cu nimic la transparență și că deciziile executivului ar trebui mai degrabă discutate acolo unde acestea se iau, „adică la Președinție.” „Am impresia că acest Guvern află ultimul despre propriile decizii. Ultimul exemplu – premierul a recunoscut că nici nu știa că l-a numit șef la Agenția Proprietății Publice din subordinea Guvernului pe avocatul lui Igor Dodon.” Într-adevăr, Chicu a admis că a aflat din presă despre faptul că Ghenadie Țepordei e avocat și că Dodon posibil i-a fost client, dar a adăugat că nu vede o problemă. Țepordei a fost numit șef la APP la scurt timp după ce Dodon a anunțat că dorește privatizarea Metalferos.

Apropo de Metalferos, Chicu spune că în 2018 întreprinderea a avut un profit de doar 2 procente (20 mln lei la un rulaj de 1,4 mln) chiar fiind monopolist, sugerînd că statul trebuie să scape de ea pînă aceasta nu începe să producă pierderi.

Plafoane, ca să nu crească pînă-n pod

Premierul Chicu a mai anunțat că săptămîna aceasta se va finaliza un proiect de lege care va reintroduce plafonarea periodică a prețurilor la carburanți de către ANRE. Legea actuală le permite petroliștilor să stabilească singuri prețurile în funcție de prețurile mondiale și să fixeze un procent de rentabilitate nu mai mare de 10%. Însă, potrivit premierului, guvernul nu are vreo pîrghie să vadă costurile operatorilor, respectiv să știe care e profitul exact.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari e și el indignat. PDA a aflat de la ANRE că în decembrie și ianuarie petroliștii au scumpit carburanții cu mult peste cotațiile internaționale Platts. Cel mai tare asta s-a văzut în prețurile la motorină: deși prețurile internaționale au scăzut în medie cu 143 lei/tona, operatorii, dimpotrivă, le-au crescut cu 310 lei/t. Slusari crede că a existat/există o înțelegere de cartel și cere explicații Consiliului Concurenței.

Tot la subiect. Newsmaker a întrebat experții ce cred despre inițiativa președintelui Dodon ca taxa de drum să fie inclusă în accizele la carburanți. Fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruță crede că măsura ar fi nedreaptă față de cei care consumă mulți carburanți, dar nu se prea folosesc de drumuri, cu alte cuvinte, față de fermieri.

Cornul și laptele belșugului

Premierul Chicu a făcut și alte anunțuri după ședința tradițională de luni a troikăi. De exemplu, la inițiativa președintelui Dodon, și elevii din ciclul gimnazial, pe lîngă cel primar, vor beneficia de mese gratuite. „În afară de datoria sfîntă ca să le asigurăm sănătatea, trebuie să avem grijă și de imunitate,” a declarat premierul. Deocamdată costul și alte detalii ale programului sunt neclare.

La fel, premierul a afirmat că restanțele salariale la unele instituții bugetare nu au apărut din cauza lipsei banilor în buget, ci din cauza neglijenței conducerii instituțiilor respective. În contextul mai larg al unei evaluări la 100 de zile de activitate a Guvernului, el a declarat că disciplina trebuie restabilită, iar unii funcționari și chiar miniștri trebuie sancționați, dacă nu demiși.

Despre secetă: deocamdată nu se discută despre compensații pentru agricultori în caz că situația nu se va îmbunătăți sau se va agrava, iar premierul le recomandă agricultorilor să-și asigure terenurile.

În așteptarea tranșei

Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța afirmă că suntem eligibili pentru a primi a doua tranșă din asistența macrofinanciară UE. O misiune de evaluare a UE ne va vizita săptămîna asta. Comentînd declarația ambasadorului Peter Michalko că asistența macrofinanciară nu e posibilă fără un acord cu FMI, Pușcuța a precizat că Moldova are acum un program cu FMI care se încheie pe 20 martie. Ministrul crede că reînnoirea programului e o condiție deja pentru a treia tranșă. Apropo de extinderea programului, Pușcuța spune că guvernul și-o dorește foarte mult, dar că va insista pe anumite condiții. Recent, premierul Chicu s-a declarat optimist că programul va fi reînnoit, mizînd pe „flexibilitatea” Fondului.

Altele, într-o frază

◾ Curtea de Apel Chișinău a casat sentința prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani în dosarul pentru corupere activă și escrocherie, cauza urmînd să fie transmisă la rejudecare; decizia motivată va apărea la 14 februarie, iar rejudecarea va avea loc „spre vară.”

◾ Serghei Haikin este cel de-al doilea nume al lui Serghei Iaralov, iar deputatul Chiril Moțpan, fost președinte al Comisiei securitate, afirmă că cel puțin patru persoane din anturajul lui Plahotniuc au primit identități false.

◾ Primăria Chișinău vrea să roage Reprezentanța ONU din Moldova să preia gestionarea achizițiilor de produse alimentare în școli și grădinițe, temporar, „pînă facem regulă”, spune primarul Ion Ceban.

◾ Tot primarul Ceban a anunțat că vrea să construiască la Chișinău o filială a muzeului blocadei Leningradului.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.