Referendum la Bălți

Consilierii municipali de la Bălți au votat în unanimitate pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an. Inițiativa a venit tot din partea lui Usatîi, după criza gunoiului din oraș. Politicianul a promis că va întoarce orașului banii cheltuiți pe referendum. Ieri, viceprimarul Igor Șeremet și-a dat demisia, tot din cauza crizei gunoiului. Primar interimar va fi viceprimarul Leonid Babii.

Hora companiilor

Mold-street ia în vizor averea și interesele de afaceri ale fostului premier Chiril Gaburici, viitor ministru al economiei. În una din companiile în care deține acțiuni, Gaburici e asociat cu Violeta Marian-Efrim, soția lui Oleg Efrim, fost ministru al justiției. În altă companie, Gaburici e asociat cu Liliana Iliescu, sora lui Iurie Ciocan, fost șef al CEC, acum șef al Centrului de Implementare a reformelor. Ex-premierul e partener de afaceri și cu Gheorghe Nicolaescu, persoană din „anturajul” lui Vlad Plahotniuc. Articolul întreg poate fi citit aici.

Sărbătoare la Fisc

Fiscul anunță că încasările la bugetul național au crescut în 2017 cu 18,4%, ajungîng la cifra 32,7 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde mai mult decît era planificat. Cel mai mult a crescut bugetul de stat, cu 23,9%, apoi bugetul asigurărilor sociale de stat - cu 18,4%. Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală a crescut cu 12,3%, iar încasările la bugetele locale au crescut cu 4,8%. Autoritățile nu au explicat încă motivele sau sursele acestei creșteri.

Resuscitare electrică

Ucraina vrea să re-activeze linia electrică aeriană Yujnoukrainsk-Isaccea, construită încă în timpul sovietic, care trece prin Moldova și face legătura cu România. Linia de 750 kV nu a mai fost folosită după ce România și-a sincronizat rețeaua electrică cu cea a Uniunii Europene.

Acum, Ucraina vrea să construiască o substație care să permită funcționarea liniei în regim de 400 kV și spune că proiectul va îmbunătăți siguranța energetică din regiune, inclusiv sudul Moldovei, și un pas înainte pentru sincronizarea și interconectarea rețelelor moldovenești și ucrainene la rețeaua UE. Anul trecut, Moldova a semnat deja cîteva contracte de finanțare pentru interconectarea electrică cu România.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.