Piste dinspre răsărit

Premierul Ion Chicu vrea un studiu de fezabilitate care să analizeze oportunitatea dezvoltării infrastructurii aeroportuare. Despre intenția de a construi încă două aeroporturi internaționale – unul la Bălți sau Mărculești și altul la Ceadîr-Lunga – președintele Igor Dodon a vorbit încă în septembrie. Ambii demnitari afirmă că Aeroportul Chișinău se află într-o poziție de monopol, iar deschiderea unor noi aeroporturi ar scădea prețurile și ar atrage companii low-cost. „Asta se poate face repede. Dacă vrea cineva să vină să facă un aeroport de la zero, în cîmp, să investească €150-200 mln, de ce nu?”, a
declarat luni Dodon.

Economistul Dions Cenușa se întreabă pe FB dacă WizzAir și LOT, care sunt foarte active în Moldova, nu mai sunt low-cost. Apoi, președintele Dodon ar trebui să se intereseze la Consiliul Concurenței dacă pe piață există o situație de monopol și dacă Aeroportul Chișinău impune anumite bariere. În fine, e nevoie de cercetări ample înainte de a se face declarații politice, consideră expertul. Cenușa presupune că anunțul pavează pista pentru investiții așteptate din Rusia și China.

Lăsați-o mai moale

Un grup de magistrați de la Judecătoria Chișinău/Ciocana s-au plîns conducerii de vîrf a țării și altor instituții, într-o scrisoare obținută de ZdG, precum că procurorii îi presează să emită decizii ilegale. E vorba, în special, de cereri de arest, cu precădere, de la acuzatori de la Procuratura Anticorupție. Judecătorii îi acuză pe procurori că aceștia își argumentează prost cererile, iar cînd sunt respinși, procurorii i-ar amenița pe primii cu dosare penale, inclusiv „pe motive alcătuite pentru perioade din trecut.” Procuratura nu a comentat deocamdată. Prin una din ultimele decizii de rezonanță, instanța de la Ciocana l-a plasat în arest preventiv pe Nicolae Chitoroagă, fostul șef PCCOCS bănuit de îmbogățire ilicită. La interviul pentru funcția de PG, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu-l crede pe Chitoroagă un pericol pentru societate și că arestarea sa e o reglare de conturi.

De altfel, reducerea numărului de cereri de arest e una din promisiunile făcute de noul procuror-șef. Număr care este într-adevăr alarmant de mare, ca și cel al interceptărilor, legale și ilegale. Stoianoglo mai promite să monitorizeze averile subalternilor săi, să-i întoarcă pe „procurorii onești” plecați din sistem în ultimii 5-10 ani și să-i înlocuiască pe cei care s-au ocupat pînă acum de dosarul fraudei bancare. Vedeți aici și alte promisiuni de urmărit într-o listă compilată de TV8.

Pedala răgazului

Patronatele din transportul auto amenință cu o nouă grevă dacă autoritățile nu vor ajusta tarifele, care nu s-au schimbat de 7 ani. Transportatorii au avut pînă acum trei ședințe la Guvern, inclusiv cu premierul Chicu, unde aceștia au căzut de acord să se mulțumească cu o creștere de la 48 la 74-76 bani/km, în loc de 92 bani/km cît voiau inițial. Însă memorandumul care prevede această ajustare, pe lîngă alte măsuri pentru a îmbunătăți situația transportatorilor, așa și nu a fost semnat. „Ni s-a creat impresia că se încearcă a fi tărăgănată chestiunea [...] Situația economică nu ne oferă niciun răgaz. Noi înregistrăm pierderi, avem controale abuzive, suntem jefuiți de transportatorii iliciți care activează sub protecția organelor de drept. Șoferii zilnic se concediază, iar unitățile de transport necesită o reînnoire de urgență,” se spune într-o scrisoare trimisă autorităților.

La subiect

Șeful statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate, cel mai probabil pe miercuri, pentru a discuta despre gaz și altele. Igor Dodon este convins de altfel că livrările de gaz nu vor fi întrerupte. Un alt subiect pe agendă e chestiunea fraudei bancare. CSS va mai discuta și despre scandalul interceptărilor.

Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită președintelui Dodon și speakerului Zinaida Greceanîi să mai adauge un subiect: abrogarea definitivă a Legii cetățeniei prin investiții. După ce această chestiune a fost discutată anterior în CSS, deputații PSRM și ACUM au votat, în iunie, abrogarea legii în prima lectură. Programul a fost suspendat pe 4 luni. Acum, că moratoriul a expirat, Alaiba consideră că programul trebuie anulat definitiv chiar la prima ședință a Parlamentului. „Legislația cu privire la cetățenia pentru investiții prezintă grave riscuri pentru securitatea națională și facilitează potențial spălarea banilor pe teritoriul țării noastre,” argumentează deputatul.

Încă destul de

Președintele Dodon a afirmat într-un interviu pentru Tass că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc se află în SUA, unde încearcă să obțină azil pentru a scăpa de dosarele penale deschise în Moldova și Rusia. Potrivit lui Dodon, cei care l-au adăpostit pe Plahotniuc în SUA intenționau să-l folosească pentru „provocări” împotriva Rusiei, dar și pentru a obține control asupra PDM. Însă acum, sugerează Dodon, Plahotniuc a devenit inutil, pentru că democrații rămași „nu vor să se împuște în picior.” Totuși, președintele promite că democrații nu se vor bucura de nicio indulgență pentru păcatele trecute și că socialiștii nu vor face cu ei coaliție, pentru că PDM „este încă destul de toxic.”

Altele, într-o frază

◾ Negocierile pentru creditul rusesc vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului, estimează președintele Dodon, iar acesta nu va fi luat decît dacă se vor oferi condiții avantajoase, adică o rată a dobînzii nu mai mare de 1,5%.

◾ Ministrul apărării Victor Gaiciuc a reacționat la moțiunea depusă de ACUM împotriva sa, spunînd că declarația în baza căreia a fost acuzat fusese scoasă din context de „politicieni demagogi” și că el a respectat întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei.

◾ Dosarul în care activistul PDA Gheorghe Petic este învinuit de viol, pentru care a fost condamnat în martie și apoi eliberat în iunie, va fi reluat.

◾ La Alba Iulia s-a lansat un nou partid unionist în frunte cu George Simion, numit Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și care intenționează să se înscrie în cursele electorale din România și Moldova deja de la anul; partidul va milita, între altele, pentru reunirea cu Basarabia și cu teritoriile românești aflate azi în Ucraina, dar și pentru „recalibrarea creștină” a procesului legislativ.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.