Corectarea problemei

„Voința cetățenilor din Chișinău nu este respectată. Chișinăul nu are primarul pe care și l-a ales”, a declarat la TV emisarul european Peter Michalko, adăugînd că autoritățile moldovene au toate instrumentele „pentru a corecta situația”. El s-a referit în particular la independența justiției: „De exemplu, modificarea Constituției care ar aduce și mai multă independență judecătorilor nu a fost adoptată și acest proces se stagnează în Parlament”.

Deputații văd corectarea problemei altfel. Comisia juridică propune eliminarea prevederilor care interzic agitația în ziua alegerilor și ziua premergătoare. În raportul Comisiei privind invalidarea mandatului cîștigat de Andrei Năstase se zice că judecătorii au făcut asta „în deplină conformitate cu bunele-practici europene”. (Cum rămîne cu lipsa unei solicitări exprese de anulare și altele?) În același raport în care Comisia reține argumentul că agitația duminicală a lui Năstase a influențat rezultatele alegerilor, aceeași Comisie recomandă permiterea agitației pentru că ea „nu ar fi de natură să aducă atingere principiilor consfințite în materie electorală”.

Informarea opiniei publice

Comisia de anchetă vs Kozlovska a început să audieze, cu ușile închise, reprezentanți ai „autorităților responsabile”: au fost invitați cei de la SIS, MAI, PG și altele. (Nu e clar dacă și Ludmila Kozlovska a fost invitată în fața Comisiei.) Președintele comisiei, democratul Igor Vremea, a spus că unele informații ce vor fi dezvăluite au „caracter special”, iar confidențialitatea audierilor a fost solicitată de furnizorii acestor informații. Nicio grijă, însă, „opinia publică” va fi informată despre rezultatele anchetei odată ce aceasta se va încheia, a promis deputatul. Însăși Kozlovska spune că ancheta e un răspuns la eforturile organizației sale, Open Dialogue, de a solicita sancțiuni personale la nivel internațional pentru oligarhi precum Vlad Plahotniuc. La fel, e o ocazie de a asocia imaginea opoziției extraparlamentare cu „mîna Moscovei”.

Lupta pentru pacienți și salar

Medicii de familie vor avea „nu mai puțin de 30 de mii de lei lunar” din ziua în care vor intra noile reguli, a estimat ministra sănătății Silvia Radu. Noile reguli presupun că medicii de familie vor avea posibilitatea să se înregistreze ca liber-practicieni, fără a depinde de vreo clinică sau asociație. Cei de la sate vor avea un bonus de 50%, dar și cei de la orașe vor putea cîștiga peste grilă, cu condiția să deservească de la 1200 pînă la 2200 de pacienți, intrînd în concurență cu ceilalți „liberi”. „Va fi o luptă pentru pacienți pentru că aceștia vor fi liberi să decidă la care medic vor să meargă”, a spus ministra. Expertul Ghenadie Țurcanu, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, a comentat că o reformă organizațională e insuficientă fără reglementări care să asigure calitatea serviciilor în domeniu.

Dreptate și compensații

Tot la sănătate. Primarul interimar a semnat plecarea benevolă a lui Iurie Dondiuc din postul de șef al Spitalului Municipal nr.1. Anterior el fusese demis de predecesoarea lui Ruslan Codreanu, Silvia Radu, dar și-a recăpătat funcția prin judecată. Tot azi, instanța i-a dat dreptate și compensații de ~250.000 lei Alei Valenga, doctorița de la nr.1 care a fost bătută crunt de soțul unei paciente ce murise în spital. Într-un interviu după acel caz, Valenga a mărturisit „incidente șocante” din spitalul condus de Dondiuc.

PLDeciMați și blocați

După ce ieri Parlamentul a refuzat, definitiv, să examineze propunerea PLDM de a re-oficializa limba română în Constituție, formațiunea a enumerat la o conferință de presă și alte cazuri de blocare, „prin diverse șiretlicuri”, a inițiativelor legislative de către guvernare. De exemplu, inițiativa de a crea un număr mai echitabil de circumscripții pentru diasporă („cel puțin 18”), sau cea de a introduce două tururi în circumscripții. Cît privește anularea alegerilor din Chișinău, vicepreședintele PLDM Ion Terguță a spus că intenția guvernării a fost de a descuraja participarea la vot. Potrivit lui Terguță, boicotarea parlamentarelor nu e o opțiune.

Răspundeți cu nu da

În primele 10 luni ale anului curent, poliția a înregistrat peste 9000 de sesizări de violență în familie și a emis peste 3000 de ordine de restricție de urgență. Principalele cauze generatoare ale violenței sunt consumul excesiv de alcool, dar și lipsa de educație.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.