Casă, colibă sau palat?

Mitropolia Moldovei salută într-un comunicat decizia de marți a CMC prin care s-a aprobat „concepția” unei construcții de ~700m² în spatele Catedralei Mitropolitane. Mitropolia numește decizia „o plinire a adevărului istoric” și o „revenire la normalitate – reconstrucția Casei Parohiale ce a funcționat în perioada interbelică”, afirmînd că o „Casă Parohială a existat în spatele Catedralei și până în 1969”. Pînă recent, acolo a existat o veche stație de pompare, imobil care se pare că a ajuns în proprietatea familiei secretarului Mitropoliei Vadim Cheibaș.

Arhitectul Anatolie Gordeev sugerează însă pe blogul său că afirmația despre existența istorică a unei construcții în spatele Catedralei e o exagerare: judecînd după hărți, în sec. 19 acolo nu a existat nimic, și doar în 1944 o fotografie aeriană atestă pentru prima dată existența unei „închipuiri de colibă”.

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă a comentat și el situația, spunînd că acum șase ani s-a înaintat un proiect, dar față de ceea ce a prezentat Mitropolia marți diferența e mare. „Problema cu grupul sanitar și alte încăperi auxiliare necesare s-au arătat a fi doar un pretext pentru un proiect de amploare, Palatul Mitropolitan”.

Decizia de marți a CMC a stîrnit controverse în legătură cu oportunitatea construcției și presupuse încălcări de procedură.

Răfuiala

Liberalii au declarat că rechemarea de ieri a patru ambasadori înainte de termen—dintre care cel puțin doi se presupune că fuseseră propuși de PL—reprezintă o răfuială politică. PL a argumentat că, potrivit legii, ambasadorii sunt funcționari publici și ei trebuie revocați sau destituiți din funcții conform Codului Muncii, nu pe criterii politice.

După ce ministrul Andrei Galbur a declarat ieri că ambasadorii „cu mandat politic” vor fi înlocuiți cu „profesioniști”, deputata Alina Zotea a remarcat că toți cei rechemați activează în diplomația moldovenească din 1992. „Filip să-l revoce din funcție și pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat [de PLDM], care astăzi e în opoziție și critică guvernul”, a înghimpat Zotea.

Mandat cu democrații

Tot liberalii au declarat azi că primarul interimar Nistor Grozavu nu are dreptul să numească viceprimarii capitalei, acesta avînd „un mandat limitat, de administrare a treburilor interne și nicidecum un mandat complet”. Liberalii susțin că tentativa din 31 octombrie de includere pe ordinea de zi a ședinței CMC a chestiunii privind numirea a doi viceprimari s-a făcut în cadrul unei alianțe tacite dintre PDM și PSRM, care „încălcă legea și vor să uzurpeze” Primăria. Chestiunea a exclusă de pe ordinea de zi, dar apare din nou pe ordinea de zi a ședinței anunțate pentru 3 noiembrie. Liberalul Valeriu Munteanu a afirmat că dacă CMC refuză repetat propunerile lui Grozavu, acesta va numi viceprimarii prin dispoziție.

Grozavu e și el aparent supărat pe foștii colegi. Într-o emisiune la TVC21, edilul a dezvăluit că s-a gîndit cel puțin de două ori să plece de la Primărie din cauza lui Dorin Chirtoacă. În prezent, n-ar avea „nimic împotrivă” să devină membru PD, cu acte în regulă.

O simplă moțiune

Deputații comuniști au înaintat o moțiune simplă cerînd „organelor abilitate să înceapă procedura imediată de demitere a judecătorilor CC”. Argumentul e că președintele CC „tot mai des își permite să comenteze [...] subiecte politice, iar ceilalți membri ai Curții tolerează asta. Tototdată, actuala componență a CC e acuzată de defavorizarea opoziției.

Democratul Sergiu Sîrbu le-a amintit foștilor colegi de la PCRM că moțiunea simplă poate fi înaintată doar în privința acțiunilor Guvernului: „au confundat procedura, probabil au făcut-o din neglijență”.

Nemulțumiți de circumscripții

Cu ocazia prezentării hărții cu circumscripțiile uninominale, PAS a venit cu mai multe critici. În particular, Comisia care le-a stabilit a fost acuzată de parțialitate și netransparență, și că aceasta a alocat prea puține circumscripții pentru diaspora. Lidera PAS Maia Sandu a zis că circumscripțiile arată „destul de ciudat”, prezentînd semne de manipulare a hotarelor pentru avantajarea PDM și PSRM.

Democratul Sergiu Sîrbu a replicat, spunînd că Maia Sandu a refuzat să meargă/urmărească ședințele Comisiei iar acum „ceva nu-i place”.

Kroll Dva

Reprezentanții companiei Kroll sunt așteptați la Chișinău săptămîna viitoare pentru a discuta cu autoritățile două documente, inclusiv așa-zisul raport Kroll-2. Al doilea este Strategia de recuperare a mijloacelor fraudate. „BNM are voința să publice [raportul Kroll-2]. Vom discuta cu Kroll ce poate fi publicat din el. Transparența în această etapă este foarte importantă. Desigur, cu respectarea secretului anchetei pentru a nu prejudicia recuperarea banilor”, a declarat guvernatorul BNM Sergiu Cioclea.

Du-te liber...

De la anul, vor rămîne magazine duty-free doar la punctele de ieșire din Republica Moldova, iar cele de la intrarea în țară se vor închide imediat ce le expiră licența. Măsura, votată în prima lectură în cadrul politicii fiscale&vamale pentru 2018, e menită să curme practica prin care multe produse sunt comercializate sub formă de contrabandă prin intermediul site-urilor de anunțuri.

... Ești scutit

Potrivit aceluiași document, fiecare va avea dreptul la o scutire personală la impozitul pe venit în sumă de 11,280 lei pe an, față de 10,620 lei în prezent. Scutirea pentru fiecare persoană întreținută va crește de la 2,340 de lei la 2,520 lei. Se mențin două cote a impozitului pe venit, de 7% și 18%, pragul fiind mărit de la 31,140 la 33,000 lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.