Povestea cu iz

„Toate deversările de ape uzate cu poluanți, înregistrate în perioada 23 august-prezent sunt foarte bine regizate și au un substrat politic în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale,” a declarat Apă-Canal Chișinău într-un comunicat publicat ieri. ACC spune că înregistrează „deversări în salvă” mai ales seara și noaptea, iar concentrațiile de poluanți sunt într-atît de mari încît Stația de Epurare (SE) nu le poate face față. Declarația întreprinderii municipale pare să sugereze că unii agenți economici fac asta pentru a favoriza un concurent electoral.

ACC mai spune că s-a adresat în repetate rînduri la inspectorii de mediu, poliție și procuratură pentru a identifica vinovații și a găsi soluții pratice pentru eliminarea putorii, „dar fără nici un rezultat”. Furnizorul s-a plîns că nu are pîrghii legale pentru a rezolva situația pe cont propriu. Anterior conducerea întreprinderii a fost mustrată pentru că a lăsat situația de la SE să-i scape de sub control, iar un raport recent a arătat că ACC a lăsat peste 95% din întreprinderile din municipiu să utilizeze canalizarea fără a aplica un tarif diferențiat pentru poluare.

Azi Procuratura Generală a anunțat că a deschis dosar penal în legătură cu poluarea apei și aerului, dar și pentru presupuse abuzuri în serviciu ale conducerii ACC. Nu s-au oferit multe detalii, doar că s-ar fi încălcat procesul tehnologic la SE și s-ar fi făcut mișmașuri financiare. Prejudiciul e estimat la 70 mln lei.

Vrem măsuri!

Testele de laborator au confirmat că șoferița Porsche-ului avea alcoolemie ridicată în momentul accidentului din Buiucani (în mod ironic, azi se marchează Ziua Națională fără alcool, vedeți statistici pe scurt aici). În debutul ședinței de azi a Guvernului, prim-ministra Maia Sandu a declarat că vrea o anchetă amplă: „Să vedem la fiecare etapă cînd a fost sancționată, cine sunt cei implicați, cine sunt cei care au luat decizii, dacă ele au fost pe potriva încălcărilor, dacă ele au fost implementate. Vă rog să faceți o radiografie, pentru că nu este primul caz.” Sandu mai vrea ca șoferii cu caziere bogate să fie privați de carnet pe mai mulți ani, în mod automat, fără implicarea instanței. Și președintele Igor Dodon vrea penalități mai drastice. El le sugerează Guvernului și deputaților să ia exemplu de la Belarus, unde șoferii cu multiple încălcări își pot pierde mașina.

Un avion prin urechile acului

Un alt incident de luni, din fericire, n-a lăsat victime. Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat azi despre faptul că un avion de linie a trebuit să decoleze în timp ce pe pistă mai trebăluiau trei mașini ale serviciului tehnic. Eroarea s-ar datora dispecerului, care a fost suspendat. Sorin Stati, fostul director MoldATSA, a calificat incidentul ca fiind „deosebit de grav,” inclusiv pentru că ar developa o problemă sistemică – el afirmă că managementul prost a dus la reduceri semnificative de personal, iar drept rezultat dispecerii rămași suferă de oboseală cronică.

Dacă e federalizare, s-o știm și noi

Liderul democrat Pavel Filip îi solicită prim-ministrei Maia Sandu să spună ce poziție are față de documentele pe care Guvernul ar intenționa să le semneze la Reuniunea în formatul 5+2 de la Bratislava, din 8-10 octombrie. Fostul premier afirmă că documentele „[ar] introduce un sistem de garanții în dezavantajul Republicii Moldova și [ar încerca] a crea două entități de drept distincte într-un stat reunificat și [ar stimula crearea] unui sistem juridic paralel supranațional.” Delegația RM va fi condusă la Bratislava de vicepremierul pentru reintegrare Vasili Șova.

Povara justiției noastre

Procuratura Anticorupție anunță că l-a reținut pentru 72 de ore pe Ion Druță, care ieri și-a prezentat demisia din funcția de președinte a CSJ (demisia urmează să fie acceptată de CSM). Druță a fost audiat după ce perchezițiile efectuate la biroului și domiciliului acestuia au scos la iveală probe „de natură să confirme bănuiala rezonabilă” că s-ar fi îmbogățit ilicit. PA spune că reținerea magistratului a fost necesară, avînd în vedere statutul său și riscul că acesta ar putea influența ancheta.

Economii de partid

Grigore Petrenco, liderul partidului Stînga Europeană, acuză PSRM și ACUM că nu-și declară cheltuielile electorale și mint în rapoartele către CEC. PSRM, care a împînzit capitala cu panouri cu Ion Ceban, a declarat pentru ultima săptămînă mai puțin de 15000 lei pe panouri și puțin peste 52000 de lei pentru toate panourile, din toată țara, pentru toată campania pînă acum. Blocul ACUM spune că a cheltuit pe panouri doar 12400 lei, iar pentru săptămîna în care a dat startul campaniei electorale la Teatrul Verde declară 0 lei pe chirie. Pentru săptămîna anterioară evenimentului, ACUM a declarat doar 6500 lei pe chirie. Petrenco spune că dacă CEC ar verifica aceste cifre ar găsi toate motivele să scoată PSRM și ACUM din cursă.

La începutul săptămînii, CEC i-a refuzat înregistrarea lui Ruslan Codreanu după o verificare minuțioasă care a descoperit prea multe semnături nevalabile.

Orfelinatul fantomă

Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a reacționat la o postare pe FB care a ajuns virală. Postarea relcama abuzuri la „orfelinatul nr.13 sectorul Buiucani”, unde „educatoarele îi bat și-i înjură în ultimul hal” pe micuți. Ministerul a zis că nu există o asemenea instituție în Buiucani, dar a verificat oricum mai multe locații. Deocamdată informația nu s-a confirmat. Persoana care a scris postarea a fost invitată pentru discuție, confirmînd că nu este prima sursă și a auzit de la maltratări de la altcineva. „Nu sunt împotrivă să fim alertați, însă haideți să oferim informație mai exactă,” a îndemnat Ministra Ala Nemerenco.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.