Maratonul crește

Capitala a găzduit ieri cel de-al treilea Maraton Internațional Chișinău. Potrivit organizatorilor, evenimentul a adunat peste 17,000 de participanți, inclusiv atleți de peste hotare. Lista învingătorilor la maraton poate fi găsită aici.

Protestele continuă

Un nou protest al opoziției a avut loc ieri la Chișinău. Conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase, manifestanții au cerut din nou anularea legii care transformă miliardul furat din sistemul bancar în datorie publică, dar și anularea sistemului electoral mixt. Totodată, ei au cerut eliberarea definitivă a șoferului arestat la protestul precedent, demisia in corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și o oră de emisie pentru opoziție la televiziunea națională.

Economia își revine

Economia Moldovei va crește cu 3,5% în 2017, conform prognozei actualizate a Băncii Mondiale. Experții spun că, în acest an, agricultura a scăzut, industria a stagnat, iar comerțul a crescut. Principalii factori pozitivi sunt recolta bună și consumul privat ridicat, datorat remitențelor și creșterilor salariale.

Austeritate pentru partide

Partidul Acțiune și Solidaritatea vrea ca donațiile maxime pentru partidele politice să fie limitate la două salarii medii pe economie anual, adică în jur de 10,000 lei. Maia Sandu a spus că va trimite conceptul Comisiei de la Veneția. Totodată, ea a acuzat PD că ar fi acumulat ilegal 47 de milioane de lei de la donatori și spune că acești bani trebuie dați statului.

Caravana din Turkmenistan

Zece complexe sportive vor fi amenajate în cele mai mare sate din țară pînă la sfîrșitul anului, datorită ajutorului financiar din partea Turkmenistanului. Socialistul Ion Ceban a anunțat în numele președintelui Dodon că la anul vor fi construite încă 100 de complexe, cu ajutorul altor parteneri din țară și din afară. Campania se numește „Iubesc Moldova” și în cadrul ei va mai fi oferit sprijin pentru 100 de grădinițe.

Boicot la referendum

Partidul Unității Naționale și Partidul Acțiune și Solidaritate au anunțat și ele că vor boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. PAS a descris plebiscitul drept „un joc al tandemului Plahotniuc-Dodon”, iar PUN avertizează că referendumul va pune orașul „la dispoziția lui Igor Dodon și PSRM”. Primii care au anunțat că vor boicota referendumul au fost chiar liberalii.

În alte știri

Liderul PPDA, Andrei Năstase, s-a întîlnit cu noul ambasador UE la Chișinău, Peter Michalko; președintele Dodon a trimis către Curtea Constituțională un document prin care explică de a refuzat repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru fotoliul de ministru al apărării; iar Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a inițiat o petiție online (paywall) prin care cere autorităților să publice rapoartele care arată cum sunt cheltuiți banii adunați din contribuțiile pentru asigurarea medicală obligatorie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.