Gaz la afaceri

Igor Dodon a discutat azi la Moscova o potențială reducere pentru tarifele la gaze, fără a preciza valoarea reducerii. Președintele a fost însoțit la Moscova și de ministrul economiei Vadim Brînzan și Vadim Ceban, proaspăt confirmat în funcția de președinte al boardului MoldovaGaz. În cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul prezidențial pentru relațiile economice moldo-ruse, s-a mai discutat despre eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole pe piața rusă (potrivit lui Dodon, ultimele deja au crescut în primele șase luni ale anului cu 31% și, respectiv, 42%, pe cînd exportul de mere – cu 35%). Vizita precede ședința Comisiei moldo-ruse pentru colaborare economică, planificată pentru 19 septembrie. Însuși președintele Gazprom, Alexei Miller, este așteptat la Chișinău pe 20-21 septembrie.

Între timp, presa rusă relatează că Alexandru Dodon, fratele președintelui RM, a devenit asociat (10%) împreună cu Igor Ceaika, fiul procurorului-șef al FR, într-o companie de procesare a deșeurilor industriale, inclusiv radioactive. Anterior, fratele președintelui s-a mai asociat (15%) cu Ceaika-fiul într-o companie de dezvoltare imobiliară, cu ambiția pe termen mediu de a construi 1 mln m.p. de spații confort- și business-class în Moscova și suburbiile capitalei ruse. Igor Ceaika e membru al Consiliului economic moldo-rus și „ambasador” al asociației Delovaia Rossia în Moldova și Transnistria. Unul din interesele sale în Moldova îl constituie „minarea” de criptovalute pe teritoriul Transnistriei, pe gaz rusesc dat pe datorie.

Iz de Bîc

Deși chișinăuienii continuă să se plîngă pe miasme, autoritățile municipale dau asigurări că la Stația de Epurare totul funcționează conform normelor. Un grup de lucru a verificat situația în teren, dar n-a identificat „avarii sau alte defecțiuni care ar pune în pericol activitatea acestui obiectiv.” În orice caz, autoritățile de sănătate publică și de protecție a mediului au primit ordin să preleveze probe pentru a da de sursa poluării. Se vor efectua verificări și la întreprinderile care activează în preajma Stației și în zona rîului Bîc.

Iuliana Cantaragiu, secretara de stat pe probleme de mediu, a spus că unele rezultate de laborator vor fi gata miercuri. Cantaragiu suspectează că de vină ar fi companiile care deversează în Bîc și promite că va face vizite inopinate, în special seara, cînd știe că au loc scurgerile. Și PG s-a sesizat, anunțînd că a pornit două cauze penale pentru „elucidarea complexă” și eventuala recuperare a pagubelor.

Pași mici, într-o direcție

Școlile cu grafie latină din stînga Nistrului au avut iarăși supraveghetori în uniformă la careul tradițional de primul sunet. Mai mult, directorii instituțiilor au fost somați de miliție să nu arboreze drapelul sau să cînte imnul de stat. Excepție a fost liceul „Blaga” din Tiraspol, la careul căruia a participat avocatul poporului Maia Bănărescu. Acolo s-a intonat imnul de stat, iar elevii au primit cadouri cu simbolurile RM. Asta se întîmplă în pofida politicii „pașilor mici” de restabilire a încrederii între cele două maluri, care cuprinde și înțelegerea ca liceele cu predare în grafia latină să funcționeze nestingherit.

Alo, ascultăm

Interceptările la care au fost supuși mai mulți politicieni din opoziție, jurnaliști și membri ai societății civile în 2017-2019 vor fi investigate în cadrul a trei dosare penale. Cauzele au fost inițiate de procurorul general interimar Dumitru Robu și transmise în gestiune Procuraturii Anticorupție. Interceptările și urmăririle fuseseră dispuse cu ocazia protestelor antiguvernamentale începînd cu martie 2016, pe care procurorii din PCCOCS le-au confundat cu „dezordini în masă”. În total au fost ascultate și urmărite 51 de persoane, iar informația colectată și pusă pe 200 de DVD-uri nu a scos la iveală lucruri relevante.

Batista pe Bass

Săptămîna trecută firma IT, Bass Systems SRL, care ar aparține prin interpuși fostului lider PD Vlad Plahotniuc, a fost vîndută unei companii austriece. S&T AG ar fi plătit peste 5,7 milioane de euro pentru 51% din compania moldoveană, care a cîștigat pe timpul guvernării PD numeroase contracte cu statul. Tranzacția a avut loc pe 28 august la bursa din Taiwan. Europa Liberă îl citează pe deputatul PAS Dumitru Alaiba, care spune că liderii fostei guvernări „își scot ultimii bani” din țară, dar „o fac cu prea mare ușurință.”

Umflarea de milioane

KPMG a anunțat că își retrage 18 rapoarte de audit care au permis firmelor controlate de Anatol Stati și familiei sale să solicite prin arbitraj despăgubiri de 500 mln dolari de la Kazahstan în 2013. Potrivit autorităților kazahe, rapoartele respective au fost viciate de declarații false furnizate cu bună știință de Ascom și subsidiarele sale. În special, Stati ar fi umflat costurile presupusei sale investiții cu sute de milioane de dolari. Kazahstanul, care a naționalizat în 2010 activele Ascom, a reușit să obțină recent mărturii de la un director financiar al lui Stati, care a confirmat falsul în declarații. Soarta despăgubirilor urmează a fi decisă de instanțele olandeze.

Mandat pe datorie

Fostul premier Iurie Leancă a donat pentru partidul „PRO România”, cu care spera să ajungă în Parlamentul European, echivalentul a peste 28 mii de euro. Curios, Leancă împrumutase suma, 133 de mii de lei românești, de la doi membri ai partidului respectiv. Fostul premier moldovean a figurat cu numărul patru în lista partidului PRO România pentru alegerile europarlamentare, însă nu a reușit să obțină un mandat.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.