Bani cu ciocănelul

Doi judecători se pensionează de la CSJ cu indemnizații de concediere în valoare de ~1,4 milioane de lei. După deducerea contribuțiilor pentru asigurarea socială și medicală, Nicolae Gordilă (38 de ani în sistemul judecătoresc) va primi în mînă o sumă netă de 595.346 de lei, iar Constantin Alerguș (33 de ani în sistem) – 470.019 de lei. Pentru că CSJ nu are banii disponibili, nota a fost înaintată Ministerului Finanțelor. Legea spune că magistrații primesc la pensionare o indemnizație unică egală cu produsul înmulțirii salariului mediu la numărul de ani lucrați cu ciocănelul în mînă. Vedeți aici (ZdG) cu ce averi acumulate pleacă din sistem judecătorii Gordilă și Alerguș. Magistrații beneficiază de salarii și garanții sociale mari, achitate din banii alegătorilor contribuabililor, anume pentru a fi incoruptibili.

Principii și valori

„Relația [UE-Moldova] nu este despre bani și asistență. Baza relațiilor noastre trebuie să fie valorile”, a declarat Peter Michalko într-un interviu pentru TVR Chișinău. Ambasadorul UE a reiterat că „suspendarea asistenței macrofinanciare a fost o consecință [a faptului] că precondițiile pentru acordarea acestei tranșe nu au fost îndeplinite”, valorile încălcate fiind respectarea statul de drept și a drepturilor omului. Diplomatul a mai vorbit despre încrederea știrbită ca urmare a fraudei bancare, despre nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind sistemul mixt, stagnarea reformei justiției, dar și rezultatele relativ pozitive în implementarea regimului de liber schimb.

Poze fără rînd

Povestea cu încasările ilicite pentru radiogramele și tomogramele fără rînd se repetă azi la Centrul Mamei&Copilului. CNA a reținut cel puțin patru angajați care ar fi făcut parte dintr-o schemă organizată de imagistul principal al spitalului. Taxele pentru o investigație în regim prioritar variază între 200 și 500 de lei, fluxul fiind de 30-40 de pacienți minori pe zi. Ofițerii anticorupție spun că, la fel ca și la Centrul Republican de Diagnosticare, la sfîrșitul zilei banii ajungeau în buzunarul șefului secției, minus comisioanele.

Campanie medicală

Guvernul va trimite echipe mobile de medici pentru a oferi consultații gratuite în cîte șase sate săptămînal. Pavel Filip a declarat într-o conferință de presă că în cele din urmă vor fi vizitate toate localitățile rurale. „Vom oferi consultații stomatologice pentru copii [...] La fel vom oferi examene radiologice gratuite, iar o atenție sporită va fi acordată identificării cazurilor de tuberculoză și cancer”, a comunicat premierul. În campanie vor fi antrenați peste 100 de medici, inclusiv profesori de la Universitatea de Stat N. Testemițanu și studenți-rezidenți aflați în stagiu de practică.

Slut la Prut

Ambii șefi de la vama și poliția de frontieră Leușeni au fost demiși azi, după ce premierul a solicitat asta în ședința de ieri a Cabinetului. Pavel Filip a făcut săptămîna trecută o vizită-surpriză la punctul de trecere de la frontiera cu România și a constatat că Iurie Maximov și Andrei Todiriță l-au „mințit”. Anterior, cei doi îi promiseseră premierului că pasagerii nu vor mai fi scoși din autocare și mașini cu tot cu bagaje, fără un motiv bun, pentru verificări adiționale. Dar cînd „s-au ridicat înregistrările”, premierul a văzut „bătaie de joc: ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.