Opriți aici și acum

Ieri a avut loc un protest cu genericul „Oprim Dictatorul”, la care au participat între 7 mii și 40 de mii de oameni, depinde de cine întrebi. După discursuri în PMAN, protestatarii au mers la sediul PD și reședința lui Vlad Plahotniuc, care au fost păzite de coloane numeroase de polițiști. Vedeți aici un reportaj marca Newsmaker. Ca și duminica trecută, protestul a avut o infuzie de pancarte faine. La finalul evenimentului, protestatarii au adoptat o rezoluție în care se cere: 1. validarea mandatului lui Andrei Năstase, 2. anularea mixtului și 3. pedepsirea judecătorilor responsabili de invalidare. În caz contrar, rezoluția cheamă la „nesupunere civică împotriva dictaturii” sub formă de greve, pichete, blocări de acces și alte forme de protest permanent.

Liderii politici ai protestului au promis să ducă rezoluția la Parlamentul European, acolo unde, pe 5 iulie, vor avea loc dezbateri privind situația din țara noastră.

Luați de aici

După ce, la 29 iunie, bordul FMI a finalizat o nouă evaluare a programului convenit cu Moldova, guvernul a obținut acces la echivalentul a circa $33 milioane. Instituția creditoare a lăudat autoritățile moldovene pentru creșterea economică din 2017, dar și pentru politicile de curățare a sectorului financiar. Totodată, e nevoie de eforturi pentru a finaliza procesul de identificare a proprietarilor reali și de eliminare a acționariatului dubios. De asemenea, în perioada preelectorală trebuie evitate cheltuielile bugetare neplanificate. Deși recuperarea miliardului decurge cu întîrzieri, instituția salută adoptarea unei strategii în acest sens.

Interimar pînă la clarificări

Viceprimarul Ruslan Codreanu (PPEM) va continua să exercite funcția de primar interimar al capitalei „pînă la alte clarificări”. Anterior Codreanu declara că nu ar vrea să rămînă la Primărie și că îl așteaptă pe Andrei Năstase să-și ridice mandatul. Acum, că rămîne interimar, Codreanu se arată deschis criticilor: „vă rog să mă criticați, să-mi dați peste mîini”.

Foc la ghete

Sute de manifestanți au pornit, pe jos, de la Alba Iulia spre Chișinău, unde intenționează să ajungă pe 1 septembrie, după ce vor fi parcurs o distanță de 1300 de km purtînd o „flacără a Unirii”. Organizatorii Marșului Centenar își propun să strîngă 1 milion de semnături în susținerea unirii dintre Moldova și România. George Simion, președintele Acțiunii 2012, crede că, pentru a „face dreptate în Republica Moldova”, nu trebuie să așteptăm alegerile parlamentare de la sfîrșitul anului, pentru că „singura formă de a face dreptate este Unirea cu România”.

Ambasador la răspîntie

Oleg Vasnețov este noul ambasador al Rusiei în Moldova, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens. Vasnețov îl înlocuiește pe Farit Muhametșin, al cărui mandat a expirat. Oleg Vasnețov a lucrat în ambasadele din Sofia, Paris, Kinshasa și în biroul central al MAE rus, Departamentul pentru relații culturale și UNESCO, și Departamentul pentru relațiile cu regiunile din Rusia.

I just called

Numerele de urgență 901, 902, 903 nu mai sunt active din 1 iulie, iar solicitarea ambulanței, poliției sau pompierilor este posibilă doar la numărul unificat 112. Serviciul 112 are capacitatea de a recepționa pînă la 120 de apeluri în același timp, iar numărul de operatori în orele de vîrf ajunge la 23. Perioada medie de așteptare pînă la preluarea apelului este de 11 secunde, iar durata medie de procesare a apelului este de 45 secunde. În prezent, din numărul total de apeluri preluate pe zi, circa 73% sunt apeluri non-urgente.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.