Muncile socialiștilor

Ieri, de Ziua Muncii, Partidul Socialiștilor a organizat un marș prin Chișinău. Deși oficial nu mai conduce formațiunea, la eveniment s-a alăturat și Igor Dodon, care a îndemnat socialiștii să se mobilizeze pentru a cîștiga alegerile locale din Bălți și Chișinău, dar mai ales parlamentarele din toamnă. La sfîrșitul mitingului, PSRM a adoptat și o rezoluție prin care cere trecerea la regimul prezidențial. Ei spun că au adunat deja 1,5 milioane de semnături pentru acest demers.

Telecomul stricat

Mold-street scrie că veniturile companiei de stat Moldtelecom în 2017 au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani - 1,77 miliarde de lei, cu 20% mai puțin decît în 2016. Potrivit unui raport ANRCETI, veniturile totale pe piața telecomunicațiilor electronice au scăzut cu doar 1,6%. În schimb, s-a micșorat considerabil volumul investițiilor în acest domeniu - 1,1 miliarde de lei în 2017, cu 24,6% mai puțin decît anul precedent.

Cursa promisiunilor

Candidatul liberal la primăria Chișinăului, Valeriu Munteanu, a scris mai detaliat despre planul său de a construi o centrală pe gaze în cogenerare, care va folosi gazul adus din România prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și, promite liberalul, va scădea facturile cu 30%. Candidatul PPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, a promis că va prelungi strada Albișoara pînă la strada Mesager, pentru a fluidiza traficul în oraș. Socialistul Ion Ceban a semnat un „cod de comportament” propus de 15 ONG-uri, prin care se angajează, printre altele, să nu mai vorbească despre politică, să nu refuze invitații la dezbateri și să colaboreze cu societatea civilă dacă va cîștiga.

Serviciul de încredere

Comisia juridică, numiri și imunități la propus pe Vasile Botnari la șefia Serviciului de Informații și Securitate. El e unul din oamenii de încredere ai lui Vlad Plahotniuc și a lucrat în cîteva companii ale acestuia (Nobil Air, Victoriabank). Botnari a fost înaintat ca ministru de către democrați de cîteva ori: la Transporturi și la Tehnologia Informației și Comunicații. Anul trecut, a ajuns șef la Moldovagaz. Ziarul de Gardă scrie că Botnari nu a indicat în declarațiile de avere mai multe imobile scrise pe numele socrilor.

Dosare fără număr

Procurorul-șef Eduard Harunjen spune că investigația privind furtul miliardului nu este tărăgănată de procurori. Potrivit lui, noi credite neperformante de la cele 3 bănci fraudate sunt descoperite zilnic, au fost deschise peste 180 de dosare, iar unele au ajuns deja în instanțe. Pe de altă parte, Harunjen afirmă că procurorii „sunt „într-o imposibilitate de a face față imediat acțiunilor” cînd pistele urmărite duc în alte țări sau în zone off-shore.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.