Sondaj după sondaj

Potrivit unui nou sondaj publicat de Asociația Sociologilor și Demografilor, patru partide ar ajunge în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri: PSRM cu 36,9% din totalul respondenților, PAS cu 14,1%, PDM cu 7,8% și Platforma DA cu 6,5%. Cît ține de alegerile locale, 20,5% din chișinăuienii intervievați l-ar vota primar pe Ion Ceban, 18,4% pe Silvia Radu, 10,2% pe Maia Sandu și 6,9% pe Andrei Năstase.

Justiție cu retard

Prima ședință de judecată în dosarul Șor la Cahul a fost amînată pentru 23 mai. Nici Șor și avocații săi, dar nici procurorul din Chișinău nu s-au prezentat. Examinarea apelului lui Șor, condamnat în legătură cu furtul miliardului, este tergiversată încă din iunie 2017.

Și la Bălți apelurile controversate se examinează greu. Ședința de judecată în dosarul fostului medic Stanislav Florea, condamnat la 13 ani de închisoare pentru violarea a 16 paciente ale Internatului Psihoneurologic din Bălți, a fost amînată din nou. Următoarea dată anunțată e 28 mai.

Piramida democrată

Jurnal TV a publicat o înregistrare audio, despre care spune că e de la ședința organizației PDM din Criuleni. În înregistrare, Veaceslav Burlac, liderul local al democraților, le cere colegilor să adune donații de 600,000 de lei pentru partid. Totodată, el spune că raionul Rezina primește mai mulți bani de la bugetul central datorită rezultatelor electorale bune ale organizației locale a PDM. Purtătorul de cuvînt al democraților, Vitalie Gamurari, spune că partidul va veni cu o reacție oficială mîine. Anul trecut, PDM a adunat 38 de milioane de lei din donații.

Spahii la orizont

Directorul liceului moldo-turc Orizont, Turgay Şen, a fost arestat sîmbătă la Aeroport și audiat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Șen a fost eliberat, însă a devenit bănuit într-o cauză penală despre care autoritățile nu oferă detalii. Rețeaua de licee Orizont e asociată mișcării lui Fethullah Gülen, considerată o organizație teroristă de către guvernul turc, care a cerut Moldovei, în repetate rînduri, să transfere administrația liceelor unei fundații pro-guvernamentale.

Control european

Azi au venit la Chișinău coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ei vor evalua gradul de onorare a obligațiilor și angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Consiliul Europei. Mîine vor sosi și niște europarlamentari care vor evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.