Ulciorul la apă

Curtea Constituțională a hotărît că președintele Igor Dodon va fi suspendat din nou fiindcă încalcă Constituția. Dodon a refuzat repetat să numească în funcție noii miniștri propuși de PDM, deși nu are dreptul. Speakerul Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor asigura interimatul temporar al funcției de președinte și-i vor numi pe noii miniștri. Democrații sunt mulțumiți că CC a găsit o soluție pentru „blocajul instituțional” creat de președinte.

Același lucru s-a întîmplat și cînd Dodon nu a vrut să-l accepte pe Eugen Sturza ca ministru al apărării. Mai mulți experți juridici spun că, de fapt, Parlamentul ar trebui să inițieze procedura de impeachment împotriva președintelului pentru încălcarea Constituției. Cît privește președintele, acesta pare mulțumit că guvernarea se discreditează singură înainte de alegeri.

Amnistia electorală

Portalul anticoruptie.md scrie despre atitudinea „relaxată” a CEC privind finanțarea partidelor în Moldova. Deși anterior exista un plafon pentru donațiile persoanelor fizice către partide, CEC nu a aplicat această prevedere. Dacă ar fi făcut-o, PDM ar fi trebuit să plătească statului 43,4 milioane de lei. În septembrie 2017, prevederea a fost anulată. Totodată, FISC-ul trebuie să controleze sursa donațiilor mai mari de 75,000 de lei. Însă, deși unele persoane au făcut donații mai mari decît venitul declarat, nimeni nu a fost pedepsit pînă acum.

Demisie la Bălți

Viceprimarul Bălțiului, Igor Șeremet, și-a anunțat demisia. Motivul este problema gunoiului. Din cauza unui conflict cu compania de salubritate, gunoiul nu era evacuat din oraș, iar Șeremet a cerut ajutorul guvernului. Asta la nemulțumit însă pe primarul în exil al Bălțiului, Renato Usatîi, iar Șeremet spune că primarul l-a criticat dur, motiv pentru care își dă demisia. De cealaltă parte, Usatîi spune că, de fapt, democrații sunt cei care vor să îl scoată pe Șeremet de la primărie pentru a organiza alegeri anticipate.

Grădinițe transparente

Viceprimarul Chișinăului, Ruslan Codreanu, a anunțat că grădinițele din oraș vor trebui să-și facă publice toate cheltuielile. Informațiile vor putea fi găsite pe chisinauedu.md și egradinita.md. Codreanu spune că transparența va responsabiliza mai mult administrațiile grădiniților și direcțiile educație din sectoare.

Reformă amînată

Premierul Pavel Filip spune că guvernul încă lucrează asupra conceptului reformei administrației publice locale. Potrivit lui, 900 de primării e o cifră prea mare pentru Moldova, iar o bună parte din ele nu au capacitățile financiare și administrative să-și facă treaba eficient. Premierul a recunoscut însă că reforma nu va avea loc în 2018, fiindcă e an electoral, ci va fi discutată după alegeri.

Datorii către Șor

Compania Avia Invest, care a cîștigat în mod controversat contractul de concesiune al aeroportului internațional Chișinău, a dat în judecată MoldATSA pentru datorii de jumătate de milion de lei. Avia Invest e asociată și cu Ilan Șor, primar de Orhei și unul din principalii beneficiari ai miliardului furat.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.