Lider în căutare

Fostul lider al autoproclamatei rmn, Evgheni Șevciuk, a fost dat în căutare de regimul de la Tiraspol. El este cercetat pentru corupție, scheme tenebre, delapidare de fonduri și reținerea a 30% din salarii și pensii. În iunie, așa-zisul „Soviet Suprem” al regiunii i-a ridicat imunitatea fostului conducător.

Buget neclar, dar votat

Bugetul municipal pentru 2018 a fost azi votat în primă lectură. Veniturile planificate sunt de 3,62 miliarde, iar cheltuielile de 3,9 miliarde de lei. Deficitul prognozat este de 279 de milioane de lei, mai mic decît în 2017, cînd a fost de 400 de milioane.

Nu toți consilierii care au votat bugetul au fost foarte mulțumiți. Veaceslav Bulat de la PPEM a declarat că „Am examinat proiectul de buget, nu am înțeles prea multe, dar îl vom susține doar pentru a-l examina pentru lectura a doua”.

Blog de stat

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a cerut președintelui Parlamentului, Andrian Candu, să publice al doilea raport Kroll și cele 28 de condiții pentru acordarea ajutorul macro-financiar din partea UE. Speakerul i-a răspuns lui Voronin că toate condițiile vor fi incluse în acordul de finanțare cînd acesta va fi ratificat de Parlament.

Cît despre raportul Kroll, Candu i-a spus fostului președinte: „Urmăriți blogul personal al meu și poate o să vedeți raportul Kroll într-o bună zi”.

Primul raport Kroll a fost, într-adevăr, publicat de Candu pe blogul său. El și-a asumat „responsabilitatea pentru această acțiune” în mai 2015, în plină campanie pentru locale, încălcînd clauza de confidențialitate. Raportul fusese comandat de BNM, iar Candu pare să fi fost destinatarul „33 din 33” al raportului.

Ziua României

Astăzi, 1 decembrie, România își sărbătorește Ziua Națională și a 99-a aniversare a Marii Uniri din 1918. Cu această ocazie, Alianța pentru Centenar va organiza mîine la Chișinău un marș unionist.

În Parlament, deputații liberali i-au luat peste picior pe șase deputați socialiști care au cetățenie română, formațiune cunoscută pentru poziția anti-unionistă. De cealaltă parte, liderul comunist Vladimir Voronin i-a trimis pe liberali „peste Prut”. Președintele Dodon i-a trimis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis, iar Partidul „Acțiune și Solidaritate” a publicat un îndemn către politicienii din ambele țări, încurajîndu-i să implementeze proiecte comune precum interconectarea energetică și rutieră.

Pașaportul făgăduinței

Începînd de azi, cetățenii români, inclusiv moldovenii care au pașaport românesc, vor putea călători în Canada fără vize. Termenul maxim de ședere în Canada e de șase luni. Cei care vor zbura cu avionul vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie. Cetățenii români care vor să lucreze sau să învețe acolo, trebuie să obțină întîi un permis de muncă sau studii.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.