Agitații pe final

Ion Ceban insistă pe ideea unei coaliții cu blocul ACUM la nivel municipal, declarînd că aceasta va fi una din preocupările sale de bază în cazul în care va deveni primar. „Sunt sigur că vom reuși să avem o coaliție cu blocul ACUM [...] Nu avem ce împărți. Avem doar să rezolvăm problemele cît mai curînd posibil,” a declarat candidatul socialist.

Azi, în ultima zi în care se mai permite agitația electorală, mai mulți candidați din primul tur și-au declarat susținerea pentru candidatul blocului. Octavian Țîcu a spus că a „luat act de declarația de aseară a lui Năstase că nu va face o alianță politică cu PSRM.” Andrei Năstase a declarat la dezbaterea ProTV de joi seara că va forma majorități doar „în jurul unor proiecte” concrete. Și Dorin Chirtoacă a apărut alături de Maia Sandu pentru a-și anunța susținerea. Victor Chironda, deși n-a numit un nume concret, a spus că va vota pentru practici de dezvoltare din Uniunea Europeană și România.

Nu vă jucați cu concursurile

Ministra justiției Olesea Stamate a declarat că au apărut suspiciuni privind integritatea mai multor pretendenți la fotoliul de procuror, astfel că lista scurtă prezentată marți ar putea fi reevaluată înainte ca aceasta să fie înaintată Consiliului Superior al Procurorilor. Aseară, Stamate a afirmat că ANI a refuzat să prezinte comisiei de preselecție informații complete privind candidații, hașurînd unele fragmente ca fiind date cu caracter personal. În privința candidatului Alexandr Stoianoglo, comisia nu a știut că acesta, fiind deputat democrat, ar fi participat, în cadrul negocierilor AIE, la partajarea unor funcții care nu puteau fi partajate după lege. Mai mult, Stoianoglo a făcut pentru PDM o donație care depășea de 2 ori veniturile declarate pe anul respectiv. Comisia, spune Stamatae, se va întruni din nou pentru a verifica aceste și alte informații, însă ministra nu promite nimic.

Între timp, Igor Dodon a sugerat că e împotriva modificării listei. „Ne jucăm iar de-a concursurile cum s-au făcut deja greșeli? [...] S-a luat o decizie, s-au înaintat patru candidaturi, aceste patru candidaturi trebuie să fie examinate de Consiliului Superior al Procurorilor (CSP),” a declarat președintele. Mai tîrziu, Dodon a declarat că Guvernul a preluat năravul regimului Plahotniuc, cel de a „schimba regulile în timpul jocului.”

Tot azi, Guvernul a numit-o pe Lilia Potîng, juristă din societatea civilă, drept membră a CSP.

Cîțiva din oamenii președintelui

Pe alt front al luptei pentru justiție, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) salută inițiativa creării unui Consiliu de reformă pe lîngă Președinte, dar își exprimă îngrijorarea că în acesta au fost incluși judecători care au „participat activ la acțiuni ce au destabilizat activitatea CSM.” CSM insistă că ultimele două Adunări ale Judecătorilor au fost ilegale, iar un judecător ce nu respectă legea nu poate expertiza reforma.

Azi-dimineață, CSM trebuia să numească un președinte interimar la Curtea Supremă de Justiție, în locul lui Ion Druță, care e anchetat pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției. Însă, nici de această dată, întrunirea n-a avut cvorum.

Cu fura la drumul mare

Șoferi de TIR-uri au protestat azi în Chișinău, Edineț, Bălți și Otaci în legătură cu epuizarea stocului de autorizații, din care cauză aceștia nu pot exporta marfă în Rusia, Polonia și Ucraina. Ministerul Economiei a explicat anterior că deficitul s-ar datora deciziei autorităților ruse de a reduce numărul de autorizații pentru a-și favoriza propriii transportatori. În plus, potrivit ministrului Vadim Brînzan, peste o mie de autorizații transmise de ruși sunt neutilizate pentru că au ajuns pe piața neagră, unde se vînd și cu €5 mii bucata. Brînzan a afirmat că astfel de scheme au fost puse în aplicare de exponenții PDM și în altă parte. De exemplu, potrivit lui Brînzan, la Căile Ferate se percepea $5 pentru fiecare tonă de marfă, plus 10% paraîndărăt din achiziții. Scheme similare ar fi existat și la Moldtelecom, și la Metalferos, iar volumul total de „afaceri” s-ar fi cifrat la zeci de milioane în valută anual.

Emirați de unde

Air Moldova a fost privatizată cu doar 50 mln lei, și aceia probabil păcătoși. Potrivit unei investigații Rise, anchetatorii investighează două versiuni. În prima, cu o zi înainte de semnarea contractului, un omulean aterizează la Aeroportul Chișinău cu o valiză în care duce ~€2,6 mln, bani pe care îi declară ca fiind împrumutați de la o firmă din Emirate. Apoi îi depozitează la o bancă și-i împrumută către Civil Aviation Group (CAG), SRL-ul declarat cîștigător de către Guvernul Filip. În a doua versiune, banii au fost transferați de la Moldasig, companie cîndva deținută de Veaceslav Platon, unei alte companii, proaspăt fondate, și apoi unei oarecare doamne de 62 de ani, cu un fiu grav bolnav. Aceasta din urmă a scos banii cash peste doar cîteva ore. Se bănuiește că ulterior i-ar fi împrumutat lui Andrei Ianovici, unul din asociații CAG.

Optimus Prime

Prime TV se transformă în ceva mai compact, intenționînd să renunțe la frecvența națională. Se pare că postul holdingul media al fostului lider PDM Vlad Plahotniuc nu-și mai permite să achite serviciile de telecomunicații – cam 1,2 mln lei pe lună – pentru o acoperire națională. Recent, Accent TV, postul afiliat socialiștilor, a obținut licența de a retransmite Pervîi Kanal. Administratorul Accentul-ui, care între timp s-a redenumit în „Primul în Moldova”, spunea că Prime ar urma să nu mai retransmită postul moscovit începînd cu 1 noiembrie. Însă, deocamdată, Pervîi rămîne a fi retransmis pe ambele canale.

E adevărat că postul socialiștilor o face acum doar prin cablu, întrucît nu dispune de frecvențe de transmisiune prin eter. Iar contractul cu Pervîi îl obligă să le aibă. Potrivit surselor citate de Newsmaker, la mijloc ar putea fi o înțelegere în care holdingul lui Plahotniuc își va ceda frecvențele în schimbul posibilității (aprobate deja de Consiliul Audiovizualului) de a retransmite Canal 5 din Sankt Petersburg.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.