Megageneroșii

Proiectul avere.md, dedicat averilor și intereselor declarate de persoane publice, a publicat o listă a demnitarilor care au donat pentru partidele lor mai mult decît au declarat că au cîștigat într-un an anumit. În top 3 se regăsesc, în această ordine, deputatul liberal-democrat Iurie Chiorescu (-457,594 lei), socialistul Vladimir Odnostalco (-374,200 lei) și democratul Marcel Răducan (-301,326 lei). Urmează socialistul Radu Mudreac, care a reușit performanța de a dona partidului ~170 mii lei avînd în anul respectiv credite contractate în valoare totală de ~840 mii lei.

Pe avere.md puteți găsi și Topul celor mai mediatizați demnitari, Topul demnitarilor cu automobile la prețuri mici, Topul demnitarilor care dețin mai mult de 3 imobile locative etc.

Progres și armonie

În primii trei ani de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a realizat 73% din acțiunile planificate, pe cînd rata de armonizare a legislației este de 34%, potrivit datelor prezentate de viceministra afacerilor externe și integrări europene Daniela Morari.

Ambasadori rechemați

Ministerul de Externe propune rechemarea a patru ambasadori, trei dintre care nu și-au finalizat mandatul. Ministrul Andrei Galbur a explicat că Emilian Brenici (Țările de Jos) este rechemat în legătură cu expirarea mandatului, iar Aureliu Ciocoi (SUA) - „din motive personale”. În cazul ambasadorilor Valeriu Frija (Lituania) și Iurie Reniță (Belgia, Luxemburg și NATO), „aceștia au fost numiți în baza unor mandate politice, iar intenția noastră este să desemnăm în locul lor [...] profesioniști”, unde mandat politic probabil înseamnă propuși de PL.

Omul normal și dușmanii neamului

Două organizații unioniste au îndemnat locuitorii capitalei să nu iasă la urne pe 19 noiembrie, declarînd că în caz contrar Chișinăul ar risca să cadă „sub jugul rusesc, sub jugul socialist”. „Pe 19 noiembrie trebuie să stăm cu toții într-un arest benevol la domiciliu, iar la referendum să se prezinte doar dușmanii și trădătorii acestui neam”, a spus Nicolae Dabija, „Sfatul Țării II”.

„Îndemn tot
omul normal, omul care respectă legea, omul care conștientizează importanța Chișinăului nu sub sfera de influență a Moscovei, nu sub sfera de influență a lui Dodon [...] nu participați la acest referendum”, Vlad Bilețchi, „Unirea-ODIP”.

Expertizare fără corupție

Potrivit unui proiect propus de Ministerul Sănătății
și Muncii, dosarele persoanelor care solicită alocații pe motiv de dizabilitate vor fi distribuite aleatoriu. La fel, persoanele responsabile de activitatea echipelor de expertizare se vor schimba prin rotație. Acest lucru se va face pentru evitarea riscurilor de corupție și influențare a deciziilor.

Ai o țigară?

Polițiștii de frontieră din R. Moldova și România vor desfășura activități de patrulare comună, pe o zonă de 10 km de la linia de frontieră pe teritoriului ambelor state. Guvernul de la Chișinău a inițiat azi negocieri în acest sens. Accentul va fi pus pe combaterea traficului ilicit de persoane și mărfuri, în special țigări, dar și droguri. Patrulări coordonate pe rîul Prut se desfășoară încă din 2012.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat acordul privind controlul comun la punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. „Putem spune cu certitudine că noi vom controla frontierele Republicii Moldova atît din est, cît și din vest”, a declarat premierul Pavel Filip.

Care-i faza, dom' polițist?

Începînd de azi și pînă pe 31 martie șoferii sunt obligați să circule cu farurile aprinse și pe timp de zi. Chiar dacă pentru neconformare Regulamentul nu prevede sancțiuni, șoferii uituci vor fi trași pe dreapta pentru atenționări. Pe vreme cu ceață șoferii trebuie să includă suplimentar și farurile anticeață. La fel, este important ca șoferii să adapteze viteza la condițiile meteorologice.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.