Corupția ucide

Svetlana Ungureanu avea 130 la oră cînd a intrat cu Porsche-ul în troleibuzul plin de oameni, în accidentul grav din Buiucani de ieri. La bord mai avea un cazier cu 43 de procese-verbale administrative și 5 procese penale. De mai multe ori a fost prinsă la volan în stare de ebrietate. În 2017 a cauzat un accident fiind băută și a trebuit să stea 6 luni după gratii. În alte cazuri, însă, a scăpat cu sentința suspendată sau cu amendă. Poliția spune că și-a făcut treaba la fiecare încălcare a șoferiței, pasînd responsabilitatea pe procurori și judecători pentru faptul că femeia îndrăznea să recidiveze după toate astea. Acum, dacă supraviețuiește (starea ei este critică), Ungureanu riscă de la 3 la 7 ani de închisoare. Reprezentanții MAI promit (a cîta oară) să facă demersuri pentru înăsprirea pedepselor, inclusiv pînă la confiscarea automobilului.

Statele Îngrijorate ale Americii

Ambasada SUA se declară îngrijorată de evoluțiile recente în justiția moldavă, în special de decizia de vineri a Adunării Generale a Judecătorilor de a revoca reprezentatii breslei din CSM. „Suntem îngrijorați de informațiile conform cărora recenta decizie [...] nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție,” a spus Ambasada, adăugînd că moldovenii merită o justiție care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

iPrimar

Potrivit unui sondaj iData, 25,2% ar vota cu Ion Ceban (PSRM) în primul tur al alegerilor pentru primăria Chișinău, în timp ce Andrei Năstase (ACUM) ar lua 18,7%. Pe locul trei urmează fostul primar liberal Dorin Chirtoacă, cu 8,4%. În turul doi, Ceban l-ar învinge pe Năstase cu 36% contra 33,7%. Voturile pentru CMC s-ar distribui astfel: – PSRM – 26,3%, ACUM – 16,8%, PL – 6,5%, PDM – 5,3%, PCRM – 3,1% etc.

Potrivit aceluiași sondaj, dintre foști, Dorin Chirtoacă e cel care a făcut cel mai mult pentru oraș (29,3%), urmat de interimarii Ruslan Codreanu (13,8%) și Silvia Radu (9,4%). Codreanu, care în primul tur ar acumula 4,3% conform sondajului, a contestat azi în instanță neînregistrarea sa în cursă. Cel puțin doi candidați, Ion Ceban și Victor Chironda, și-au exprimat regretul și solidaritatea.

To be continued

Comisia de anchetă privind privatizările și concesionările va solicita extinderea mandatului cu 4 luni pentru a include alte cazuri de rezonanță din 2013-2019, a anunțat șeful comisiei Igor Munteanu. Azi comisia a aprobat rapoartele privind concesionarea Aeroportului Chișinău și privatizarea Air Moldova. Ambele vor fi prezentate Parlamentului în ședință plenară săptămîna aceasta.

Nu chiar acum

Deputatul Iurie Reniță a confirmat că se gîndește să părăsească blocul ACUM, fiind nemulțimit de „abordarea colegilor” și acțiunile din politica externă. Reniță a spus că nu i-a votat în funcții pe Zinaida Greceanîi și Ruslan Flocea și nu a susținut trecerea Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Apărării la socialiști. A fost împotriva semnării unui acord reînnoit cu PSRM. Chiar dacă va ieși din bloc, Reniță intenționează să rămînă în Parlament în virtutea mandatului cîștigat într-o circumscripție din capitală.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.