Sorry, nu pot

După ce joia trecută Parlamentul a inițiat din neatenție o anchetă privind furtul miliardului, procurorul general a scris deputaților că PG „se află în imposibilitate de a da curs solicitării”. Eduard Harunjen crede că audierea procurorilor ar fi „o solicitare voalată a informației cu privire la evoluția acestor cauze, multe dintre ele pendinte”. Cu alte cuvinte, Harunjen sugerează că asta ar periclita mersul anchetei. Totodată, el n-ar avea nimic împotrivă dacă în Parlament ar veni directorul CNA cu un raport despre ce-a mai făcut în ultimul timp Agenția Recuperarea Bunurilor Infracționale. Audierile urmează să aibă loc joia asta.

Bani de cheltuială

În primele 8 luni ale acestui an, bugetul public național (compus din cel de stat, cele locale și fondurile de asigurări) a avut un sold de 1,05 mlrd lei cu semnul plus. Veniturile la BPN au constituit 37,4 mlrd lei, cu 3,81 mlrd sau 11,3% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut. Și cheltuielile au crescut, dar mai puțin. Cel mai mare excedent l-au avut bugetele locale (+628,7 mln lei), urmate de asigurările sociale (+436,4 mln lei) și asigurările medicale (+309,3 mln lei). Totodată, bugetul de stat a acumulat un deficit de 324.4 mln lei, încă foarte departe de limita permisă de legea bugetului, de -4,71 mlrd lei. Asta înseamnă că, teoretic, guvernul își poate permite să cheltuie în următoarele luni cinci miliarde de lei și să rămînă în limite.

Mita cea provocatoare

Curtea de Apel Chișinău l-a achitat pe fostul președinte al Judecătoriei Glodeni într-un dosar de corupție. În 2014, magistratul a luat 10 mii de lei mită de la un bărbat ce a vrut să scape astfel de dosar penal după ce provocase un accident rutier în stare de ebrietate. Bărbatul a fost achitat și el de Curtea de Apel, care n-a „constatat comiterea infracțiunii”, deși mita fusese documentată printr-un flagrant. Prima instanță a calificat flagrantul drept „o provocare” din partea procurorilor. CA Chișinău îl achită acum pe magistrat repetat, după ce cazul a ajuns la CSJ, fiind trimis la rejudecare.

Manipulare? N-am auzit

Conform unui studiu CJI, consumatorii de media din Moldova se informează preponderent de la televizor și din sursele online, iar o treime din cei intervievați au spus că nu au încredere în nicio sursă media. 92% din respondenți cred că în mass-media există propagandă. Totodată, doar 60% au spus că știu ce înseamnă termenul „manipulare”. Mai mult de jumătate din cei care nu cunosc semnificația termenului au declarat că se informează din știrile social-politice televizate.

Drumurile promise

Deputatul PD Eugen Nichiforciuc a declarat că intenția guvernării este ca în 3-4 ani să fie acoperită cu asfalt majoritatea drumurilor din Republica Moldova. Experții IPN: „Înainte de a face promisiuni electorale pentru următorii 3-4 ani, ar fi bine ca PDM să ne povestească care din promisiunile anului 2014 au fost realizate. În mod special, ar trebuie să ne povestească despre: a) realizarea șoselelor ocolitoare pentru municipiul Chișinău și pentru cel puțin 10 orașe reședințe raionale; b) modernizarea a cel puțin 500 de kilometri de drumuri naționale; c) modernizarea parcului de locomotive și vagoane; d) reabilitarea și modernizarea rețelei feroviare; e) electrificarea căilor ferate; f) punerea în circulație a trenului de mare viteză care să lege Moldova de România și Ucraina; g) deschiderea navigației pe râul Prut etc.”

Bisericuța cu grădiniță

După ce părinții au protestat recent față de înălțarea unei biserici în curtea grădiniței nr.150 din capitală, astăzi primarul interimar Ruslan Codreanu a dispus demolarea lăcașului. Preotul se pare că avea blagoslovirea directoarei și, după spusele lui, un „contract cu Dumnezeu”, dar nu și hîrtii de la autoritățile municipale.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.