Deja vu fiscal

Igor Dodon a declarat pentru Europa Liberă că va studia în profunzime criticata reforma fiscală înainte de a o promulga sau respinge. Președintele a menționat că a fost autorul unor măsuri similare în 2006-2007, promovate de guvernul comunist și chipurile sprijinite de FMI. Atunci măsurile au avut „un impact pozitiv”, acum însă „e o altă conjunctură”. De fapt, în august 2007, ca și acum, FMI avea să-și exprime îngrijorarea că amnistia fiscală „e riscantă și ar putea submina disciplina fiscală”. Atunci au fost iertate datorii și penalități de 4 miliarde de lei (cam o treime de miliard de dolari la acea vreme), dublu față de cît promiteau comuniștii. Deja la începutul lui 2008, i-a venit rîndul premierului Vasile Tarlev să fie îngrijorat, atunci cînd au început să se acumuleze noi datorii către stat. Conjunctura diferită, la care probabil se referă președintele Dodon, e că în 2007 amnistia fiscală și legalizarea capitalurilor nu s-a petrecut după cea mai mare fraudă bancară din istoria Moldovei.

Pocăința deplină

Preotul din Ghidighici, Maxim Melinti, și-a cerut azi iertare de la Mitropolia Moldovei și a rugat să i se întoarcă dreptul de a sluji. „Nu am înțeles de la început că în Biserică nu e important să spui ceva nou, dar să afirmi ceea ce e vechi deja”, a declarat preotul într-un briefing. Acum o lună, mitropolitul i-a interzis să oficieze slujbe pînă la „pocăința deplină”, după ce preotul a acceptat o diplomă de apreciere de la organizația Genderdoc-M. Mitropolia l-a acuzat de promovare a minorităților sexuale, în timp ce Melinti afirma că n-a făcut altceva decît să predice „iertarea și acceptarea celor din jur”. Melinti și-a prezentat scuzele imediat după asta, nerenunțînd totodată la atitudinea sa de acceptare, însă Mitropolia n-a fost convinsă și a pus alt preot la Ghidighici. Astăzi Melinti a declarat că a greșit îndepărtîndu-se „prea mult timp de canoanele, învățătura și înțelesele Scripturii în tradiția Bisericii Răsăritene” și și-a cerut scuze de la minoritățile sexuale pentru că le-a „creat iluzii și speranțe false”. Genderdoc-M a spus că regretă, dar înțelege alegerea preotului.

Vectorul salvării aparențelor

O prioritate a următoarei sesiuni parlamentare va fi introducerea vectorului european în Constituție, a declarat speakerul Andrian Candu la o ședință de bilanț a sesiunii primăvară-vară. PD și PPEM vor miza pe sprijinul opoziției proeuropene, fracțiunile PL și PLDM, pentru a asigura voturile necesare. În altă ordine de idei, Candu a anunțat că în a doua jumătate a lui septembrie Comisia juridică urmează să prezinte constatările legate de invalidarea alegerilor din Chișinău și eventuale recomandări de a schimba legislația.

Raționalizarea educației

Confruntat cu consecințele fraudei bancare și amînarea asistenței din partea UE, Cabinetul a aprobat un concept de raționalizare a cheltuielilor bugetare. În special, se planifică tăierea cheltuielilor în educație cu 5-10%, sau cîteva sute de milioane de lei, în următorii ani. Autorii deocamdată s-au limitat să spună că vor fi reduse cheltuielile ineficiente și cele cu prioritate redusă, care încă urmează a fi stabilite. Eventual, vor fi introduse noi taxe sau majorate cele existente. Potrivit autorilor, cheltuielile publice din Moldova în educație și sănătate, între altele, sunt mai mari ca procent din PIB decît în alte țări în curs de dezvoltare, iar rezultatele sunt modeste. Măsura vine după ce premierul Pavel Filip dăduse asigurări că economia merge atît de bine încît înghețarea finanțării UE nu va afecta Moldova, iar guvernul nu doar va continua proiecte costisitoare precum drumuri pentru Moldova, Arena Chișinău și nenumăratele Prime Case.

Artere deformate

După doar un an de la reabilitare cu sprijinul BERD și BEI, pe bulevardele Ștefan cel Mare și Negruzzi din capitală au apărut deformări și alte neconformități. Primăria a spus că va verifica și va face teste de laborator, care vor dura 2 săptămîni. Perioada de garanție a fost extinsă pînă la finele lui noiembrie, iar antreprenorul din România (stabilit printr-un tender trucat) va remedia neajunsurile din cont propriu.

Amice, ai o zgîrietură

Guvernul a aprobat azi un proiect de lege care va permite șoferilor implicați în accidente minore să ajungă la o înțelegere amiabilă, fără a chema poliția. Dacă într-un accident minor au fost implicate doar două mașini și n-a avut de suferit nimeni, iar șoferii au căzut de acord cine-i vinovat, aceștia pot fotografia circumstanțele și completa un formular, pe care îl vor prezenta asiguratorului. Cel vinovat va plăti o asigurare mai scumpă anul următor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.