Revoltare internațională

Sute de oameni au ieșit aseară să protesteze împotriva invalidării alegerilor locale. În timpul protestului, a ieșit la iveală și motivul invocat de judecătoarea Berdilo: în ziua alegerilor, Andrei Năstase a publicat pe FB un video cu 250,000 de vizualizări, în care cheamă lumea la vot. Potrivit judecătoarei, doar CEC poate chema lumea la vot, iar clipul lui Năstase a fost agitație electoral cu un impact mare asupra alegătorilor. Liderul PPDA a contestat decizia la Curtea de Apel. La momentul scrierii, judecătorii se află încă în deliberare.

La Bruxelles, Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European a adoptat o declarație în care critică nevalidarea alegerilor în „mod netransparent” și în baza unor „motive dubioase”. Au reacționat similar și cîteva misiuni diplomatice la Chișinău (inclusiv SUA și Germania). În context, deputații europeni subliniază că asistența macrofinanciară nu va fi alocată atît timp cît Moldova nu respectă normele democratice.

Încuviințarea Gazprom

Gazprom va încuviința restructurarea Moldovagaz conform normelor europene. Anunțul guvernului vine după ce premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu vicepreședintele Gazprom, Valeri Golubaev. Reforma este impusă de angajamentele Moldovei din Acordul de Asociere. UE cere ca furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale să fie separate și nu concentrate într-o singură companie.

MAIB de vînzare

Un consorțiu format din BERD, Horizon Capital și compania lituaniană Invalda INVL va cumpăra 41,09% din acțiunile Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din țară. Banca Națională a dat deja undă verde. MAIB a fost scoasă la mezat după ce au fost anulate acțiunile unor companii controlate de Veaceslav Platon. Acțiuni noi au fost emise, iar statul s-a angajat să le cumpere, apoi să le vîndă consorțiului internațional. Prețul este de 450 de milioane de lei.

Standarde duble

La cererea unor ONG-uri, autoritățile electorale au publicat rezultatele verificării listelor cu semnători folosite de Silvia Radu pentru a se înscrie în cursa electorală. În total, au fost anulate peste 2000 de semnături - morți, minori, date incomplete, semnături false, etc., ceea nu a împiedicat-o pe Radu să candideze. Se pare că CEC a fost mult mai tolerantă de această dată, spre deosebire de iarna trecută, cînd a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru referendumul #numixt pentru încălcări minore.

Protestul benzinei

Protestele pentru ieftinirea benzinei și motorinei vor continua sîmbăta aceasta. Protestatarii cer eliminarea accizelor la importul produselor petroliere. Potrivit lor, mecanismul de calcul al prețului dezavantajează consumatorul final, iar prețurile ridicate la carburanți duc la o scumpire în lanț a celorlalte produse și servicii.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.