Soluția

Socialiștii au anunțat că au colectat peste 300,000 de semnături pentru transformarea țării în republică prezidențială. Mai mult, ei speră să ajungă la un milion de semnături în februarie. Potrivit lor, anume regimul prezidențial este soluția care va „reinstala ordinea în țară” și va eradica corupția. Președinta PSRM Zinaida Greceanîi a mai spus că PSRM va organiza alegeri interne (primaries) pentru a selecta candidații ce vor participa la parlamentarele din 2018.

Referendum fără sfîrșit

Un grup de reprezentanți ai societății civile propune inițierea unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt. Ei spun că legea electorală a fost modificată fără a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția sau de interesul alegătorilor. Mai mult decît atît, experții și activiștii civici spun că modificarea sistemului de vot a fost făcut de un partid care a obținut abuziv o majoritate parlamentară nereprezentativă. Ei vor înregistra grupul de inițiativă la CEC în decurs de o lună.

Supărări

Potrivit lui Fiodor Ghelici, Comisia pentru controlul public de pe lîngă Președinte a fost desființată din cauza consilierului municipal socialist Ion Ceban. Ghelici spune că a fost ținta unei campanii de dezinformare din partea lui Ceban, care s-a răzbunat pe Ghelici din cauza unui conflict pe care acesta îl avusese cu mama acestuia, Eugenia Ceban, și ea consilier municipal. Activistul spune că mai deține documente privind scheme de corupție în care sunt implicați și membri PSRM și că aceste informații vor fi folosite împotriva formațiunii înainte de campania electorală. El i-a cerut lui Igor Dodon să facă o revoluție în partid.

Arde Nistrul

Experți și activiști civici din Moldova și Ucraina avertizează despre pericolul construirii unui complex hidroelectric pe Nistru. Ei spus că infrastructura planificată de ucraineni va afecta aprovizionarea cu apă a trei milioane de moldoveni, dar și a regiunii Odesa, ceea ce poate provoca costuri suplimentare de sute de milioane de dolari. Totodată,vor fi distruse ecosistemele de pe Nistru.

Reprezentanții societății civile cer publicarea proiectului actualizat al Acordului privind funcționarea complexului hidroelectric Nistrean. Potrivit lor, acesta încalcă mai multe directive ecologice și energetice europene, dar și Acordurile de Asociere cu UE ale Moldovei și Ucrainei. Totodată, experții cer negocierea separată a subiectului și nu „la pachet” cu alte probleme.

Plecați, dar nu vă grăbiți

Ziarul de Gardă a publicat un document care arată că Moldova a cerut la ONU ca subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria să nu fie inclus pe agenda întîlnirii Comitetului General al ONU. Anterior, demnitarii moldoveni, inclusiv premierul Pavel Filip, ceruseră public discutarea subiectului la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Dezvăluirea a stîrnit reacții dure la Guvern. Premierul a descris știrea drept „o manipulare grosolană”. Potrivit lui, Moldova a cerut doar o „amînare tactică”.

Totodată, în cadrul unei întîlniri cu reprezentanți OSCE, premierul a declarat că Moldova este gata să-i ofere „statut special” Transnistriei în cadrul republicii reîntregite.

Lost in translation

Anticoruptie.md scrie că, la peste patru luni de la pronunțarea hotărîrii de condamnare a omului de afaceri Ilan Șor, dosarul acestuia încă nu a fost transferat la Curtea de Apel, chiar dacă și procurorii, și avocații anunțaseră că vor ataca sentința. Dosarul a fost blocat la Judecătoria Buiucani de judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza. „Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărîrii. Inculpatul nu cunoaște limba de stat și este o încălcare a drepturilor lui. Nu știu cînd va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Cînd o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, a motivat magistratul.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.