Opoziția se opune

Liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, se vor opune inițiativei PSRM (paywall) de a schimba forma de guvernămînt din republică parlamentară în prezidențială. Potrivit lor, șeful statului are suficiente prerogative, iar solicitarea lui Igor Dodon este doar „o tentativă de a-și justifica lipsa de rezultate ca șef al statului”. De cealaltă parte, socialiștii insistă că majoritatea parlamentară și guvernul îi pun bețe în roate președintelui Dodon.

Flirt cu ONG-urile

Premierul Pavel Filip vrea ca instituțiile statului să aibă un buget aparte pentru cooperarea cu ONG-urile. El a declarat că vrea o participare mai mare a ONG-urilor în elaborarea politicilor de stat și că a cerut colegilor săi de partid să înregistreze inițiativa în Parlament.

Propunerea premierului vine în contradicție cu acțiunile anterioare ale guvernării, care a acuzat repetat societatea de civilă de partizanat politic sau lipsă de profesionalism. Recent, Ministerul Justiției a propus o lege care să limiteze finanțarea externă pentru ONG-uri.

Costul referendumului

Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă va costa aproximativ 9 milioane de lei. Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi bugetul pentru desfășurarea plebiscitului. Acesta va acea loc pe 19 noiembrie.

Minabund

Agenția Proprietății Publice va administra toate companiile de stat și cotele statului în alte societăți de acțiuni, potrivit unui proiect propus spre consultări publice de către guvern. Dacă inițiativa va fi votată, toate ministerele și autoritățile publice centrale vor transmite către APP întreprinderile în care figurează drept fondatori.

Ultima tranșă

România a transferat Moldovei 40 de milioane de euro, ultima tranșă din ajutorul de 150 de milioane. Banii sunt acordați pe un termen de 5 ani, cu o dobîndă de 1,5% anual. Acordul a fost semnat la ședința comună a guvernelor României și Moldovei din 2015, de premierii de atunci Victor Ponta și Valeriu Streleț.

Capitala turismului vinicol

Moldova va fi în 2018 Capitala Mondială a Turismului Vinicol, sub egida ONU (paywall). Anunțul a fost făcut de șeful Agenției Turismului, Stanislav Rusu. Cu acest prilej, țara noastră va găzdui și o Conferință Mondială, care va reuni participanți din 70 de țări.

Randevu Est-Vest

Președintele Igor Dodon a anunțat că se va întîlni cu omologul său rus Vladimir Putin pe 11 octombrie, în cadrul summit-ului șefilor de state din CSI la Soci. În context, el a criticat din nou deschiderea unui birou de legătură NATO la Chișinău și solicitarea guvernului la ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Totodată, Dodon a anunțat că în octombrie sau noiembrie va merge la Bruxelles, unde se va întîlni cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și vicepreședintă a Comisiei Europene.

Divan pentru președinte

Dacă Igor Dodon va repara clădirea Președinției cu bani din Turcia, el ar putea fi pasibil de pedeapsă penală, potrivit liderului PPDA Andrei Năstase. Acesta spune că lucrările pot fi făcute doar din contul bugetului de stat și acuză că nu există informații publice privind mersul și costul lucrărilor. Nici la nivel internațional nu există vreun acord între Moldova și Turcia privind finanțarea acestor lucrări.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.