Irreversible

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Acordul de Asociere UE-Moldova nu mai poate fi denunțat. Potrivit lui, prioritățile pentru guvernarea de la Chișinău trebuie să fie îmbunătățirea situației în domeniul justiției și a condițiilor pentru mediul de afaceri. El a subliniat că ajutorul de 100 de milioane de euro va fi acordat în tranșe și condiționat cu implementarea reformelor.

Competitivitatea crește, corupția rămîne

Guvernul anunță că Moldova a urcat 11 poziții în Raportul Competitivității Globale, de pe locul 100 pe locul 89. Potrivit raportului, cele mai mari probleme pentru a face afaceri în Moldova sunt corupția, instabilitatea politică și guvernamentală, lipsa accesului la finanțare și birocrația ineficientă.

Subvenții agricole

Șeful Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, a declarat că din iulie pînă în septembrie au fost acordate subvenții în valoare de 67 de milioane de lei agricultorilor. Potrivit lui, AIPA mai dispune de 230 de milioane de lei pentru fermieri. Ciubuc a anunțat că 2017 va fi primul an cînd statul nu va mai avea datorii față de agricultori.

Partide la negru

Cheltuielile nedeclarate ale partidelor moldovenești au crescut de 5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit unui raport Promo-Lex, cifra a crescut de la 4,5 milioane la 21 milioane, iar PDM, PSRM, PCRM, PPPN și PL au utilizat resurse administrative pe parcursul perioadei de monitorizare.

Războiul scuzelor

În cadrul unei întîlniri cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu i-a cerut scuze României pentru declarațiile „tăioase” ale președintelui Igor Dodon în adresa Bucureștiului. Igor Dodon a răspuns că Andrian Candu trebuie să-și ceară scuze în fața propriilor cetățeni.

Vin remitențele, vin

BNM a anunțat că în august 2017 moldovenii au trimis acasă 106,2 milioane de dolari prin intermediul băncilor licențiate. Cifra a crescut cu 9,6% față de august 2016. 37,4% din transferuri au venit din CSI, 33,6% au venit din UE și 29% din alte state.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.