Denunț împotriva lui Dodon și Plahotniuc

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus azi la procuratură denunțuri împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Primul e acuzat de uzurparea puterii în stat, iar al doilea de trădare de patrie și acțiuni de dezbinare pe criterii etnice, lingvistice și religioase. Colegul de partid al lui Plahotniuc, Andrian Candu, a comentat acuzațiile drept „fantasme și povești”. Totodată, procuratura a răspuns denunțului împotriva lui Dodon, argumentînd că declarațiile invocate de PAS cad sub protecția dreptului la libera exprimare.

Contra-referendum liberal

O altă inițiativă împotriva președintelui a venit din partea PL, care a propus deputaților suspendarea din funcție a șefului statului și organizarea unui referendum pentru demiterea acestuia. Liberalii îl acuză pe Dodon că a încălcat Constituția prin declarațiile și faptele sale recente.

Întoarcerea legilor

Parlamentul a revotat legile trimise spre re-examinare de către președintele Dodon. Printre acestea se numără legea cu privire la energetică, care oferă independență financiară ANRE, legea privind reformarea Academiei de Științe, legea privind combaterea terorismului, cea privind tichetele de masă și altele. Trei fracțiuni nu au participat la vot: PCRM nu a venit deloc, PL a plecat la începutul ședinței, iar PSRM pe parcurs.

Leacuri socialiste

Socialiștii din Consiliul Municipal Chișinău cer investigarea penală a șefului Direcției sănătate, Mihai Moldovanu. Ei îl acuză, între altele, de folosirea resurselor publice în interese proprii.

Sprijin european

Potrivit guvernului, comisarul european Johannes Hahn a declarat că UE va continua să susțină Republica Moldova. Demnitarul european s-a întîlnit cu premierul Pavel Filip în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Totodată, Ministerul Economiei anunță că UE va lansa două proiecte în valoare de 5,5 milioane de euro în Moldova. Primul proiect urmărește creșterea vizibilității acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere și educarea mediului de afaceri despre beneficiile Acordului. Al doilea proiect va oferi sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii calității.

Soluție pentru problema non-cetățenilor

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care modifică procedura de acordare a cetățeniei române minorilor. Potrivit noii legi, minorii vor primi cetățenia odată cu părinții lor, dar printr-un certificat separat. Decizia vine să rezolve problema moldovenilor care au obținut acte românești ca minori, în baza dovezilor de cetățenie a părinților, iar la 18 ani nu au putut să-și prelungească valabilitatea actelor fiindcă nu ar fi avut dovada cetățeniei proprii. Prevederile noii legi se vor aplica și celor care și-au pierdut astfel cetățenia românească.

Primar la domiciliu

Dorin Chirtoacă rămîne în arest la domiciliu. Curtea de Apel a decis azi reluarea examinării cauzei penale, iar ședința va avea loc pe 25 septembrie. Primarul suspendat spune că să fie lăsat în libertate fiindcă se află în campanie electorală, referindu-se la referendumul inițiat de socialiști pentru demiterea sa.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.