Glia strămoșească

Guvernul a respins propunerea investitorilor străini de a le permite să cumpere terenuri agricole în Moldova. Investitorii spun că această interdicție e anacronistică și că din cauza ei nivelul investițiilor străine directe în agricultură e aproape zero. Mai mult, guvernul a promovat proiectul care le permite afaceriștilor străini să primească cetățenia RM dacă investesc o anumită sumă de bani în Moldova. Or, asta le-ar permite ulterior să cumpere și terenuri agricole.

Prețul independenței

Newsmaker scrie că interviul lor de săptămîna trecută cu Silvia Radu a fost preluat, fără permisiune, de către alte instituții de presă precum Komsomolskaia Pravda și point.md. Potrivit surselor NM, pentru publicarea materialelor în cauză a plătit Partidul Democrat. Ieri, primărița interimară a anunțat că ar candida la alegerile locale din 20 mai ca independentă, însă opoziția spune că e candidata democraților.

Exporturi dezumflate

Mold-Street examinează diferența dintre statisticile privind exportul de la BNS și cele de la Banca Națională (BNM). Spre exemplu, datele BNS arată că Moldova a exportat anul trecut în România mărfuri în valoare de peste 600 milioane de dolari, pe cînd cifra BNM e de doar 347 milioane. Cifrele BNS sunt mai mari fiind că Biroul Național de Statistică include la exporturi vînzările de la magazinele duty-free și bunurile care vin în Moldova doar pentru prelucrare (ex.: cablaje) și, pe urmă, sunt trimise înapoi. BNM nu include aceste bunuri în statistica sa.

Argonauți bugetari

Ziarul de Gardă scrie că firma de pază Argus-S, afiliată șefului PDM Vlad Plahotniuc și condusă de fostul viceministru de interne comunist Valentin Zubic, a cîștigat din martie și pînă acum contracte de la stat în valoare de peste 4 milioane de lei. Anterior, de la începutul anului și pînă în martie, Argus-S cîștigase deja contracte de 2,5 milioane.

Consiliu obraznic

Primăria Mea a publicat un raport privind activitatea Consiliului Municipal Chișinău. Locuitorii capitalei au plătit 1,138 milioane de lei pentru ~100 de ore de ședință a CMC. Consilierii au încercat să se adune în ședință de 43 de ori, însă de 13 n-au avut cvorum, iar de 6 ore ședința s-a întrerupt fiindcă o fracțiune a părăsit sala. 134 dintre deciziile CMC au fost declarate ilegale de către Cancelaria de Stat. Totuși, în 126 de cazuri, CMC a ignorat notificările Cancelariei, care a fost nevoită să dea Consiliul în judecată. Vedeți raportul integral aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.