Federica e Poveri

În următoarele săptămîni va fi deblocată prima tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de o sută de milioane de euro. Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a vorbit despre asta astăzi, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova.

Per general, Mogherini a apreciat pozitiv cele 3 luni de activitate ale noii guvernări, însă a reiterat că sprijinul financiar rămîne în continuare condiționat de progresul reformelor, dar și de respectarea angajamentelor asumate față de nepopularul FMI. Potrivit demnitarei europene, banii vor fi îndreptați în mare parte spre lupta împotriva violenței de gen, Programul Erasmus, dezvoltarea locală a regiunilor, lupta împotriva corupției, suport pentru societatea civilă și antreprenorii mici și mijlocii. De asemenea, Mogherini a precizat că UE va monitoriza atent procesul de desfășurare al alegerilor locale.

Radar în zadar

Sistemul de monitorizare a circulației aeronavelor nu vede mașinile ce se ocupă de întreținerea pistelor, fiindcă ele nu sunt dotate cu transpondere - aparate care răspund impulsurilor de radar. Despre asta a povestit Eugen Sajin, șeful sindicatelor controlorilor de trafic aerian, într-o postare pe facebook, cu referire la cazul avionului Fly One, care pe 30 septembrie a început să decoleze, chiar dacă pe pistă mai erau trei vehicule speciale.

Sajin crede că incidentul a avut loc nu atît din cauza factorului uman, cît din incompetența administrației Avia Invest pe care o acuză de spălare de bani. Mai mult ca atît, Sajin spune despre existența a două frecvențe de radio diferite, în loc de una. O frecvență pentru avioane și alta pentru mașini. Administrația Avia Invest neagă aceste acuzații.

Sistemul de monitorizare a fost cumpărat în 2015 de către MoldATSA prin intermediul BASS Systems la prețul de 1,8 milioane de euro. Ultima este cunoscută pentru cîștigarea a numeroase contracte în perioada guvernării PDM și a fost vîndută acum o lună în urmă unei firme austriece.

Meșca nu mișcă

Directorul Apă-Canal Chișinău, Valeriu Meșca, a vrut să demisioneze, dar s-a răzgîndit. Anunțul demisiei a fost făcut azi de pe pagina FB a ACC, însă a fost șters în scurt timp. Aceeași postare menționa și despre demisia administratorului Stației de epurare, Alexandru Vișnevschi.

Ieri, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și aerului în Municipiul Chișinău și prejudicierea statului cu circa 70 de milioane de lei. Procuratura urmează să cerceteze activitatea fostelor și actualelor conduceri a ACC și a Stației de Epurare. Deocamdată nici fosta directoare, Veronica Herța, și nici actualul director, Valeriu Meșca, nu au statut de bănuit.

Îmbogățuțu

După o investigație comună cu PCCOCS și MAI, Procuraturai Generală a decis pornirea unui nou dosar penal pe numele ex-deputatului Constantin Țuțu. El este învinuit de îmbogațire ilicită în perioada 2014-2018. Potrivit datelor procuraturii, fostul pedist ar fi deținut bunuri care depășeau cu mult veniturile declarate. Săptămîna trecută, Țuțu s-a pricopsit cu alt dosar, pentru trafic de influență. Tot azi, IGP a confirmat că ex-democratul a fost anunțat în căutare internațională.

Fără declarații

La alegerile locale din toamnă, CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidaților la alegerile locale. Potrivit Comisiei, sunt mult prea mulți candidați, iar instituția nu dispune de capacitățile necesare pentru a reuși să prelucreze toate informațiile și să le plaseze pe site. Privilegiați vor fi doar alegătorii din Chișinău care vor avea acces la declarațiile de avere ale candidaților pe ultimii doi ani. Șefa Direcției comunicare din cadrul CEC, Rodica Sîrbu, declară că nu există prevederi legale care să oblige instituția să publice astfel de date.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.