Conflictul dintre președinte și guvern la CC

Președintele Igor Dodon a respins din nou candidatura lui Eugen Sturza pentru Ministerul Apărării, deși există o hotărîre a Curții Constituționale care spune că președintele poate respinge candidatul guvernului o singură dată. În consecință, guvernul a anunțat că va sesiza CC pentru a afla cum poate fi depășit acest „blocaj instituțional”.

Legile respinse vor fi revotate

În același timp, speakerul Andrian Candu a anunțat că Parlamentul se va reuni joi într-o ședință specială pentru a revota și retrimite spre promulgare legile întoarse de Igor Dodon: legea privind energetica, legea tichetelor de masă, reforma Academiei de Științe și legea cu privire la combaterea terorismului. Candu a mai promis că în curînd guvernarea va anunța niște mecanisme prin care să permită accesul opoziției la unele platforme guvernamentale și informații de stat, pentru a se informa mai bine și a putea veni cu propuneri.

Referendum contestat

Liberalii vor merge și ei la Curtea Constituțională, pentru a contesta referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Totodată, consilierii PL din CMC au cerut Consiliului să-și anuleze decizia cu privire la organizarea referendumului, întrucît această competență aparține instanței de judecată și nu Consiliului.

Tribuna.md: PL – la CC: „Conform legii, dorin chirtoacă nu poate fi suspendat din funcție”

Deschide.md: Referendumul „anti-Chirtoacă”/PL a uitat să ceară suspendarea procedurii. Incompetență sau nepăsare?

Reducere TVA

PPDA a înaintat guvernării un șir de propuneri fiscale și economice: micșorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric și pentru toate băuturile nealcoolice; micșorarea contribuțiilor sociale cu 6%, a contribuțiilor medicale – cu 2% și cu 50% a impozitului pe venit pentru întreprinderile mici și mijlocii; anularea impozitului pe dividende și introducerea unui impozit consolidat pentru mai multe domenii ale economiei.

CEC verifică finanțele PDM

Comisia Electorală Centrală va cere Inspectoratului Fiscal să verifice de unde au venit donațiile primite de Partidul Democrat, care au depășit suma admisa. Potrivit CEC, șapte partide nu au prezentat rapoartele financiare pentru prima jumătate a anului, iar cinci au încălcat legislația și vor fi sancționate.

Proteste socialiste

Partidul Socialiștilor a anunțat că va organiza proteste pe 24 septembrie în Cahul, Bălți și Anenii Noi, în susținerea președintelui Dodon și a inițiativelor sale: anularea legii care a transformat în datorie publică miliardul furat, extinderea împuternicirilor președintelui, reducerea numărului de deputați în Parlament și introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în școli.

TRM răspunde opoziției

După ce opoziția a protestat duminică în fața sediului TRM, iar Maia Sandu și Andrei Năstase au cerut ieri o oră de emisie pe săptămînă pentru opoziție, conducerea TRM a catalogat aceste acțiuni drept acuzații nefondate, defăimare și tentativă de imixtiune în politica editorială.

Altele

În alte știri, premierul Pavel Filip participă la cea de-a 72-a Adunare Generală a ONU, Corporația Financiară Internațională va oferi asistență tehnică în valoare de 3.2 milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol în Moldova, ANRE a majorat prețurile plafon pentru benzină cu 11 bani și pentru motorină cu 45 bani, iar Lilia Palii a fost reconfirmată în funcția de secretar general al guvernului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.