Condiții venețiene

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus că Moldova nu a primit încă prima tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE fiindcă nu a îndeplinit condițiile necesare. Mureșan s-a referit îndeosebi la sistemul electoral, subliniind că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate „în totalitate, de la A la Z”. Mureșan conduce o delegație a Comisiei pentru bugete și a Comisiei de externe a Parlamentului European, trimisă la Chișinău pentru a evalua eficiența folosirii banilor europeni în Moldova.

Candidatul lui Băsescu

Traian Băsescu a anunțat că deputatul bălțean din Parlamentul României, Constantin Codreanu, va fi candidatul Partidului Unității Naționale pentru Primăria Chișinăului. Codreanu este unionist și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării la București.

Suflete moarte

Potrivit CEC, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși ~3,26 milioane de oameni, dintre care doar 2,8 milioane sunt repartizați pe circumscripții, restul fiind persoane fără domiciliu/reședință sau locuitori din stînga Nistrului. La recensămîntul din 2014, BNS a recenzat 2,8 milioane de locuitori și a estimat populația totală la 3 milioane. Recenzorii nu au ajuns însă și în Transnistria.

Lucinschi semiînchis

Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar semiînchis pentru spălare de bani și fals în declarații. Dosarul său e legat de furtul miliardului, însă Lucinschi spune că e un dosar fabricat ca răspuns la activitatea sa politică. Fostul deputat va ataca sentința la Curtea de Apel.

Bugetari grei

Ziarul de Gardă a publicat lista celor mai bine plătiți bugetari. Topul e conduse de guvernatorul BNM Sergiu Cioclea cu 104,3 mii lei pe lună, urmat de directorul Metalferos Alexei Țimbrovski cu 77,6 miii lei pe lună. Radu Bezniuc, șeful Autorității Aeronautice Civile, a primit, în medie, un salariu lunar de 68,600 lei, iar Ion Voluța, directorul Tutun CTC - 61,700. Directorul ANRE, Tudor Copaci, a primit 59,500 lei pe lună.

Sondaj geopolitic

În cadrul unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, 52% din moldoveni ar vota pentru, iar 38% împotrivă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice. Dacă s-ar organiza un referendum pentru intrarea în Uniunea Eurasiatică, 41% din respondenți ar vota pentru, iar 52% ar fi împotrivă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.