Amicul public nr.1

Cinci miniștri și doi vicepremieri au fost numiți azi în funcție de Andrian Candu, care a fost temporar președinte interimar, după ce Igor Dodon a refuzat repetat să accepte noile candidaturi. Candu a mai promulgat și legea care interzice știrile și emisiunile analitice din Rusia.
Socialiștii au promis că în următoarea sesiune parlamentară vor propune o moțiune de cenzură împotriva noilor miniștri. PSRM își mai îndeamnă susținătorii să fie gata pentru proteste masive. Igor Dodon a criticat și el guvernarea și a spus că aceasta va fi pedepsită dur la alegeri. Pînă atunci, președintele și-a îndemnat susținătorii să rabde: „trebuie să evităm emoțiile și dorința de a pedepsi Guvernul cu orice preț”.

Vize la orizont

Mai multe surse media au scris azi că Moldova riscă să piardă regimul fără vize cu UE. Informația e preluată dintr-o analiză a Open Media Hub, bazată pe raportul Comisiei Europene privind regimul liberalizat de vize. Deși raportul spune clar că, pentru moment, sunt îndeplinite toate condițiile și nu există pericolul introducerii vizelor, același document sugerează că situația se poate schimba dacă Moldova nu va lua măsuri reale împotriva corupției și a spălării de bani.

Șefă între procurori

Angela Motuzoc este noua șefă a Consiliului Superior al Procurorilor din Moldova. Dincolo de tradiționalele promisiuni despre independență, transparență, meritocrație și principii etice, Motuzoc a spus că avea grijă să lanseze cît mai curînd pagina web a CSP. Motuzoc a lucrat anterior în cadrul procuraturii Chișinău. Potrivit declarației sale de avere, ea reușit performanța de a-și cumpăra un SUV fabricat în 2012 cu doar 10.000 de lei.

Plahotniuc în căutare

Mandatul de arest emis în Rusia pe numele lui Vlad Plahotniuc rămîne în vigoare, după ce judecătorul a respins contestația din partea avocatului lui Plahotniuc. Presa rusă scrie că liderul PDM ar fi căutat pentru omorul a două persoane, dar și în legătură cu tentativa de asasinare a lui Ghenadie Gorbunțov. PDM a calificat asta drept hărțuială politică, iar Interpol-ul a respins cererea Rusiei de a-l da pe Plahotniuc în căutare internațională.

Justiție selectivă

Chiar dacă informațiile adunate de Kroll confirmă că miliardul furat din Moldova a fost spălat prin bănci din Letonia, organele de drept de la Chișinău nu au trimis nicio solicitare de asistență colegilor letoni. Newsmaker scrie că un răspuns oficial din Letonia a fost primit de avocații lui Veaceslav Platon, el însuși arestat pentru fraude în dosarul miliardului. Ceea ce nu se leagă e faptul că împotriva lui Platon procurorii au folosit documente bancare care ar proveni din Letonia.

Transnistria votează

Rusia va deschide 24 secții de vot în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din martie 2018. Datorită prezenței ridicate la urne a trasnistrenilor la alegerile pentru Duma de Stat din 2016, de acestă dată vor fi deschise cu două secții mai mult.

Brad ilegal

Agenția Ecologică din Chișinău a confirmat că „arborele de specie molid” instalat în PMAN la comanda și din buzunarul primăriței interimare Silvia Radu a fost tăiat ilegal. Amendă a primit însă altcineva - un bărbat care ar fi acționat în baza unei procuri de la proprietarul lotului pe care se afla molidul. Scăpată de o grijă, primărița a anunțat că va repara trecerea subterană de la Spitalul nr. 1.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.