Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 8-14 februarie.

Care-i graba?

Numărul noilor cazuri de coronavirus în Moldova este în creștere deja a treia săptămînă la rînd. Maxima săptămînii a fost înregistrată vineri - 1280 cazuri din 3757 teste primare (34%).

Dar vaccinul, ia-l de unde nu-i. Joi, Sănătate Info scria că nu se știe cînd exact va ajunge prima partidă. „Nu avem nicio confirmare (...) că vaccinurile sunt pe drum, dar avem promisiunea că vin (...) după data de 15”, a precizat Dr. Vasile Guștiuc, șeful interimar ANSP. În total, Moldova urmează să primească gratis doze suficiente pentru 20% din populație. Ulterior, tot prin platforma globală Covax, vom putea procura la prețuri preferențiale vaccinuri pentru încă 30% din populație. Vaccinarea va fi benevolă și, cel puțin pentru aceste 50% din populație, gratuită.

Tot săptămîna asta, UE a anunțat că va aloca €40 mln timp de 3 ani pentru a sprijini, în comun cu OMS, eforturile de imunizare în Moldova și alte cinci state ale Parteneriatului Estic. România și Cehia au donat țării noastre echipamente de protecție și ventilatoare în valoare totală de €3,3 mln.

Între timp, liderul socialiștilor Igor Dodon, dar și premierul interimar Aureliu Ciocoi au avut întrevederi separate cu ambasadorul FR Oleg Vasnețov pentru a discuta despre livrarea vaccinului rusesc în țara noastră. Ciocoi a subliniat că Moldova va da prioritate vaccinurilor aprobate de OMS și comunitatea mondială. Săptămîna trecută, reprezentanții Ministerului Sănătății spuneau că rușii încă nu au depus dosarul pentru înregistrarea vaccinului Sputnik V. De fapt, și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă că încă nu au pe masă dosarul din partea rușilor.

Desemnează-mă frumos

Guvernul Nataliei Gavriliță nu a cîștigat votul de încredere al Parlamentului, așa cum și-au dorit, se pare, toate partidele: zero deputați au votat pentru. În timp ce legiuitorii încă dezbăteau programul și echipa lui Gavriliță, Igor Dodon a venit la Parlament și a anunțat că socialiștii o propun pe economista Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier. PSRM și Platforma Pentru Moldova au anunțat formal o majoritate de 54 de deputați în sprijinul lui Durleșteanu. Igor Dodon a zburat apoi la Moscova, cu un loc rezervat de Ambasada Rusă.

Președinta Sandu a declarat că unii din cei 54 de parlamentari ar fi fost cumpărați sau intimidați, așa că a ignorat candidatura PSRM-Șor și a înaintat-o repetat pe Natalia Gavriliță. Socialiștii vor contesta la CC decretul președintei, în timp ce deputații PAS vor ca judecătorii constituționali să revizuiască mecanismul de numire a prim-ministrului, astfel încît șeful statului să nu fie obligat să accepte chiar orice candidatură din partea unei majorități parlamentare.

Între timp, Platforma DA l-a propus pe Andrei Năstase pentru fotoliul de premier. Socialistul Vlad Bătrîncea a declarat apoi că PSRM ar putea vota pentru Năstase dacă va demonstra că nu e un „candidat marionetă”. Ștefan Gligor, liderul încă neînregistratului Partid al Schimbării, crede că Mariana Durleșteanu e o candidatură menită să o facă pe Maia Sandu să accepte „candidatul de compromis” Andrei Năstase.

Însăși Durleșteanu spune că nu știa că pentru ea au semnat deputații din Partidul Șor. Deputatul PDM Ion Leucă a spus că PSRM le-a propus democraților să sprijine candidatura ei, caz în care deputații lui Ilan Șor ar fi picat din schemă.

Mariana Durleșteanu a fost ministră a finanțelor în Guvernul Greceanîi, pe cînd Igor Dodon era ministru al economiei, și împreună au contrasemnat hotărîrea de privatizare a Hotelului Codru și a Air Moldova. Liderul interimar PAS Igor Grosu a mai sugerat că înaintarea ei a fost făcută cu girul lui Veaceslav Platon, făcînd aluzie la faptul că Durleșteanu a fost în Consiliul de Administrație al Moldindconbank, cînd instituția era controlată de Platon.

Parlamentul va aștepta răspunsul CC la sesizările PSRM și PAS înainte de a examina o nouă candidatură pentru șefia Guvernului.

Legiuitorii obosiți

Vineri, deputații s-au adunat din nou la Parlament pentru a examina proiectele legislative care s-au acumulat între timp. După dezbateri care au durat mai mult de o oră, aleșii poporului au votat în primă lectură o lege care va obliga deputații din următoarele legislaturi să depună același jurămînt ca președintele.

Legiuitorii au decis să amîne pînă la sfîrșitul anului trecerea deplină la serviciul armat prin contract și pînă în 2022 preluarea de către Trupele de Carabinieri a atribuțiilor poliției de asigurare a ordinii publice.

Parlamentul a votat în primă lectură și „legea prevenției”, care va institui niște mecanisme pentru a apăra afacerile de abuzurile organelor de control.

Va fi formată o comisie pentru „a evalua gestionarea integrată a resurselor de apă din rîul Nistru” – deputații au vorbit despre pericolul construcției unor noi hidrocentrale de către Ucraina și s-au certat despre care guvernare a fost mai vinovată. Șefa comisiei va fi Alla Pilipețcaia (PSRM), care va fi secondată de fosta ministră a mediului Violeta Ivanov (Partidul Șor).

Trebuiau să aibă loc și niște audieri privind concesionarea Aeroportului și privatizarea Air Moldova, dar au fost amînate fiindcă directorul Agenției Proprietății Publice și adjunctul său s-au îmbolnăvit.

Pe final de ședință, au început dezbaterile privind crearea unei comisii parlamentare anti-Covid, dar cîțiva deputați au plecat mai devreme și nu a mai fost cvorum.

Căile Fărîmate ale Moldovei

Săptămîna trecută, presa a scris că administrația Căilor Ferate va închide unele rute interurbane care aduc pierderi și va vinde echipament uzat la fiare vechi pentru a plăti o parte din datoriile pe salarii. Totuși, prim-vicedirectorul Vitalie Mucan, tot el consilier municipal PSRM, spune că toate problemele se trag de la administrațiile precedente, dar conducerea curentă a găsit deja soluții pentru a scoate întreprinderea din criză.

Marți, s-a întrunit pentru prima dată comisia parlamentară pentru examinarea situației CFM, condusă de socialistul Oleg Lipskii. Deputații au decis să ceară mai multe informații despre ce s-a întîmplat la CFM de la MAI, SIS, CNA, APP și Procuratura Generală.

Deputatul PPDA Igor Munteanu a scris pe FB că Procuratura Anticorupție a deschis o investigație privind mai multe nelegiuiri de la CFM, „legate de sifonarea avutului public, delapidări, furturi, extorcări de bani și alte delicte etc. în beneficiul unor grupuri organizate”.

Vorba cea de taină

Socialiștii au cerut explicații de la președinta Sandu în legătură cu informația că ea s-ar fi întîlnit în secret cu un grup de judecători săptămîna trecută. Socialiștii afirmă că întrevederea echivalează cu ingerință și presiune necuvenită asupra sistemului judecătoresc. Dacă președinta vrea să discute cu judecătorii despre reforma justiției, insistă socialiștii, întîlnirile trebuie să fie deschise, iar interlocutorul trebuie să fie Consiliul Superior al Magistraturii și nimeni altul.

Sandu nu a confirmat și nici infirmat informația. Dar a adăugat că intenționează să discute cu CSM și că totul va avea loc transparent (o întîlnire planificată anterior s-a amînat din cauza faptului că mai mulți membri CSM au făcut Covid). Ulterior, consiliera prezidențială Olesea Stamate a confirmat pentru Newsmaker că Sandu s-a întîlnit într-adevăr cu un grup de judecători și că astfel de întrevederi vor mai avea loc. Asta pentru a afla din prima sursă care sînt problemele cu care se confruntă sistemul justiției și care ar fi soluțiile. Deși Stamate nu vede „nimic ilegal sau anticonstituțional” în asta, experții contactați de Newsmaker au căzut de acord că secretomania nu ajută.

La fel, Sandu a anunțat că vrea să reintroducă în agenda publică inițiativa privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Șefa statului a spus că sistemul justiției a avut timp suficient să demonstreze că se poate curăța singur, prin mecanismele existente, dar nu a făcut-o.

În calitate de contra-acuzație, liderul fracțiunii PAS Igor Grosu afirmă că Igor Dodon continuă să tragă de ațe în guvernul demisionar, obligîndu-i pe miniștri să facă jocul PSRM. În particular, Grosu îl acuză pe Dodon că l-a instruit pe ministrul de interne Voicu să-i fileze pe oficialii PAS și pe consilierii prezidențiali. În replică, deputatul PSRM Grigore Novac a spus că asta-i o „invenție”.

Altele, într-o frază

◾ Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control pentru a verifica dacă Igor Dodon n-a deținut în paralel vreo funcție incompatibilă pe vremea cît era președinte, iar PSRM a reamintit că un control ANI din 2017 deja a constatat că funcția de președinte al Federației de Șah deținută de Dodon nu e incompatibilă, deoarece e neremunerată.

◾ Socialiștii au solicitat ANI și procuraturii, dar și autorităților române, să verifice informația potrivit căreia familia consilierei prezidențiale Ala Nemerenco ar deține o pensiune montană și o companie offshore, ambele nedeclarate, iar Nemerenco spune că pensiunea cu 4 camere din România îi aparține fiului, plecat din țară din 1999, că a fost construită ca o afacere mică din fonduri europene (nu din bani necinstiți) și că în genere nu-i obligată de legislație s-o declare.

◾ Potrivit unei anchete parlamentare conduse de democratul Nicolae Ciubuc, cariera Micăuți a extras peste 1,4 milioane mii metri cubi de zăcăminte nedeclarate și s-a băgat peste terenuri care nu-i aparțin, inclusiv din domeniul public; anterior, reprezentanții carierei Micăuți au afirmat că neplăcerile i se trag de la uneltirile unui concurent.

◾ Primăria Chișinău va organiza o nouă licitație pentru a cumpăra 100 de autobuze, după ce licitația cîștigată anul trecut de Isuzu Anadolu din Turcia a fost contestată cu succes de alți participanți la licitație, care au afirmat că au fost nedreptățiți.

◾ Guvernul României a aprobat alocarea a 6 mii tone de motorină în susținerea agricultorilor moldoveni afectați de secetă.

◾ În Rusia, bancherul Oleg Kuzmin și-a recunoscut vina în cadrul unei anchete legate de Laundromatul Rusesc și a depus mărturii împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Renato Usatîi; în calitate de drept la replică, ultimul a prezentat dovezi potrivit cărora Kuzmin recunoaște că nu l-a cunoscut personal pe Usatîi și că nu știe ce rol acesta îl avea în schemă.

◾ La Tiraspol s-a închis Clubul Nr. 19, poate unica platformă de discuții și întruniri libere, din cauza legislației care interzice „activități politice” din surse externe.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.