Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 21-27 decembrie.

Visul unei nopți de iarnă

Numărul cazurilor zilnice de coronavirus a scăzut considerabil față de săptămîna precedentă, însă rata testelor pozitive a rămas mare – între 35,2% vineri și 49,3% luni. Sîmbătă, bilanțul a ajuns la aproape 141 mii de cazuri și 2883 decese.

În plină pandemie, Ministerul Sănătății a rămas fără conducere, inclusiv la nivelul secretarilor de stat (despre demisia cabinetului, puțin mai jos). În timp România și alte țări UE au dat startul campaniei de imunizare anti-Covid, ministra demisionară Viorica Dumbrăveanu spune că vaccinul Pfizer/Biontech rămîne „un vis irealizabil” pentru Moldova din cauza problemelor logistice (vaccinul trebuie păstrat la -70°C). Deocamdată, guvernul a putut rezerva prin mecanisme internaționale doze doar pentru 20% din populație. Dr. Boris Gîlcă, medicul-șef adjunct al capitalei, spune că e nevoie ca 70% să se vaccineze pentru a obține mult-dorita imunitate colectivă (păcat că doar o treime din moldoveni sînt gata să o facă).

Tot Gîlcă spune că primele vaccinuri ar putea ajunge în Moldova în cel mult trei luni, vaccinarea în masă ar putea începe cel tîrziu în toamnă, iar accesul va fi gratuit. Mai puțin optimist este dr. Anatolie Melnic, de la Agenția Sănătate Publică, care spune că primele doze vor ajunge în Moldova nu mai devreme de luna mai.

Abia miercuri, autoritățile au suspendat toate cursele aeriene din și înspre Marea Britanie, pentru a preveni răspîndirea unei tulpini mai contagioase a virusului care a apărut acolo. Însă marți, cu o zi înainte de interdicție, la Chișinău au aterizat 5 avioane din MB, față de obișnuitele 2.

În fine, Banca Mondială estimează că pînă la sfîrșitul anului aproape 70 de mii de moldoveni, în special tineri și în special din capitală, vor fi șomeri. Fără asistență directă din partea statului companiilor și persoanelor care au suferit din cauza pandemiei, spune BM, economia națională își va reveni foarte greu.

Cabinetul fără cap

Guvernul Chicu și-a dat demisia, fără a mai aștepta ca deputații să dezbată moțiunea de cenzură înaintată de opoziție. Premierul a spus că acest pas este necesar pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Potrivit lui Ion Chicu, Cabinetul de Miniștri a așteptat să fie adoptată și promulgată legea bugetului pentru 2021, astfel încît instituțiile statului să poată lucra normal chiar și în condițiile unui guvern fără împuterniciri depline. Foștii susținători ai lui Ion Chicu din PDM spun însă că „Acest Guvern a aprobat toate schemele lui Dodon și Șor, apoi și-a dat demisia”.

De cealaltă parte, Partidul Șor se declară la fel de nemulțumit și a numit plecarea Cabinetului de Miniștri iresponsabilă. Ilan Șor vrea ca Guvernul în exercițiu să fie sub „control parlamentar dur” sau să fie numit un guvern tehnocrat de tranziție. Igor Dodon, care se gătește să preia oficial frîiele PSRM, e de aceeași părere ca Ilan Șor.

Cei de la PAS afirmă însă că un Cabinet de tranziție ar amîna pe termen nedefinit alegerile anticipate. Nici Igor Dodon, nici Ilan Șor nu au explicat cum ar fi putea fi declanșate anticipatele dacă Parlamentul numește un nou Guvern.

Ion Chicu s-a întîlnit cu Președinta Maia Sandu, după care a anunțat că va rămîne premier interimar doar pînă pe 31 decembrie. Alături de el vor pleca Ministrul Economiei Anatol Usatîi, Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță. Ceilalți miniștri vor rămîne în exercițiu mai departe.

Luni, 28 decembrie, Maia Sandu va începe consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a decide cine va asigura interimatul conducerii Guvernului și a celor trei ministere.

Pe final de mandat, Ion Chicu le-a mulțumit socialiștilor pentru că au fost unica fracțiune care a sprijinit constant Guvernul, dar s-a distanțat de ultimele legi adoptate de coaliția PSRM-Șor. Premierul a spus că anularea legii miliardului nu schimbă faptul că Guvernul trebuie să plătească datoria către BNM, dar a ținut să explice că cele trei bănci fraudate nu trebuiau lăsate să falimenteze în primul rînd, caz în care nici nu ar mai fi existat o lege a miliardului.

Cu steaua la Kremlin

În ultima zi de mandat, Igor Dodon a ținut să repete că de acum încolo toată responsabilitatea e pe umerii Maiei Sandu, îndemnîndu-și succesoarea să „lucreze pentru toți cetățenii, pentru țară” și avertizînd-o totodată că președintele nu poate fi al tuturor, ci doar al majorității. Dodon a mai sfătuit-o pe Sandu să lepede geopolitica și să fie echilibrată cu partenerii străini. „Totul abia începe”, a dat din deget politicianul și, cîteva zile mai tîrziu, a plecat la Moscova.

Dodon a mers în Rusia deja fără vreo funcție oficială, în schimb l-a avut alături pe uneori socialistul Ion Ceban, primarul capitalei, și pe Irina Vlah, bașkana Găgăuziei. A mai mers și Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi împreună cu alți deputați socialiști – aceștia au avut cel puțin o invitație oficială din partea Președintelui Dumei Veaceslav Volodin.

Deși Kremlinul nu planifica întrevederi oficiale cu fostul președinte moldovean, Igor Dodon a reușit să se întrețină – ce-i drept, doar online – cu Vladimir Putin. Preșdintele rus a promis echivalentul a 100 mln lei de motorină fermierilor moldoveni afectați de secetă. Rusia a mai căzut de acord să extindă regimul fără taxe pentru produsele agricole din RM, dar doar pentru trei luni. De vorbă cu jurnaliștii ruși, Dodon a zis că situația din Moldova s-ar putea agrava sub președinția Sandu.

Cu Volodin, Dodon și Vlah au discutat despre statutul limbii ruse în Moldova. Între timp, diplomația rusă a condamnat drept „amestec în treburile interne” ale RM criticile aduse de UE și România în legătură cu graba și netransparența cu care s-au adoptat ultimele decizii din legislativul moldovean, inclusiv cele privind statutul limbii ruse și revenirea emisiunilor de propagandă rusești.

În ultimele zile de mandat, Igor Dodon a împărțit mai multe distincții, printre care „Ordinul de Onoare” ambasadorului rus Oleg Vasnețov. Dodon a mai reușit să numească un alt ambasador în Canada (pe Emil Druc, un diplomat de carieră) și să accepte demisia șefului adjunct al Serviciului Pază de Stat. ZdG scrie că Petru Corduneanu, fost deputat socialist și un apropiat al lui Dodon, ar putea deveni noul șef al Poliției de Frontieră.

Doamna din Ștefan cel Mare, 154

În discursul său de învestire, eveniment care a avut loc în ajunul Crăciunului pe nou, Maia Sandu a pus accent pe mesajul său anti-corupție și a cerut ajutorul cetățenilor: „pentru a reuși, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru patru ani”. Sandu a vorbit despre unitate, în română, rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară. Într-un mesaj separat, ea a zis că se bizuie și pe „oamenii de treabă” din instituțiile publice, promițîndu-le în schimb sprijinul ei.

În primele zile de mandat, Sandu s-a întîlnit cu Procurorul General Alexandr Stoianoglo și cu Alexandr Esaulenco, șeful SIS, cu care a vorbit tot despre lupta împotriva corupției. De la procurorul-șef, șefa statului a solicitat informații despre cum se mișcă sau de ce nu se mișcă anchetele de rezonanță. O altă primă întrevedere a fost cu Guvernatorul BNM Octavian Armașu, cu care Sandu a discutat despre situația macroeconomică în contextul crizei economice, despre situația sistemului bancar și necesitatea de a relua relația cu FMI.

Cu ocazia învestirii, președinții României, Lituaniei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Poloniei și Slovaciei au semnat o scrisoare comună în care o asigură pe Sandu de sprijin deplin pe calea reformelor și integrării europene. Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu că Moldova îi este simpatică cu o astfel de șefă a statului. Ambasadorul SUA Dereck Hogan a remarcat caracterul istoric al inaugurării, probabil o referință la faptul că Maia Sandu devine prima președintă a țării.

Cruciada contestărilor

Curtea Constituțională a fost luată cu asalt de deputații din opoziție, nemulțumiți de blitzkriegul legislativ de săptămîna trecută. La corul de voci critice s-a alăturat și Banca Mondială, care s-a arătat în special deranjată de reducerea vîrstei de pensionare, amendametele ANI și abrogarea „legii miliardului”, decizii care „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani”. Chiar și premierul demisionar Ion Chicu a rămas aparent nemulțumit de faptul că proiectele nu fuseseră consultate barem cu Guvernul. Potrivit lui, legile contestate au șanse mari să fie anulate de CC. (Ca să vă aduceți aminte despre ce sînt legile respective, vedeți sinteza de săptămîna trecută)

Pînă una-alta, Curtea a suspendat, la solicitarea lui Andrian Candu de la Pro-Moldova, abrogarea „legii miliardului”. Totodată, Curtea nu a fost de acord să suspende amendamentele legate de statutul limbii ruse și de piața farmaceutică – spre deosebire de abrogarea „legii miliardului”, acestea intră in vigoare mai tîrziu și nu produc efecte imediate. Adică pot aștepta examinarea în fond. Deputatul PPDA Liviu Vovc, cel care se ocupă de contestarea amendamentelor farmaceutice, a rugat-o pe Maia Sandu să nu le promulge și să le întoarcă Parlamentului spre reexaminare.

Invocînd încălcări de procedură, PDM a contestat „împărțelile de bani din buget între Dodon și Șor” din Legea Bugetului. Și PAS a contestat Legea Bugetului, împreună cu Politica Bugetar-Fiscală.

PAS a mai contestat și amendamentele care limitează compentența de operare a Agenției Naționale de Integritate. Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, s-a modificat nu doar propriu-zis Legea ANI, ci și Codul de Procedură Penală. Mai exact, urmărirea penală pe „îmbogățire ilicită” nu va putea fi pornită decît după un act definitiv al ANI, dar pentru că (1) devine mai greu să obții un act definitiv și (2) termenul de prescripție e micșorat, articolul „îmbogățirea ilicită” devine practic inaplicabil, argumentează Litvinenco.

Un alt deputat PAS, Dumitru Alaiba, e de părere că e neconstituțional să planifici în Legea Bugetului volumul amenzilor. Guvernul a estimat că în 2021 moldovenii vor încălca în sumă de 300 milioane lei, iar Alaiba spune că planificarea „degenerează într-o practică abuzivă”.

Crăciunul pe stil Șor

Televiziunea Centrală, afiliată lui Ilan Șor, a primit licență pentru emisie digitală, care acoperă 76% din teritoriu și 85% din populația Moldovei. Totodată, postul se va redenumi în TV6.

Între timp, Consiliul Superior al Magistraturii a amînat examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care a judecat timp de doi ani și jumătate dosarul lui Ilan Șor. Dacă demisia ei e aprobată, examinarea dosarului ar putea fi reluată de la zero. CSM i-a cerut judecătoarei să prezinte cel puțin un raport privind cazul Șor, ca să nu plece „cu semne de întrebare”.

Tot săptămîna asta, Curtea de Apel Cahul a suspendat examinarea dosarului lui Șor pînă cînd CC nu se va pronunța în privința unei excepții de neconstituționalitate invocată de avocații oligarhului fugar. Între timp, aceștia promit o conferință de presă cu dezvăluiri despre furtul miliardului peste vreo două săptămîni.

Vladislav Gribincea, directorul CRJM, crede că dosarul e tergiversat cu ajutorul judecătorilor, altfel avocații lui Șor ar fi fost amendați sau chiar scoși din dosar pentru toate blocajele pe care le produc.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a dezvăluit că PG pregătește un nou set de acuzații împotriva lui Ilan Șor – de data asta, bancherul e învinuit că ar fi participat într-un grup criminal organizat responsabil de furtul miliardului.

La taifas cu procurorul

Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe dezvăluiri și explicații în cadrul unui interviu difuzat săptămîna asta la TV8. El a confirmat că Vlad Plahotniuc a primit cetățenia turcă și nu exclude că fostul șef PDM a revenit între timp în Turcia. Stoianoglo spune că Plahotniuc își menține relațiile cu foștii parteneri politici și de afaceri din Moldova, iar unii dintre aceștia au fost deja audiați de procurori.

Despre Veaceslav Platon, procurorul-șef afirmă că bancherul vrea într-adevăr să ajute ancheta și că a fost nedreptățit de procurorii loiali lui Vlad Plahotniuc. PG a respins cererea anchetatorilor ruși de a-l învinui pe Platon de spălare de bani în dosarul Laundromat. De altfel, Stoianoglo se plînge că întregul dosar, cel puțin ceea ce au procurorii moldoveni, ar fi de fapt maculatură și că nu există probe.

În schimb, Stoianoglo a confirmat că PG a deschis un dosar penal împotriva Gazprombank, care ar fi primit un transfer ilegal de 100 de milioane de dolari în toiul fraudei bancare – în septembrie 2014. Primele acuzații publice împotriva Gazprombank au fost lansate de Veaceslav Platon, care pretinde creanțe de peste 200 de milioane de dolari de la banca rusă, iar Stoianoglo crede că pretențiile lui Platon „au perspectivă juridică”.

Procurorul general a vorbit și despre acuzațiile de finanțare ilegală a PSRM. În așa-numitul dosar Bahamas, Stoianoglo spune că așteaptă rezultatele unei comisii rogatorii din Elveția. În ceea ce privește „kuliok”-ul oferit de Plahotniuc lui Igor Dodon, procurorul-șef a explicat de nu l-a audiat pe fostul președinte: „Dacă îl audiam în calitate de martor, nu puteam să-i înaintăm învinuirea. Dacă îl audiam în calitate de învinuit, nu puteam prezenta probe.”

Întrebat unde-s învinuirile formale împotriva procurorilor care au comis ilegalități pe timpul lui Plahotniuc, Alexandr Stoianoglo a declarat că primul pas este recunoașterea în instanță a faptului că unele dosare au fost fabricate și că unele persoane nevinovate au fost închise, iar abia apoi procurorii responsabili vor putea fi trași la răspundere.

Altele, într-o frază

◾ Fermierii și-au reluat protestele la vama Leușeni și în centrul Chișinăului, iar guvernarea s-a arătat scandalizată de faptul că un protestatar a tras o brazdă pe gazonul din Scuarul Catedralei.

◾ Deși testarea tichetării electronice în transportul public din Chișinău ar trebui să înceapă de pe 1 ianuarie 2021, directorul RTEC spunea marțea trecută, 22 septembrie, că încă nici nu fuseseră selectate rutele pe care va testat proiectul pilot.

◾ În schimb, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un grant de 3,3 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru modernizarea transportului public după modelul Lublinului.

◾ Primarul Ion Ceban e nemulțumit că municipiul Chișinău e cel mai mare contribuitor la bugetul de statul, dar primește înapoi prea puțin de la autoritățile centrale – edilul vrea ca guvernul să revizuiască distribuirea finanțelor publice.

◾ Deputatul PPDA Chiril Moțpan spune că are informații de la SIS precum că doi cetățeni moldoveni au fost răpiți de regimul transnistrean ca răzbunare pentru arestarea de către poliția RM a unui fost milițian din Camenca – mai mult, Moțpan spune că toți angajații structurilor constituționale ale RM care lucrează sau trăiesc în stînga Nistrului sînt în pericol.

◾ Tiraspolul acuză Chișinăul că încearcă să blocheze comerțul exterior al Transnistriei prin controale vamale și alte bariere birocratice și administrative.

◾ Președintele Moldovagaz Vadim Ceban spune că Moldova va cumpăra în ianuarie-martie gaz cu 124$ per 1000 m3, iar din aprilie se va modifica formula de calcul a prețului, astfel încît Moldova să poată cumpăra gaz mai ieftin atunci cînd prețul după formula veche e mai scump decît în Europa.

◾ CSJ a respins definitiv cererea avocaților lui Vlad Filat de revizuire a dosarului său, dar președintele completului de judecată Vladislav Timofti a avut opinie separată și spune că precedenta decizie CSJ trebuia casată, iar dosarul trimis la rejudecare.

◾ Veaceslav Platon cere de la Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, prejudicii de peste 300 de milioane de dolari – valoarea activelor de la diverse companii pe care Platon le-a pierdut din cauza procurorilor – dar bancherul refuză acum să răspundă la unele întrebări fiindcă s-ar teme de persoane ale căror nume nu vrea să le divulge.

◾ Dosarul fostului polițist Vitalie Burlacu și a complicei sale Irina Baglai, arestați în 2014 pentru încercarea de mituire a unor deputați PLDM și PLR ca să-și părăsească fracțiunile sau să nu voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, a ajuns la CSJ, iar anticoruptie.md scrie că Burlacu s-ar afla din nou în anturajul lui Veceaslav Platon, de la care și spunea anterior că a primit banii pentru mită.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.