Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 7-12 decembrie

Recordul de rigoare

O nouă săptămînă, un nou record – autoritățile au anunțat miercuri 1766 de infecții noi cu coronavirus, ceea ce reprezintă 46% din testele făcute în ziua precedentă. Marți au fost 1709 cazuri noi, iar joi 1715, cu rate similare de teste pozitive. Printre cei care s-au pricopsit cu virusul se numără și premierul Ion Chicu.

Moldova a fost inclusă de Kiev în lista roșie a statelor cu risc epidemiologic sporit. În schimb, România ne-a lăsat în afara listei, adică moldovenii care se duc în România nu trebuie să stea în carantină.

Joi a început internarea paciențiilor cu forme ușoare și de gravitate medie de Covid la Spitalul de Ftiziopneumologie, unde au fost alocate 130 de paturi.

Fiindcă tot mai multă lume se plînge că nu au loc în spital și sînt nevoiți să se trateze acasă, cumpărînd din propriul buzunar medicamente scumpe, Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a declarat că tratamentul la domiciliu e o încălcare a dreptului la viață și la sănătate. El le-a cerut autorităților să elaboreze un protocol unic pentru medicii de familie, ca să ajute la standardizarea tratamentului la domiciliu. De asemenea, Cotorobai vrea ca și persoanele care se lecuiesc acasă să aibă acces la teste, analize și medicamente în baza asigurării medicale de stat.

Luni, Moldova a solicitat platformei globale COVAX un lot de vaccinuri anti-Covid pentru persoanele din grupurile vulnerabile, medici și alți oameni din prima linie a luptei cu pandemia. COVAX e o platformă creată cu scopul ca și țările mai sărace să aibă acces la vaccinuri anti-Covid de îndată ce acestea vor fi aprobate.

Cu Fondul la gard

Semnarea noului acord cu FMI se amînă. Igor Dodon spune că de vină ar fi sărbătorile, dar și Maia Sandu – fiindcă a cerut demisia Guvernului Chicu și acum FMI-ul așteaptă să vadă ce urmează.

Pe de altă parte, experții Dumitru Vicol și Iulian Groza scriu pentru IPN că, de fapt, noua majoritate parlamentară PSRM-Șor pare să saboteze intenționat acordul cu FMI-ul. Pînă în noiembrie, autoritățile au lucrat de zor să îndeplinească condițiile acordului, dar au pus brusc piciorul pe frînă după ce Igor Dodon a pierdut alegerile.

Una din condițiile neîndeplinite este numirea viceguvernatorilor BNM – candidaturile lui Constantin Șchendra și Maia Pîrcălab au fost respinse de comisia economie, buget și finanțe, condusă de socialistul Vladimir Golovatiuc. Deși deputații au adoptat o lege pentru a întări independența BNM, două inițiative propuse ulterior de PSRM fac exact inversul. E vorba de proiectul lustrației, care presupune demiterea unor manageri BNM, și de proiectul anulării legii miliardului – care prevede că împrumuturile BNM către cele trei bănci falimentate sînt răsplătite din bugetul de stat.

Experții avertizează că anularea acestei legi doar va lovi în Banca Națională, fără a reduce în mod real povara fiscală de pe umerii populației. Reprezentatul FMI în Moldovan Rodgers Chawani a declarat că acest proiect anulează practic toate reformele realizate în precedentul program cu FMI și va complica relațiile Moldovei cu Fondul.

Programul negociat de Guvernul Chicu cu FMI se ridica la peste 550 de milioane de dolari pentru trei ani. Dacă autoritățile reușeau să-l semneze mai devreme, Moldova ar fi putut primi 1,7 miliarde de lei chiar anul acesta. Acordul rămîne important și pentru bugetul anului 2021, care are un deficit de 14 miliarde de lei, iar o bună parte din acești bani urmau să vină din finanțări externe, inclusiv de la FMI.

Primiți cu amendamentele?

Legea bugetului și politica bugetar-fiscală au fost aprobate în primă lectură, săptămîna trecută, fără șansa unor consultări sau dezbateri largi. Acum, deputații din opoziție speră să introducă cîteva amendamente înainte de a doua lectură. Cei de la PAS propun TVA redus de 12% pentru tranzacțiile electronice, majorarea programului de garantare a împrumuturilor pînă la 2 miliarde de lei, eliminarea penalităților pentru întîrzierea plății impozitelor pe durata coronacrizei (2020-2021) și cota zero la impozitul pe venitul reinvestit la întreprinderile mici.

Deputații PPDA au pregătit o listă de cheltuieli pe care le consideră nejustificate: sporirea bugetelor MAI, SIS, al Procuraturii Generale, 67 de milioane de lei pentru Arena Națională și 2,4 miliarde de lei pentru reparația drumurilor, printre altele. Platforma DA spune că acești bani merită folosiți pentru a spori Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu 800 de milioane de lei, pentru a dubla Fondul de Dezvoltare Regională pînă la 500 de milioane de lei, dar și indemnizații pentru pensionari, întrucît Guvernul Chicu planifică cea mai mică creștere a pensiilor din ultimii 20 de ani.

Un subiect disputat e majorarea TVA-ului pentru producția agricolă. PPDA se opune acestei măsuri, iar socialiștii spun că sînt de acord, dar vor să amîne majorarea pentru iulie 2021.

PSRM mai propune indemnizații unice de Paști de cîte 1000 de lei pentru cei cu pensii mai mici de 4000 de lei. De asemnea, socialiștii se opun ideii de a impozita coletele cu valoare de la 100 de dolari în sus și vor păstrarea pragului de 200 de dolari.

Anticipînd anticipatele

Maia Sandu, al cărei mandat a fost validat de Curtea Constituțională, a declarat că, dacă Ion Chicu nu-și dă demisia în curînd, PAS va înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului în Parlament. Președinta aleasă spune că aceasta e cea mai scurtă cale pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Liderul PDM Pavel Filip afirmă că, potrivit zvonurilor de la Guvern, Ion Chicu și-ar putea da demisia pe 24 decembrie. Filip crede că, după asta, Moldova ar putea rămîne 6 luni fără guvern: pînă au loc anticipatele, apoi pînă se încheie negocierile post-electorale.

Socialiștii au chemat restul partidelor parlamentare la discuții informale privind o „foaie de parcurs” pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea anticipatelor, dar au venit doar deputații „Pentru Moldova”. După întîlnire, Vlad Bătrîncea a declarat că alegerile ar putea fi organizate în mai sau chiar toamna viitoare.

Sergiu Litvinenco de la PAS spune că drumul către anticipate e clar și fără discuții informale: Guvernul își dă demisia sau e demis, Parlamentul respinge două candidaturi pentru prim-ministru, la 45 de zile după solicitarea votului de încredere pentru prima candidatură, CC constată circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președinta semnează decretul.

Renato Usatîi spune că el are propriul scenariu privind anticipatele și că va organiza în curînd proteste, unde își va prezenta planul.

Durerea-i un fleac pentr-un diplomat

Sîmbăta trecută, ofițerii Serviciului Vamal și cei de la SIS au oprit în vama Palanca un microbuz cu numere diplomatice ale Ambasadei Moldovei la Moscova, în care au găsit cîteva cutii de anabolizante de contrabandă. La scurt timp, președintele Dodon și premierul Chicu l-au criticat pe ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguță, care a fost rechemat miercuri.

Criticii președintelui spun însă că toată afacerea ar fi o înscenare împotriva lui Neguță, după ce ambasadorul nu a reușit să asigure o prezență mai mare a moldovenilor din Rusia la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Mai mult decît atît, deputatul Chiril Moțpan afirmă că în schemă ar fi implicate trei persoane apropiate președintelui Dodon, inclusiv fratele său Alexandru. Moțpan a declarat că șoferul microbuzului ar fi dispus să depună mărturii dacă statul îi poate garanta siguranța sa și a familiei sale. Igor Dodon neagă acuzațiile și zice că deja l-a dat în judecată pe Moțpan pentru calomnie.

Socialiștii au ales între timp și un nou ambasador pe care să-l trimită în Rusia. Presa a scris inițial că Igor Dodon a vrut să-l numească pe Serghei Mișin, consilierul său pe relații interetnice, dar se pare că acesta nu a primit girul Moscovei. Candidatura aprobată într-un final este deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc.

Apologia lui Platon

Deși soarta SIS-ului rămîne incertă – CC a suspendat legea care-l trece în subordinea Parlamentului, dar Igor Dodon a promulgat-o oricum – ofițerii săi sînt mai activi ca niciodată. Pe lîngă captura de anabolizante, SIS a mai trimis o scrisoare către CSM în care afirmă că Veaceslav Platon corupe și șantajează judecători pentru a redobîndi controlul asupra fostelor sale afaceri: Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group.

Una din judecătoarele vizate în scrisoare, Tatiana Bivol, a confirmat că tatăl el e un fost avocat al lui Platon, dar spune că de atunci au trecut patru ani, că ea nu are treabă cu bancherul și că dosarul lui Platon i-a fost atribuit prin sistemul automat de distribuire a cazurilor. E vorba de dosarul privind fraude de peste 800 de milioane de lei, pentru care Platon fusese condamnat la 18 de ani închisoare, dar procurorul șef Alexandr Stoianoglo a cerut apoi rejudecarea cazului fiindcă întreg dosarul ar fi fost fabricat.

Platon spune că afirmațiile SIS sînt „fantezii psihedelice” și a rugat Procuratura Generală să intenteze un dosar penal în care să-i audieze pe ofițerii SIS din spatele scrisorii cu pricina. Într-un interviu pentru Newsmaker, el spune că nu încearcă să-și redobîndească acțiunile la MAIB și MICB, dar a dat de înțeles că statul ar putea să-i plătească despăgubiri, conform noii legi privind Banca Națională.

După ce, săptămîna trecută, Veaceslav Platon a dat buzna la ședința Comisiei Naționale a Pieții Financiare, care tocmai discuta cazul Moldasig, autoritățile i-au retras paza de stat de care bancherul beneficia ca martor. În același timp, Procuratura a refuzat să investigheze deciziile judecătorești privind Moldasig.

Preludiu diplomatic

Maia Sandu a anunțat că va merge la Kiev în ianuarie, după o întîlnire cu Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Vizita lui Kuleba este prima făcută de un ministru de externe ucrainean la Chișinău din 2014 încoace.

Președinta aleasă a discutat online și cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European, pe care i-a asigurat că va lucra să aducă Moldova mai aproape de UE, dar le-a mai spus că are nevoie de ajutorul UE pentru a depăși criza curentă și a implementa reformele cerute.

Unul dintre oficialii europeni s-a arătat șocat de noile înțelegeri din Parlamentul de la Chișinău și votarea netransparentă a mai multor legi problematice. Critici asemănătoare a avut și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, care spune că unii politicieni moldoveni vor să ducă relațiile Moldova-UE la cel mai jos nivel.

Maia Sandu însă își continuă turul diplomatic înainte de preluarea mandatului. Tot săptămîna asta, ea s-a întîlnit cu ambasadorul britanic Steven Mark Fisher și cu ambasadoarea austriacă Stella Avallone. De asemenea, a vorbit la telefon și cu președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Altele, într-o frază

◾Maia Sandu și-a anunțat patru noi consilieri: Sergiu Tofilat - energie, Angela Brașoveanu - cultură, Liliana Nicolaescu-Onofrei - educație, Elena Druță - relații cu diaspora.

◾ O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor a fost amînată, de data asta la cererea procurorilor care spun că au probe noi, în timp ce CSM a amînat examinarea cererii de demisie a Ninei Veleva, judecătoarea-raportor în dosarul lui Șor.

◾ Moțiunea de cenzură împotriva Ministrului de Interne Pavel Voicu, acuzat că a permis răpirea mai multor moldoveni din dreapta Nistrului de către forțele separatiste, a eșuat fiindcă majoritatea parlamentară a boicotat ședința.

◾ Pavel Voicu a fost luat la rost și pentru că i-a permis unuia dintre ortacii cunoscutului mafiot Grigore Caramalac să intre și să iasă din țară în timpul alegerilor prezidențiale, dar ministrul spune că banditul cu pricina a fost deja reținut în Ucraina și va fi întors în Moldova.

◾ Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, și-a pierdut licența de avocat din cauza dezvăluirilor scandaloase pe care le-a făcut despre fostul său client.

◾ Modificările la Codul serviciilor media audiovizuale propuse de PSRM au fost criticate de ONG-urile media, care spun că noile amendamente descurajează producția de conținut autohton, dar și de delegația UE la Chișinău, care afirmă că proiectul socialiștilor ar putea lăsa Moldova „fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”.

◾ Mai mulți jucători, antrenori și funcționari de la cîteva cluburi de fotbal moldovenești, inclusiv fostul selecționer Igor Dobrovolschi, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni comune CNA-Europol pentru trucarea meciurilor.

◾ Operatorii auto amenință din nou cu greva și au înaintat 13 cerințe autorităților, printre care reducerea unor taxe și impozite, restabilirea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și rezilierea contractului cu SRL Gările Auto Moderne.

◾ Pe final de mandat, Igor Dodon e consolat de dictatorul belarus Lukașenka, care i-a dat o medalie și l-a lăudat la ședința online a Consiliului Uniunii Economice Euroasiatice.

◾ Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărîrea CSM care permitea urmărirea penală și reținerea lui Ion Druță, fost președinte al Curții Supreme de Justiție.

◾ După PPDA și PDM, deputatul PAS Dumitru Alaiba a contestat și el la CC anularea legii care ceda terenul fostului Stadion Republican pentru construirea unei noi ambasade SUA, decizie care a trezit îngrijorări la Departamentul de Stat de la Washington.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.