Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 9-14 noiembrie.

Mai pozitivi

Joi, Ministerul Sănătății a raportat un nou record – 1331 de cazuri noi de Covid, iar vineri anti-performanța aproape că s-a repetat, fiind înregistrate 1323 de infectări. Dar poate mai alarmantă decît cifra cazurilor noi e rata pozitivă a testelor – de 39% joi și 43% vineri, și ele cifre record. Iar asta înseamnă că autoritățile continuă să testeze mult prea insuficient pentru a preveni răspîndirea molimei. Spre comparație, în ambele țări vecine, care au înregistrat și ele în această săptămînă un număr record de cazuri noi, rata testelor pozitive e de 9-13%.

În lume, mulți au primit cu entuziasm anunțul echipei Pfizer-BioNTech că vaccinul lor anti-Covid a arătat, în ultima fază de testare clinică, o eficiență de „de peste 90%” și zero îngrijorări privind siguranța acestuia. UE s-a și grăbit să comande 300 de milioane de doze. Și rușii au încheiat faza a treia de testare clinică a vaccinului Sputnik V, lăudîndu-se cu o eficiență de 92% (drept că studiul a cuprins un număr mai mic de bolnavi). Oricum, mai e mult pînă cînd vaccinurile aflate în faza finală de testare vor apărea pe piață și încă și mai mult pînă cînd ele vor fi produse și procurate în doze suficiente pentru toată lumea. Acum, sugerează experta în sănătate publică Ala Tocarciuc, e important să nu ne relaxăm prea devreme.

Altminteri, Covidul a fost poate cel mai puțin viral subiect în săptămîna fierbinte dinaintea turului doi.

Rocada roșie

Nici n-a apucat bine PDM să anunțe că-și retrage – după alegeri – cei 5 miniștri din guvernul de coaliție, că Premierul Ion Chicu i-a și înlocuit deja la începutul acestei săptămîni – toată treaba n-a durat decît cîteva ore. Din cei cinci miniștri noi, trei de fapt fac parte din vechea garnitură a Cabinetului Chicu: la Ministerul Economiei revine Anatol Usatîi, Aureliu Ciocoi se reîntoarce la Externe, iar Victor Gaiciuc la Ministerul Apărării. Igor Șarov, unicul ministru care a avut curajul să-l critice deschis pe președintele Dodon pentru încălcarea repetată a regulilor sanitare, a fost înlocuit la Educație de Lilia Pogolșa, o fostă viceministră al cărei nume figura în 2017 într-un dosar pentru îmbogățire ilicită.

Dar probabil cea mai ciudată desemnare e cea a Olgăi Cebotari, practic o anonimă, în ditamai funcția de Vicepremier pentru Reintegrare. În vîrstă de 28 de ani, Cebotari a făcut un stagiu de cîteva luni la Ambasada RM în Federația Rusă, iar din 2017 și pînă recent a condus un ONG de tineret din Moscova. Potrivit Omega, Cebotari deține și cetățenia rusă, un lucru curios avînd în vedere noua sa funcție, dar și înverșunarea președintelui Dodon față de funcționarii cu dublă cetățenie. La patru zile de la învestire, juna viceprim-ministră a mers la Tiraspol să se vadă cu Vadim Krasnoselski, ceea ce ar fi o premieră (de regulă, vicepremierul pentru reintegrare se întîlnește cu șeful diplomației de la Tiraspol, nu direct cu liderul separatist). A doua zi, Tiraspolul a anunțat că va relaxa pentru transnistreni restricțiile anti-Covid și pentru turul al doilea.

Între timp, încă un deputat a schimbat prepoziția, migrînd din Pro Moldova în Pentru Moldova. Sergiu Sîrbu a lăudat-o pe noua-veche colegă Elena Bacalu că știe să plaseze „interesele țării și ale cetățenilor mai presus de viziunile și interesele politice!”. Deși săptămîna trecută președintele Dodon excludea orice coaliție formală cu Pro Moldova (6 mandate) și Partidul Șor (efectiv 6 mandate), săptămîna asta, cu ocazia remanierilor în Guvern, el a anunțat că „urmează și alte schimbări, nu doar la nivelul echipei, dar și la nivel de strategie de guvernare”.

Acuzații pe loc gol

Igor Dodon insistă că diaspora a fost transportată organizat la vot în primul tur și amenință că, dacă va avea dovezi că același lucru se va întîmpla în turul II, va cere anularea rezultatelor votului în unele țări europene.

Pe de altă parte, Jurnal.md afirmă că a obținut raportul SIS-ului către CEC, care nu a identificat „existența influenței necorespunzătoare” – în marea majoritate a cazurilor, era vorba de oferte de tipul „am cîteva locuri libere în mașina personală”, iar în cazul anunțurilor companiilor de transport, SIS nu a găsit legături cu vreun partid sau candidat, adică ofertele erau pur comerciale.

Ba mai mult, SIS-ul subliniază că „procesele mobilizatoare” în diasporă au loc inclusiv ca „reacții de nemulțumire față de declarațiile privind «electoratul paralel»”. Din același document mai aflăm că SIS-ul nu exclude „scenariul manipulării de rea-credință a informațiilor și circumstanțelor în vederea înscenării/interpretării denaturate a unor așa-zise acțiuni de transportare organizată în interesul unui candidat electoral”.

Ce crede SIS-ul despre acuzațiile de cumpărare a votului în Transnistria nu știm. MAI a refuzat să comenteze, iar Procuratura Generală spune pur și simplu că examinează toate sesizările.

Pe 15 noiembrie, Agenția Națională Transport Auto va permite doar circularea vehiculelor cu o capacitate de maxim 8 persoane și a curselor rutiere regulate.

Per total, Promo-Lex a constatat „un număr îngrijorător” de incidente între cele două tururi de alegeri.

Frică și dezgust în turul II

Igor Dodon a trecut la o retorică și mai agresivă și a spus că oponenții săi „pînă nu primesc la bot înapoi, nu înțeleg”. Între timp, deputații și presa socialistă tirajează la greu falsuri despre Maia Sandu – că vrea să închidă școlile, să lichideze raioanele, să distrugă familia, să aducă deșeuri radioactive din Germania, să pornească război cu Transnistria, să unească Moldova cu România și tot așa. La Bălți, au apărut chiar pliante false din partea PAS, în care Sandu chipurile a decis să cîștige votul bălțenilor cu promisiunea unei baze NATO.

Unele falsuri au circulat și în direcția opusă – spre, exemplu, o recipisă precum că Trezoreria de Stat ar fi transferat 20 de milioane de euro pe contul lui Dodon în Rusia.

Promo-Lex a documentat 51 de instanțe de discurs de ură, iar în 34 din ele ținta era Maia Sandu. Zece cazuri au vizat politicienii și funcționarii publici în general, iar șapte pe Igor Dodon.

Ura și falsurile răspîndite de socialiști au fost motivul invocat de Maia Sandu pentru a nu participa la dezbaterea care urma să aibă loc joi seara cu Igor Dodon. Totuși, lidera PAS nu s-a sfiit să-și presare și ea discursul cu un pic de ură, lăsîndu-și rivalul „să se bălăcească de unul singur în glod”.

Igor Dodon s-a dus singur la „dezbaterea” de la Moldova 1 și a vorbit o oră în aplauzele susținătorilor săi din sală. Promo-Lex, partener al dezbaterii, a comunicat apoi că TRM a încălcat regulamentul agreat anterior – în sală nu ar fi trebuit să fie spectatori, iar fiecare concurent avea doar jumătate de oră alocată, fără posibilitatea de a folosi timpul oponentului, chiar și în absența acestuia.

Trei sondaje

La începutul săptămînii, au fost prezentate rezultatele a trei sondaje. Cel realizat de CBS la comanda Watchdog.md/IPP arată astfel: Maia Sandu – 33%, Igor Dodon – 31,1%, indeciși – 16%, au refuzat să răspundă – 20,3%. Autorii spun că rata de refuz de răspuns este foarte mare îndeosebi printe alegătorii lui Renato Usatîi.

Sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor prezintă următorul tablou: Igor Dodon – 41,1%, Maia Sandu – 40,5%, indeciși sau n-au răspuns – 11,9%, nu vor participa la vot – 6,2%.

Și iData a realizat un sondaj, dar nu a prezentat public datele privind turul II – doritorii trebuie să cumpere această informație.

Între timp, CEC s-a răzgîndit în privința exit-poll-ului și a permis realizarea unui astfel de sondaj de către Asociația Spero și Intellect Group. Totodată, Watchdog.MD/CBS vor realiza un sondaj after-poll ca și în primul tur.

Sprijin de sus și din afară

Igor Dodon a vorbit la telefon cu Patriarhul Rusiei Kiril. Chiar dacă comunicatul de la Moscova e destul de sec, unele site-uri socialiste au titrat manipulator că patriarhul l-ar fi blagoslovit pe politicianul moldovean. În schimb, fețele bisericești locale îl sprijină mult mai deschis pe candidatul Dodon: el a participat alături de bașcana Irina Vlah la o slujbă la mînăstirea Sf. Dumitru din Ceadîr-Lunga.

Maia Sandu, la rîndul ei, a primit un șir de mesaje de sprijin de la politicienii români: Președintele Klaus Iohannis, Prim-ministrul Ludovic Orban, vicepreședintele Camerei Deputaților Bogan Rodeanu, primarul Bucureștiului Nicușor Dan și alții.

E drept că legislația moldovenească interzice atît implicarea bisericii în campania electorală, cît și a politicienilor din alte țări.

Dezvăluiri înainte de finiș

În ultima săptămînă de campanie, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au umblat la scheletele din dulapul președintelui Dodon. În 2017, ei s-au plîns procurorilor pe o schemă defunctă de procurare a electricității, în baza unui contract negociat în 2008 de Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei. În schemă, la un moment dat, apăruse o firmă căpușă, care ar fi furat cel puțin 14,5 milioane de dolari din buzunarele consumatorilor. A fost deschisă o cauză penală, dar la întrebările experților despre soarta acestuia, procurorul de caz mereu răspundea evaziv. Recent, experții au aflat de la noua conducere a PG că dosarul fusese clasat la o lună după ce a fost deschis, iar ei cred că Plahotniuc a intervenit pentru a-l proteja pe Dodon.

Încă o persoană din anturajul lui Plahotniuc, actualul lider PDM Pavel Filip, a afirmat că oligarhul și pediștii l-au susținut pe Dodon în campania prezidențială de acum 4 ani. Săptămîna trecută, și deputatul Andrian Candu, finul oligarhului, declara același lucru și promitea probe. Săptămîna asta Candu a publicat un screenshot de pe Viber, dar conținutul acestuia, chiar dacă ar fi autentic, nu dezvăluie mare lucru. Și deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat presupuse fragmente de corespondență electronică între președintele Dodon și ambasadorul RM în FR Andrei Neguța, din care reiese că șeful statului se bagă în treburile ambasadei, peste atribuțiile sale. În plus, Dodon pare să-l numească „debil” pe presupusul șef al „subdiviziunii moldovenești” de la Kremlin.

O altă scurgere îi vizează pe fruntașul socialist Corneliu Furculiță și pe actualul ministru de interne Pavel Voicu, fost consilier prezidențial. Potrivit unor interceptări telefonice, în 2017 demnitarii l-ar fi scăpat de dosar penal pe nepotul lui Furculiță după ce tînărul fusese prins băut zdravăn la volan. Procuratura a promis să cerceteze cazul.

Anticoruptie.md a publicat săptămîna asta o investigație potrivit căreia două firme transnistrene au importat în Moldova țigări în valoare de peste 20 de milioane de dolari doar în acest an, fără a plăti taxe. Firmele au fost fondate în august 2019, după ce Guvernul Sandu a interzis magazinele duty free pe teritoriul Transnistriei. În octombrie 2019, SIS informează despre schemă, dar în februarie și iulie 2020, deja după căderea Cabinetului Sandu, licențele celor două firme sînt reînnoite. Ambele firme sînt deservite de un broker de la Rezina, fost candidat socialist, iar publicația sugerează că întreaga schemă beneficiază de patronajul lui Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

File de scandal

Miercuri, opoziția a depistat cîteva zeci de mii de ziare de agitație a candidatului Dodon la tipografia de stat Universul și a chemat poliția. Cei de la PAS spun că socialiștii utilizează resurse publice – ziarele erau tipărite la o întreprindere de stat, deși pe ele scrie că ar fi tipărite de EditTiparGrup SRL – și că nu declară cheltuielile pentru campanie, întrucît tirajul oficial al ziarului cu pricina (55 de mii) ar fi mult mai mic decît numărul real. Poliția a numărat 86 de mii de ziare și a spus că totul e în regulă. Deputatul PAS Lilian Carp spune că, de fapt, în fiecare gazetă mai era cîte una, așa că numărul lor ar atinge 172 de mii.

Colegul său Oazu Nantoi afirmă că tirajul total, adică nu doar ziarele din microbuzele verificate de poliție, ar depăși cifra de două milioane și acuză poliția de mimarea anchetei fiindcă a refuzat să verifice bazele de date din calculatoarele tipografiei. Aceeași cifră este invocată și de Renato Usatîi care a cerut de la CEC excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală.

Reprezentanții PAS au depus și ei o sesizare prin care cer sancționarea candidatului susținut de socialiști. Deși s-a întrunit ieri în ședință, Comisia Electorală a refuzat să examineze sesizările depuse de Usatîi și PAS.

De cealaltă parte, deputații socialiști acuză reprezentanții opoziției de sabotaj și-i amenință că vor răspunde conform legii.

Dreptatea e la orizont

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale cîteva prevederi legale ce au stat la baza expulzării profesorilor turci de către SIS acum doi ani. De acum încolo, străinii declarați indezirabili vor fi înștiințați despre motivele îndepărtării lor de pe teritoriul Republicii Moldov, chiar și în cazurile legate de securitatea națională.

CC a mai decis că, pînă ajustează Parlamentul legea, străinilor declarați indezirabili li se va oferi „un rezumat al motivelor, de o manieră compatibilă cu interesul legitim al securității naționale”.

De asemenea, Curtea a declarat neconstituționale prevederile legale care permit expulzarea străinilor ce prezintă un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională, chiar dacă aceștia riscă să fie supuși torturii sau unor tratamente inumane în țara lor de origine.

Acum două luni, Galina Tüfekçi, soția unuia dintre cei șapte profesori turci, a atacat la Curtea de Apel sentința secretă de condamnare a fostului director SIS, Vasile Botnari, care în viziunea PG este unicul vinovat de ilegalitățile comise.

În urma presiunilor publice, la două luni de la sentința din 15 iulie, s-a aflat că Botnari a fost pedepsit cu o amendă de 88.000 lei și interdicția de a ocupa funcții publice în următorii cinci ani.

Între timp, noi.md scrie că Vlad Plahotniuc ar fi obținut cetățenia turcă în cadrul programului lor de cetățenie prin investiții.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.