Probabil cele mai importante știri din 2-7 noiembrie.

Porumbelul războinic

După ce în primul tur și-a asumat rolul de candidat cumpătat și împăciutor, lăsîndu-și aliații și acoliții să tragă săgeți în rivalii săi, Igor Dodon a ieșit dur la atac săptămîna aceasta. El a acuzat diaspora că a fost dusă organizat la vot și a dat de înțeles că moldovenii din UE sînt un „electorat paralel” care nu ar trebui să decidă soarta celor din țară. În același timp, mesajul pentru moldovenii din Rusia a fost diametral opus – nu atît încurajare, cît de-a dreptul șantaj. Igor Dodon spune că amnistia pentru încălcările migraționale poate avea loc doar dacă rămîne el președinte, iar prioritate vor avea cetățenii cu ștampila „Votat” în pașaport.

Împotriva contracandidatei sale Maia Sandu, Igor Dodon a lansat un veritabil bombardament cu falsuri: a umflat numărul de școli închise cînd ea era ministra educației, a spus că Sandu ar fi participat la marșuri LGBT, ceea ce nu e adevărat (nu că ar fi un lucru rău), a pus pe seama ei creșterea vîrstei de pensionare, deși inițiativa îi aparține guvernului PDM din care Sandu nu a făcut parte și care era condus de Pavel Filip, actualul partener de coaliție al socialiștilor, și altele.

Mai mult, Igor Dodon încearcă să prezinte turul II drept o bătălie civilizațională, el fiind apărătorul familiei, ortodoxiei și a statalității moldovenești, iar Sandu fiind o eurounionistă care vrea să împînzească Chișinăul cu parade gay și să lichideze Republica Moldova ca stat. Într-un context atît de dramatic, scrie prolificul Bogdan Țîrdea, kuliokul nu mai contează.

Pe de altă parte, dacă Maia Sandu învinge, Igor Dodon nu se așteaptă că Republica Moldova va dispărea chiar imediat și a invitat-o pe lidera PAS la masa de discuții. După alegeri, Dodon se așteaptă fie la un guvern minoritar, fie la „coaliție mai largă, cu participarea Blocului ACUM sau a unei componente a Blocului”. Alegerile parlamentare anticipate, pe care le promova asiduu acum cîteva luni, deja nu-i mai surîd.

Cu această ocazie, candidatul independent a scos cărțile pe masă și a subliniat că socialiștii au 21 din 34 de președinți de raioane, au primarul de Chișinău (care se jurase că nu va face politică), bașcanul Găgăuziei (care candidase ca independentă), iar „fostul meu consilier este Premierul țării” (care se autodeclară tehnocrat).

Contracandidata contraatacă

Nemulțumiți de avanlanșa de acuzații care de care mai năstrușnice, cei de la PAS au cerut televiziunilor să nu difuzeze un spot al lui Igor Dodon fiindcă ar fi „calomnios și defăimător” și ar conține îndemnuri la ură. Drept răspuns, purtătoarea de cuvînt a lui Igor Dodon a declarat că Sandu „ar merita să fie retrasă în mod rușinos” din cursă pentru încercarea de cenzură. Și Bogdan Țîrdea a fost nemulțumit că Facebook i-a blocat o postare homofobă – cică rețeaua socială ar lucra pentru Maia Sandu.

Însăși candidata PAS nu a răspuns direct atacurilor din partea taberei lui Igor Dodon. În schimb, Maia Sandu insistă că rivalul ei este mincinos, corupt, „instigator la ură” și că divizează societatea în scopuri electorale. Mai mult decît atît, ea afirmă că Dodon și Veaceslav Platon pregătesc împreună o nouă fraudă bancară. Controversatul finanțist eliberat vara asta din închisoare a spus că Sandu folosește metodele lui Vlad Plahotniuc și că o va da în judecată.

Sandu și Dodon vor avea ocazia să răspundă acuzațiilor unul altuia în cadrul unei dezbateri prezidențiale. Echipele celor doi candidați încă negociază data, locul și formatul dezbaterii.

Între timp, lidera PAS negociază o coaliție pentru turul II cu candidații care nu au trecut de primul. Cvartetul de dreapta Năstase, Chirtoacă, Deliu și Țîcu și-au îndemnat deja alegătorii să voteze contra lui Dodon, dar PAS probabil vrea ca aceștia să se implice mai activ în zilele rămase de campanie. Sandu și echipa sa au confirmat că s-au întîlnit și cu Renato Usatîi, care a luat aproape 17% în turul I.

Usatîi cel curtat

Primarul de Bălți a declarat că negociază doar cu Sandu și că Igor Dodon este răul cel mare în turul II. Usatîi e nemulțumit că socialiștii l-au numit clovn și gopnik în primul tur, iar acum îi curtează alegătorii. În același timp, politicianul se plînge că, în culise, anturajul lui Igor Dodon încearcă să-l intimideze și-l amenință cu dosare penale după Anul Nou. Anunțul partidului lui Jirinovski că renunță la acordul de colaborare cu Partidul Nostru este, potrivit lui Usatîi, doar vîrful icebergului.

Renato Usatîi spune că nu a fost niciodată fanul Maiei Sandu, dar cel puțin lidera PAS ar fi un politician cinstit, spre deosebire de „kuliokul” Dodon. Liderul PN însă nu și-a anunțat direct sprijinul pentru ea în turul II și vrea ca PAS să vină cu un plan concret pentru declanșarea cît mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate. În caz contrar, Usatîi spune că luni va propune planul său, iar, pînă atunci, a invitat toți juriștii și forțele politice din țară să-i trimită sugestii.

Amintiri candide

Andrian Candu, după ce și-a văzut proaspătul partid rupt în două, și-a înăsprit retorica în adresa lui Igor Dodon. Potrivit liderului Pro Moldova, Dodon a cîștigat alegerile prezidențiale din 2016 cu ajutorul lui Vlad Plahotniuc și ar fi mers personal, însoțit de nevastă, să-i mulțumească oligarhului. Declarația lui Candu nu e mare dezvăluire, dar e prima dată cînd un pedist sau ex-pedist recunoaște acest lucru pe față. Poziția oficială a PDM era că democrații au sprijinit-o pe Maia Sandu.

Candu promite și probe, dar palmaresul amenințărilor și dezvăluirilor sale nu stîrnește încredere. În mai, finul lui Vlad Plahotniuc promitea să publice dovezi despre schemele ilegale în care e implicat Dodon, iar apoi, presat la o emisiune la Jurnal TV, a spus că e vorba doar de bănuieli personale.

Sergiu Sîrbu și ceilalți patru deputați care au părăsit recent Pro Moldova au format Platforma „Pentru Moldova”, iar la două zile după acest anunț și fracțiunea Partidului Șor a aderat la platforma cu nume original. Zvonul care s-a răspîndit imediat prin tîrg e că noua formațiune e menită să le asigure socialiștilor o majoritate parlamentară indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale. Igor Dodon însă a promis că PSRM va face alianță doar cu PDM, PPDA și PAS.

Pavel Filip a anunțat sîmbătă că PDM rămîne neutru în aceste alegeri, iar, după turul II, își va retrage miniștrii din guvern. Fostul premier a făcut și niște aluzii critice în adresa lui Igor Dodon și Vlad Plahotniuc: „poate cineva crede că este un joc de șah foarte sofisticat, dar într-adevăr sînt vizibile ațele păpușarilor care mută aceste figuri dintr-o parte în alta”.

Între timp, o nouă ședință de judecată în dosarul lui Șor de la Curtea de Apel din Cahul a fost amînată.

Acuzații de fraude electorale

Observatorii internaționali ENEMO au zis că primul tur s-a desfășurat fără nereguli majore care să afecteze legitimitatea procesului, dar au remarcat acuzațiile legate de influențarea și transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria. PAS s-a plîns la Procuratură și MAI în legătură cu asta, iar socialiștii au cerut procurorilor să-l investigheze pe deputatul Igor Grosu, vicepreședintele PAS, pentru blocarea drumului la Varnița.

În Găgăuzia, membrul Adunării Populare Serghei Cernev a declarat că bugetarii din autonomie, în particular profesorii și medicii, au fost impuși să-și fotografieze buletinele și au fost transportați organizat la urne, iar autoritățile ar fi închis ochii la fraude, sau chiar le-ar fi coordonat. Bașcanul Irina Vlah, care a fost implicată în campania lui Igor Dodon, a negat toate acuzațiile.

În orice caz, CEC a validat rezultatele primului tur și a majorat numărul buletinelor pentru diasporă, asigurînd 5 mii de buletine pentru aproape toate cele 139 de secții de peste hotare. În schimb, CEC a refuzat deschiderea mai multor secții pentru diasporă, precizînd că, potrivit legislației, numărul acestora nu poate fi decis mai tîrziu de 30 de zile înainte de scruit.

Kremlinovici, continuare

Într-un nou articol din seria #Kremlinovici, Rise Moldova documentează prezența unei echipe de consultanți politici ruși în stafful de campanie a lui Igor Dodon. Unii din ei l-au ajutat și pe Ion Ceban să cîștige fotoliul de primar al capitalei acum un an. Deși angajarea unor consultanți străini n-ar fi în sine o treabă ilegală, stafful lui Dodon a negat colaborarea cu polit-tehnologii ruși și nu a indicat acest lucru în rapoartele financiare prezentate la CEC (după lege, serviciile oferite candidatului trebuie raportate chiar dacă sînt prestate cu titlu gratuit). Rise sugerează că lucrul echipei de consultanți ruși a fost probabil coordonată cu Kremlinul, fără a prezenta însă dovezi directe.

Tot săptămîna asta, deputatul PDA Iurie Reniță a promis să prezinte noi probe în dosarul Bahamas. În particular, Reniță afirmă că poate demonstra faptul că deputatul socialist Corneliu Furculiță ar fi luat un împrumut nedeclarat – nu de 1 milion, ci de 6,2 milioane de lei -- de la propria firmă „Exclusiv Media”, bani care ulterior ar fi fost canalizați în favoarea lui Igor Dodon campania prezidențială din 2016. Reniță zice că mai are probe ce-i vizează și pe socialiștii Corduneanu, Lebedinschi și Filipov.

Covid se răzgîndește

După patru săptămîni în care situația epidemiologică a părut să bată în retragere, săptămîna asta Moldova a revenit la cifre de 1000+ pe zi. Miercuri s-au raportat 1020 de cazuri de Covid, joi deja 1059, iar sîmbătă s-a înregistrat un nou record, de 1174 de infectări noi. Recorduri s-au înregistrat și în ambele țări vecine, dar și în Rusia.

Pe lîngă alte chestii trebuincioase, Ministerul Sănătății a mai cumpărat 100 de mii de teste – nu așa de multe de fapt, în condițiile în care pe săptămînă se cheltuie în jur de 18 mii. Tatiana Zatîc, șefa Direcției medicină urgentă din cadrul Ministerului Sănătății, a zis că Moldova ar putea reveni la restricții mai dure, inclusiv carantină. Dar președintele în exercițiu Igor Dodon nici nu vrea să audă de așa ceva, promițînd că nu va permite stoparea activității agenților economici, a școlilor și grădinițelor și va „gestiona situația”.

Creșterea numărului de cazuri era de așteptat după primul tur. În noul nostru articol pe sic!, Eugen Muravschi explică cum am fi putut vota mai sigur pe timp de Covid și ce am putea învăța de la alte țări.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.