Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 25-31 ianuarie.

Vaccin de la vecin

În perioada 24-30 ianuarie, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut cu 8% față de precedentele 7 zile. În schimb, a scăzut numărul deceselor, de la 102 la 87. Sîmbătă, bilanțul cazurilor s-a apropiat de cifra de 160 de mii, iar numărul total al deceselor a fost de 3434.

În timp ce UE se confruntă cu întîrzieri în livrarea de vaccinuri anti-Covid, iar Comisia Europeană chiar a ajuns să se certe cu Marea Britanie din cauza deficitului, Moldova așteaptă cuminte cele 200 de mii de doze făgăduite de România. Miercuri, autoritățile române au trimis o delegație pentru a efectua pregătiri „de natură juridică și tehnică” și pentru a-și împărtăși experiența organizațională și logistică după lansarea propriului program de vaccinare.

Sîmbătă seara, consiliera prezidențială Dr. Ala Nemerenco a anunțat că la mijlocul lui februarie Moldova va primi peste 24 mii de doze de Pfizer/BioNTech, urmate de partide de vaccinuri Oxford/AstraZeneca repartizate prin intermediul platformei globale Covax.

Guvernul zburător

Maia Sandu a înaintat-o pe consiliera sa Natalia Gavriliță pentru șefia Guvernului. Fosta ministră a finanțelor spune că e onorată și că va veni cu „o echipă și un program care pot să scoată țara din criză și să apere interesele cetățenilor”. Președinta Sandu afirmă că are încredere în Gavriliță, dar insistă că cel mai bun scenariu ar fi ca Parlamentul să fie dizolvat pentru a organiza alegeri anticipate. PAS spune că nu va vota Cabinetul Gavriliță fiindcă „problema acestei țări nu este un guvern, oricît de profesionist ar fi, problema acestei țări este cel mai corupt Parlament din istoria țării, care nu va lăsa ca acest guvern să funcționeze”.

Celelalte fracțiuni din Legislativ au criticat-o pe Maia Sandu pentru că a tărăgănat propunerea unui nume pentru premier. Doar Platforma DA a spus că nu va vota acest Guvern, iar restul partidelor au spus că vor examina componența și programul Cabinetului Gavriliță. Igor Dodon a lăudat-o pe consiliera prezidențială drept „o persoană profesionistă” și a descris drept o bătaie de joc decizia PAS de a nu susține propria vicepreședintă de partid.

Liderul socialist a fost la fel de nemulțumit de noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, care s-a întrunit săptămîna asta la inițiativa Maiei Sandu. Printre membrii noi se numără cîțiva consilieri ai președintei, doi deputați PAS și unul de la PPDA, precum și reprezentanți ai societății civile. Socialiștii sînt nemulțumiți mai ales că acești „reprezentanți ai ONG-urilor, care primesc finanțare din afara țării” vor avea acces la secrete de stat. Maia Sandu a declarat însă că vechea componență a CSS nu-și făcea treaba și că nu are încredere în toți membrii din oficiu ai Consiliului, așa că ar putea să nu-i invite la următoarele ședințe. Prioritatea CSS, potrivit președintei, va fi lupta cu corupția.

Trădarea arhitecților

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat vineri proiectul unui complex de patru blocuri locative și un centru de afaceri pe teritoriul dintre Circ și Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena – a doua cea mai veche clădire din oraș, potrivit unor cercetători. Proiectul a fost elaborat de Altamira SRL pentru Urbanconstruct TT și fusese respins deja de două ori de fosta componență a CNMI. Deputatul PAS Virgil Pîslariuc a sugerat că acesta a fost motivul pentru care Guvernul a modificat în grabă componența Consiliului. Mai multe organizații obștești au anunțat că vor contesta în instanță ordinul prin care au fost numiți noii membri CNMI și, dacă judecata le va da dreptate, atunci vor fi anulate toate deciziile luate de actualul Consiliu.

Unul din membrii noi ai CNMI care a votat în favoarea contestatului proiect este Iurie Povar, angajat nu demult în calitate de consilier al primarului pe probleme de arhitectură și urbanism. După decizia de alaltăieri, Ion Ceban a declarat că-l va concedia pe Povar și că nu va permite construcția complexului cît va fi primar.

Șase membri ai Uniunii Arhitecților, inclusiv Iurie Povar, s-au plîns lui Ion Ceban pe viceprimarul Victor Chironda, care a criticat săptămîna trecută activitatea Consiliului Urbanistic. Chironda numise forul cu pricina „o mașinărie de ridicare a mîinilor” care legitima diverse proiecte proaste înainte ca aceastea să fie votate în CMC. După scrisoarea deschisă a arhitecților supărați, viceprimarul și-a reiterat criticile, dar spune că nu se referă la membrii noi numiți acum un an.

ABSedarul reciclării

Continuă conflictul dintre Primăria Chișinău și compania ABS Recycling, care anunțase săptămîna trecută că nu va mai sorta deșeurile mixte din oraș fiindcă e o activitate neprofitabilă, iar municipalitatea nu oferă sprijin financiar. Reprezentații ABS au lămurit apoi că firma va continua să colecteze deșeurile sortate din containerele galbene și plasele pentru plastic, dar va concedia aproape 200 de oameni care anterior lucrau la sortarea gunoiului.

Primarul Ceban afirmă însă că ABS șantajează municipalitatea și cere fie 50 milioane de lei anual pentru sortarea deșeurilor, fie ca orașul să cumpere direct compania. Edilul zice că e vorba de o afacere privată, iar primăria nu are nicio responsabilitate pentru profitabilitatea ei. Potrivit lui Ceban, printre cei care se opun semnării unui contract cu ABS se numără și consilierii PAS. Primarul a rugat Regia Autosalubritate să angajeze pe unde poate oamenii care-și vor pierde locul de muncă de la ABS și a declarat că municipalitatea va lucra la un parteneriat public-privat prin care să rezolve problema deșeurilor.

Unii activiști civici spun însă că managementul deșeurilor nu trebuie să fie neapărat o activitate profitabilă, dar rămîne oricum un serviciu necesar. Eugen Camenșcic, expert de mediu, spune că poluatorii ar trebuie să fie cei care să suporte costul acestui serviciu. De aceeași părere e și Iuliana Cantaragiu, directoare adjunctă la Centrul Național de Mediu. Ea avertizează că neînțelegerea dintre Primărie și ABS va spori cantitatea de gunoaie îngropate la Țînțăreni.

Păzește-mă, doamnă, de prieteni

Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS), care se subordonează președintelui țării, a inițiat o amplă anchetă de serviciu pentru a investiga presupusele ilegalități comise de conducerea precedentă. Fostul șef SPPS Iaroslav Martin, care poartă epoleți de general-maior datorită lui Igor Dodon, e acuzat de implicare într-un lung șir de mișmașuri cu resursele instituției. Probabil cea mai mare învîrteală din listă e înstrăinarea unui teren din Chișinău pe care SPPS îl primise gratis pentru a construi apartamente de serviciu, dar sînt și chestii mărunte, gen utilizarea transportului de serviciu în scopuri personale.

Ancheta va mai investiga „decizia dubioasă” de a acorda protecție deputatului Ștefan Gațcan. La scurt timp după ce a cîștigat circumscripția Hîncești cu ajutorul socialiștilor, Gațcan a hotărît la sfîrșitul lui iunie 2020 să părăsească fracțiunea PSRM și să adere la Pro Moldova lui Andrian Candu. Însă după acest anunț, Gațcan a dispărut subit, transmițînd prin mesaje video că s-a răzgîndit. Președintele Dodon i-a oferit deputatului pază de stat cu explicația că acesta este vînat de Pro Moldova, iar Candu & Co. i-au acuzat pe socialiști că pur și simplu îl țin pe Gațcan nevolnic. Ulterior în Parlament, prețiosul deputat a fost așezat alături de liderul fracțiunii PSRM Corneliu Furculiță, care ocazional îi mai dă peste mînă lui Gațcan cînd acesta votează greșit.

Altele, într-o frază

◾ Făcînd totalurile vizitei sale la Chișinău și Tiraspol, reprezentantul special al președinției OSCE Thomas Mayr-Harting a declarat că în 2019 și 2020 procesul de reglementare a diferendului nu a avansat pe măsura așteptărilor, dar a remarcat faptul că ambele părți sînt de acord să se miște înainte pentru a îmbunătăți viața oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

◾ Moldova a urcat 5 poziții în clasamentul privind Indicele Percepției Corupției pentru 2020, rămînînd oricum mult sub rubicon – pe poziția 115 din 180 de state; experții de la Transparency International care compilează clasamentul au remarcat faptul că, deși Moldova nu se mai consideră un „stat capturat”, multe din schemele lui Plahotniuc au fost preluate, iar surprizele legislative de la sfîrșit de an subminează eforturile anti-corupție.

◾ Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat două rezoluții în care vorbește despre importanța continuării reformei în justiție, despre efectele păguboase ale apropierii puterii judiciare de politic și despre necesitatea de a prioritiza evaluarea judecătorilor și procurorilor, între altele.

◾ Curtea de Apel Chișinău a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să-și revizuiască decizia și să-l promoveze la Curtea Supremă de Justiție pe Alexandru Gheorghieș, unul din magistrații care a participat la complotul eșuat împotriva conducerii CSM din toamna lui 2019.

◾ După mai multe amînări, CSM a acceptat pensionarea Ninei Veleva, judecătoare-raportor în cazul lui Ilan Șor; șefa CSM Luiza Gafton a dat asigurări că retragerea lui Veleva nu înseamnă că procesul va fi reluat de la zero.

◾ O nouă ședință de judecată în dosarul Șor a fost amînată.

◾ Procurorii au contestat, fără succes, decizia instanței de a refuza arestarea lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, chiar dacă au arătat în apel că magistrata care l-a scăpat pe Morari de arest fusese implicată și ea în cazul Vento; în schimb, acuzatorii au obținut arestarea pe 30 de zile a procurorului Roman Statnîi în același dosar.

◾ Avînd drept scop final majorarea salariului minim pînă la 4 mii de lei, deputații PAS au întrebat de CC dacă e constituțional ca salariul minim să fie sub minimul de existență.

◾ Deputata Arina Spătaru se va bate cu Andrei Năstase pentru șefia PPDA la congresul partidului planificat pentru 28 februarie; în septembrie 2019 Spătaru anunța că părăsește conducerea partidului din cauza unor neînțelegeri cu „conducerea de vîrf”.

◾ Ștefan Gligor, alături de alți activiști civici, vrea să formeze „Partidul Schimbării”, care să contribuie la „schimbarea elitelor corupte”; expertul Sergiu Tofilat spune că decizia de a se alătura inițiativei nu-l încurcă să fie consilier prezidențial și că a anunțat-o pe Maia Sandu despre intenție.

◾ Grupul farmaceutic Felicia, care intenționează să preia rețeaua Gedeon Richter în Moldova, îl dă în judecată pe Renato Usatîi, după ce politicianul a afirmat că în spatele tranzacției stau Plahotniuc, Șor și socialiștii; Usatîi a mai zis că grupul ar vrea să facă contrabandă cu medicamente și că ăsta de fapt ar fi fost scopul modificărilor legislative care introduc farmaciile mobile.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.