Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 7-12 septembrie.

Dubla măsură

Numărul de infecții cu coronavirus a ajuns la 42.183, iar numărul morților la 1114. În perioada 6-11 septembrie au fost înregistrate cu ~12% mai puține cazuri decît săptămîna precedentă. Guvernul a prelungit starea de urgență în sănătate pînă pe 30 septembrie, dar a permis organizarea nunților și cumătriilor. A fost actualizată și lista țărilor după gradul de risc de infecție (zona roșie și zona verde).

În Rusia a început testarea pe 40.000 de oameni a vaccinului anti-Covid Sputnik V, preparat pe care Igor Dodon a declarat în repetate rînduri că vrea să-l aducă în Moldova. Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, care și-a revenit după ce s-a infectat și ea cu coronavirus, a declarat în Parlament că Moldova va importa doar un vaccin care a trecut toate etapele de testare, indiferent de țara de origine.

După ce Igor Dodon a vizitat fără mască o școală din raionul Drochia, Ministrul Educației Igor Șarov, devenit între timp vicepreședinte PDM, a criticat „conducerea de vîrf a țării” pentru „dublă măsură” și „gesturi sfidătoare la adresa întregii societăți”. De la 1 septembrie, deja 13 școli au fost puse în carantină din cauza infecțiilor cu Covid.

O Fortuna

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, și-a dat demisia în urma unor declarații scandaloase din cadrul unei emisiuni TV. Potrivit lui, „COVID a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”, referindu-se la faptul că majoritatea celor care au murit de Covid deja sufereau de cel puțin o comorbiditate, precum „stadiile terminale de cancer, diabet, patologii cardiovasculare”, dar și „obezitate de un anumit grad”.

Furtună și-a cerut scuze publice imediat a doua zi, invocînd polisemia sintagmei „povară” pe care a folosit-o cică în termeni medicali, însă acestea nu au fost suficiente. La doar cîteva ore distanță, în urma presiunilor din partea societății civile, dar și a unor politicieni de rang înalt, inclusiv președintele, acesta și-a dat demisia.

În cadrul aceleiași emisiuni, Furtună a lăudat hotărîrea guvernului de a anula indemnizațiile de 16 mii lei pentru medicii care s-au infectat la locul de muncă. Fostul director ANSP a spus că anume acestea i-au făcut pe unii medici să se relaxeze, ceea ce ar fi dus la numărul mare de infectări printre angajații din sistemul medical. Totuși, indemnizațiile vor ajunge la destinație, acestea fiind incluse în pachetul de măsuri pentru susținerea cadrelor didactice, medicale și agricultorilor - votat în ultimă lectură de către legislativ.

Stăpînul metalelor

Redacția Rise.md a obținut un set de documente ce țin de investigația stagnantă în dosarul Metalferos. Din aceste informații reiese că Vlad Plahotniuc era principalul beneficiar al schemelor de la Metalferos, de unde scurgea bani prin firme căpușă. Mai aflăm că unul din offshore-urile lui Plahotniuc, Rowallan Overseas, a plătit studiile în Olanda pentru fiica lui Marian Lupu, dar și pentru doi din cei patru copii ai lui Constantin Botnari, care au învățat în Anglia.

Marian Lupu a declarat că, de fapt, el a plătit singur pentru studiile fiicei sale, doar că nu avea cont pentru tranzacții internaționale, așa că a adus bani cash la partid, iar apoi „colegii” au transferat banii universității din Olanda.

RISE mai scrie că Plahotniuc și-a pregătit din timp planul de evadare, cheltuind două milioane de dolari pentru diverși avocați din străinătate, mai ales SUA. Aceleași firme offshore au fost folosite pentru a finanța fundația sa de caritate Edelweiss, dar și trustul său media. Găsiți mai multe detalii despre „viața secretă a lui Vlad Plahotniuc” pe rise.md.

Președintele no comment

Igor Dodon și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat prezidențial. Președintele va concura formal ca independent, dar tot socialiștii sunt cei care vor strînge semnăturile pentru candidatura sa. Dodon spune că nu va avea panouri electorale și se va limita la pliante și întîlniri cu alegătorii. De asemenea, el a declarat că nu va participa la dezbateri, motiv pentru care Maia Sandu l-a numit „laș”.

Ea l-a mai acuzat pe Igor Dodon că plănuiește să cumpere voturi din Transnistria și că are deja un buget de două milioane de euro pentru asta. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco afirmă că socialiștii vor încerca să determine CEC-ul să deschidă mai multe secții de vot în Rusia prezentînd semnături falsificate.

După ce a depus actele la CEC, Igor Dodon nu a avut chef să discute cu presa, așa că paza sa i-a închis pe jurnaliști în sală pentru cîteva minute, ca președintele să reușească să plece fără a răspunde la întrebări.

Democrații nu vor înainta un candidat. Pavel Filip a explicat că există doar doi candidați cu șanse reale, iar restul sunt figuranți. Liderul PDM a mai spus că funcția președintelui este oricum mai mult una onorifică, simbolică. Deși democrații se află într-o alianță cu PSRM, Filip a spus că va discuta cu membrii din raioane pentru a decide pe cine va susține PDM - pe Igor Dodon sau pe Maia Sandu.

Între timp, la CEC au depus deja semnăturile necesare pentru a candida Andrei Năstase (PPDA), Renato Usatîi (PN) și Andrian Candu (Pro Moldova).

Potrivit unui nou sondaj iData, 17% din respondenți vor vota pentru Igor Dodon, 14,9% pentru Maia Sandu, iar 5,2% vor să voteze pentru Ilan Șor, chiar dacă acesta nu candidează.

Raportul la raport II

După ce săptămîna trecută ne-am lămurit cu succesele legislative și diplomatice ale președintelui, în a doua parte a analizei noastre am trecut la celelalte puncte din raportul de activitate al președintelui - gestionarea pandemiei, măsurile sociale și caritatea „Din Suflet”. Arătăm cum Igor Dodon și guvernarea sa au complicat corona-criza inutil prin măsuri și mesaje contradictorii. Și rezultatele sunt clare: Moldova e în topul țărilor europene după rata de infecție.

Măsurile economice adoptate de Guvern nu au protejat angajații, ci dimpotrivă, au facilitat concedierile. Bani pentru sprijinul afacerilor nu s-au găsit. Indemnizațiile pentru medicii infectați au fost cît pe ce să fie abrograte de Guvern. Indexarea dublă a pensiilor, coroana programelor sociale inițiate de Igor Dodon, s-a transformat într-un spor de 19 lei și 50 de bani. Între timp, Fundația „Din Suflet” a exploatat sărăcia și problemele oamenilor pentru a-i face reclamă președintelui pe bani din străinătate. Citiți întregul articol aici: Raportul la raport (II): revoluție de 12 lei, gestionarea pandemiei și caritate electorală din bani străini.

Procurorul de mușama

Procurorul-șef Alexandr Stoianoglo a anunțat marți că Vasile Botnari ar fi fost condamnat cu suspendare, în secret, acum o lună. Fostul șef SIS și-a asumat întreaga răspundere pentru răpirea și deportarea celor șapte profesori turci, eveniment criminal și rușinos de la care duminica trecută s-au împlinit exact doi ani. Stoianoglo a promis că Procuratura Generală va cere desecretizarea hotărîrii. Joi, deputatul Litvinenco a publicat o poză cu un fragment din decizia judecătorilor, de unde reiese că Botnari nici măcar n-a fost condamnat la închisoare, cu suspendare ori fără, ci a primit doar o amendă.

Noi, la sic!, am explicat anterior de ce investigația procurorilor n-ar fi trebuit să se încheie odată cu asumarea vinii de către Botnari, care oricum a lăsat multe întrebări fără răspuns. Acum, am explicat și de ce secretizarea hotărîrii judecătorești în acest caz nu este doar imorală, ci și ilegală. Citiți întregul material aici: „Ce nu-i în regulă cu condamnarea secretă a lui Botnari?”.

După oprobriul public, PG a dispus o anchetă de serviciu pe numele lui Victor Plugaru, procurorul care s-a ocupat de acest dosar. De asemenea, PG spune că va propune niște amendamente legislative ca să armonizeze Codul de procedură penală cu Legea privind secretul de stat.

Între timp, Galina Tüfekçi, soția lui Mehmet Feridun Tüfekçi, unul dintre profesorii turci răpiți, a atacat în în Curtea de Apel Chișinău decizia secretă de condmamnare a lui Botnari.

Veaceslav Bălan, activist pentru drepturile omului, a publicat o petiție către țările membre UE ca să impună sancțiuni pentru Botnari, dar și pentru șefa Biroului Migrație și Azil Olga Poalelungi, pentru fostul spicher Andrian Candu și pentru Alexandr Stoianoglo pentru că nu a asigurat o investigație corectă și transparentă.

Saboți de miliarde

Mold-street a analizat raportul de expertiză CNA privind inițiativa de a scuti companiile de răspundere pentru păcatele beneficiarilor efectivi. Cu alte cuvinte: autoritățile nu vor putea sechestra activele unor companii deținute de cei care au furat miliardul. CNA confirmă criticile opoziției că proiectul a fost promovat netransparent, cu încălcări de procedură. Spre exemplu, Cancelaria de Stat nici nu are dreptul să inițieze singură astfel de proiecte, ba a mai și mințit Parlamentul, scriind în nota informativă că proiectul a trecut expertiza anticorupție. De fapt, Cancelaria a trimis documentul la CNA după ce l-a trimis Parlamentului.

Cît despre însuși conținutul proiectului, CNA consideră că „are un scop ascuns - acordarea de beneficii unor grupuri de interese de pe urma implementării prevederilor proiectului”. Autorii raportului insistă că, dacă legea e adoptată în lectură finală, va limita capacitatea autorităților de desfășura urmărirea penală, de a sechestra și recupera bunurile infracționale, și va facilita schemele de corupție, delapidare a bunurilor publice și spălare de bani.

Controversatul proiect a fost promovat de consilierul premierului Chicu Nicolae Eșanu. Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi s-a spălat pe mîni, a spus că nu e inițiativa sa și a recunoscut că vede și el niște riscuri legate de acest proiect. În comisia juridică a Parlamentului, 7 din 8 deputați s-au abținut, refuzînd să voteze pro sau contra proiectului. Într-un final, majoritatea PSRM-PDM a votat proiectul în procedură de urgență.

O altă opinie critică în adresa acestui proiect a fost publicată săptămîna aceasta de IPRE.

Dragă, am micșorat bugetul

Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe modificări la bugetul de stat. Veniturile au fost reduse cu ~650 de milioane de lei, iar cheltuielile cu 1,85 miliarde, ceea ce a redus deficitul la 7,8% din PIB. Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță spune că modificările au fost consultate cu experții FMI în vederea următorului program de țară pentru Moldova.

Deputații din opoziție au fost însă indignați că bugetul pentru sănătate a fost tăiat, în plină pandemie, cu 500 de milioane de lei. Alexandru Slusari de la PPDA e nemulțumit că socialiștii și democrații au respins propunerea sa de a mări fondul de subvenționare a agricultorilor loviți de secetă.

Între timp, Banca Națională a scăzut rata de bază de la 3% la 2,75% pentru a încuraja băncile să ofere mai multe credite, dar experții nu sunt siguri dacă această măsură va avea vreun efect.

Moldova va mai primi de la UE un grant de 9 milioane de euro, dintre care cinci pentru gestionarea pandemiei.

Altele, într-o frază

◾ Directorul companiei Glorinal și alți șapte angajați au fost reținuți de poliție și procurori - potrivit PCCOCS, ei au prejudiciat 70 de persoane cu peste 50 de milioane de lei.
◾ Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a declarat că este mai convenabil de cumpărat gaz rusesc: acesta se va ieftini cu 7-10% toamna aceasta, iar Moldovagaz va negocia un contract nou mai avantajos cu Gazpromul pentru următorii trei ani.
◾ Iurie Reniță a cerut Agenției Naționale pentru Integritate să verifice averea a trei deputați socialiști - Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Corneliu Furculiță, pe care îi acuză că au spălat bani ruși prin Bahamas pentru campania prezidențială din 2016.
◾ Renato Usatîi se plînge că Rusia l-a dat în căutare internațională la comanda lui Igor Dodon, fără înștiințarea Biroului Central al Interpolului, iar avocații lui Vlad Plahotniuc au cerut justiției ruse să-l scoată pe oligarh din căutare internațională pentru presupusa tentativă de asasinare a lui Usatîi.
◾ Cinci membri CSM i-au adresat o scrisoare deschisă lui Igor Dodon, în care se plîng că președintele interimar CSM Anatol Pahopol acționează unilateral și ilegal în numele întregului Consiliu.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.